Špekulácie o rokovaniach Rusko - Ukrajina
07 | 11 | 2022 I Milan Laca

USA  vyzývajú Ukrajinu, aby preukázala otvorenosť rozhovorom s Ruskom.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena súkromne vyzýva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby prejavil otvorenosť rozhovorom s Ruskom. Informoval o tom denník The Washington Post.

Áno, či nie?

Zdroje publikácie uvádzajú, že Biely dom zároveň trvá na tom, aby Kyjev verejne odmietal účasť na mierových rokovaniach, kým Rusko vedie Vladimir Putin. Vysvetľujú, že cieľom takejto politiky nie je tlačiť Kyjev do rokovaní, ale „zachovať morálnu dôstojnosť v očiach jeho medzinárodných podporovateľov“. Podľa nich ide skôr o "zámerný pokus zabezpečiť podporu kyjevskej vláde" zo strany iných krajín, ktoré sa obávajú predlžovania konfliktu. "Ukrajinská únava je pre niektorých našich partnerov skutočným problémom,“ povedal denníku americký predstaviteľ, pod podmienkou zachovania anonymity.

Kyjev stanovuje podmienky

Prezident Zelenskyj už dávnejšie vyhlásil, že Ukrajina je pripravená na spravodlivý svet. „Svet pozná našu pozíciu. Je to rešpektovanie Charty OSN, našej územnej celistvosti, našich ľudí. A náležitá zodpovednosť za terorizmus,  to je trest pre všetkých vinníkov a plná kompenzácia zo strany Ruska za škody, ktoré nám spôsobili, “ vymenoval podmienky Zelenskyj.

Voľby do Kongresu: Prestaňte obviňovať Putina zo svojej neschopnosti!
To je ale náhoda! Demokrati majú dostať výprask. A už sa vyťahuje Putin a „ovplyvňovanie volieb“! V utorok vyvrcholia v Spojených štátoch tzv. midterms, teda voľby, ktoré sa konajú v polovici funkčného obdobia amerického prezidenta a sú významným... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Aj Putin hovorí svoje

Ruský prezident  na oplátku navrhol, že s pokračovaním rokovaní počká, kým dozreje „dobrá vôľa“ Kyjeva. Vyhlásil, že Ukrajina stále nemá chuť rokovať s Ruskom. Pripomenul tiež, že postoj Moskvy  k tejto otázke je známy a „nepodlieha žiadnym zmenám ani pochybnostiam“.

Ďalší o rokovaniach

NATO a EÚ tiež hovoria o možných rokovaniach s Ruskom po oslobodení Chersonu ukrajinskou armádou. Uzavreté konzultácie medzi Washingtonom a Bruselom predpokladajú krátkodobé rokovacie okno s Ruskom, ktoré môže vzniknúť po obsadení mesta. Ako píše taliansky denník La Repubblica, rozhovory medzi lídrami NATO a partnermi z EÚ, sú založené na predpoklade, že ruské sily sú teraz pod tlakom.

Ako vidia situáciu

"(Rusi)... nie sú schopní úspešne reagovať na ukrajinskú ofenzívu. Ich reakcia je defenzívne zameraná na ničenie infraštruktúry - elektriny, vody, mostov, ciest, budovanie trojitej línie zákopov a využívanie prírodných bariér, ako napríklad rieka Dneper. Cieľom je spomaliť postup ukrajinských jednotiek " Cherson nie je len mesto. Je kľúčový pre prístup k moru a zásadný pre kontrolu nad vodnými zdrojmi a riečnou dopravou. Jeho opätovné získanie by znamenalo navždy zmeniť smer konfliktu,“ uvádza sa v článku.

Stavajú na silu

Preto prichádza z USA, cez Brusel správa, ktorá je zároveň pozvaním pre ukrajinské orgány. Ak si Cherson vrátia, potom sa môžu začať rokovania. Z pozície sily, nie slabosti. Teraz, bez Chersonu, je však takáto cesta nemožná. "Aj preto, že začať rokovania v tejto fáze by znamenalo dať moskovskej armáde čas na reorganizáciu. Skrátka, najprv treba opraviť niektoré strategické základné kamene," uvádza sa v článku.

Vojenská pomoc Iránu Rusku vraj predlžuje vojnu. A čo pomoc NATO Ukrajine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore zverejnenom v nedeľu večer kritizoval dodávky iránskych zbraní do Ruska. "Irán podporuje teroristický režim v Rusku a pomáha predlžovať vojnu a tým aj hrozby pre svet, ktoré... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik