Lipšic o útočníkovi so sekerou: Koho mal Alex na zozname?
07 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Dňa 3. novembra 16-ročný Alex v Novákoch sekerou zaútočil na spolužiačku. Na druhý deň u neho doma prebehla domová prehliadka a chlapec je vo väzbe. Chlapcov advokát upozorňuje na jeho zdravotný stav, no OČTK už vedia pravdu o cieľoch jeho útoku.

Riziko pokračovania

“Sudkyňa pre prípravné konanie akceptovala môj návrh a vzala mladistvého obvineného do väzby z dôvodu preventívnej väzby a z dôvodu rizika, že by v trestnom čine pokračoval, alebo by dokonal čin, pre ktorý je trestne stíhaný,” povedal Daniel Lipšic. Toto riziko podľa neho vyplýva zo zabezpečených dôkazov, no motív konania obvineného Lipšic komentovať nechcel.

AKTUÁLNE: V dome útočníka z Novák zasahuje NAKA
Do Lazian, kde útočník býva ho dnes priviezla NAKA. Tá v dome jeho rodičov začala domovú prehliadku. Študent bude obvinený Matka študenta sa podľa portálu zoznam.regiony.sk odmietla k celej veci vyjadriť. Polícia sa chystá študenta obviniť.... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Uhrajú to na nepríčetnosť?

“Budú vypracované posudky v odbore psychológia a psychiatria v rozumnom čase, aby sme preskúmali motivačné predpolie,” pokračoval Lipšic. Alexov obhajca totiž uviedol, že mladík nebol v dobrej psychickej kondícii a zdravotná stránka bola zanedbaná. 

“Mladistvý obvinený vypovedal pomerne komplexne a v zhode so spolužiakmi a učiteľmi. Zdravotný stav musia posúdiť znalci, ale pripúšťam, že tam mohli byť problémy, ktoré sa týkali dlhodobejšieho duševného zdravia,” vysvetlil špeciálny prokurátor.

“V tomto prípade zatiaľ nebolo zdokumentované, že by sa inými prípadmi priamo inšpiroval,” uviedol.

Náhodný terč

“Nebolo to úplne cielené na konkrétne osoby, ale v určitom okamihu sa rozhodol, že spácha útok v triede na svojich spolužiakov,” potvrdil Lipšic. Polícia zabezpečila techniku a nosiče, ktoré ukážu Alexovu komunikáciu.

Názor psychológa

„Spoločenská atmosféra je veľmi ťaživá a žiaľ, stále častejšie sa aj pri tých najbežnejších situáciách stretávame s agresiou, nenávisťou a útokmi. Mrzí ma, že aktuálny spoločenský naratív je, že násilie a agresia je riešenie. Normou sa stalo urážanie, osočovanie, zastrašovanie, vyhrážanie, agresia aj útoky," varuje psychológ.

„Predpokladám, že útočník sa inšpiroval prvým prípadom zo školy z okresu Gelnica. Informácie v médiách dávajú často návody na takéto spôsoby ‚riešenia‘ hnevu a frustrácie,“ dodáva Madro na vysvetlenie.

Slová psychológa, z ktorých vám príde zle: Prečo si chlapec z Novák vybral sekeru?
Škola by mala byť bezpečným miestom pre študentov. Psychológ Marek Madro vysvetľuje, prečo pribúdajú aj u nás útoky, o ktorých sme počuli zo zahraničia. Štvrtkové ráno v Novákoch 16-ročný tinedžer si zbalil do školskej tašky sekeru a prišiel do... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik