Juraj Štubniak: Túto progresívnu svorku nemusím
07 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Vloger a najnovšie aj spisovateľ Juraj Štubniak, tentoraz už bez emócií, rekapituluje priebeh a výsledky komunálnych volieb spred vyše týždňa.

On sám kandidoval

Výčitky na to, že hoci kandidoval, veľa ľudí o tom nevedelo, Štubniak "zmietol zo stola" s tým, že k voľbám chodia príčetní ľudia, ktorí vedia čítať a on predsa na každom hlasovacom lístku na zozname figuroval. 

"Ale som rád, že tam nie som, lebo rozhodnutia tejto progresívnej svorky v budúcnosti takto nebudú mať šancu padnúť aj na moju hlavu," hovorí Štubniak.

Nevhodný termín

Voľby podľa neho boli nastavené tak, aby bola čo najnižšia účasť. "Progresívny valec" totiž veľmi rýchlo umlčal hlas Borisa Kollára, ktorý chcel voľby vypísať na skorší termín. 

"Rátalo sa s tým, že tí, ktorí utekajú na predĺžený víkend sa volieb nezúčastnia. A vyšlo to," konštatuje Štubniak a navrhuje schváliť zákon, že žiadne voľby by sa nemali konať počas predĺženého víkendu. Mohlo by to podľa neho zvýšiť účasť tých "miernych ignorantov" volieb.

Obvinený Kovařík potichu radí Mikulcovi! POZRITE aké výhody mu plynú
Z postu šéfa PZ SR odišiel Peter Kovařík na vlastnú žiadosť. "Krk mu zlomilo" zmarenie policajného zásahu v súvislosti s kauzou Očistec a Dianou Santusovou. Potreboval si oddýchnuť „Neviem si ani predstaviť, aký príklad by som dával svojim... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Eka Balašková

Zoznamy kandidátov? A načo...?

Pri tej účasti, akú Slováci predviedli by šlo o zbytočne vyhodené peniaze. Veď ak sa senior vie dostať do volebnej miestnosti, tak sa v dostatočnom predstihu môže ísť pozrieť na vývesku mestského, prípadne obecného úradu, kde predsa zoznamy kandidátov zverejnené boli. 

"Možno by stálo za úvahu vytlačiť aj obmedzený počet zoznamov a umiestniť ich napríklad do miestneho zariadenia pre seniorov, prípadne do ich klubu. Lebo kde je vôľa, tam je aj cesta," upozorňuje Štubniak.

"Za plentou sa nevyberá. To nie je športka! Tam sa chodí krúžkovať dopredu vybratý kandidát. A tento fakt neplatí len pri senioroch," pripomína Štubniak. Ak viete, koho voliť, stačí vám byť za plentou minútu. 

Umelo upravované voľby

Na jednej strane si Štubniak je istý, že vo volebných miestnostiach mohlo k umelým zmenám prísť len ťažko, Ale ak by chcel konšpirovať, tak by bol náchylný k zásahom by teoreticky mohlo dôjsť počas elektronického sčítania hlasov. 

"Napovedal by tomu aj fakt sedemdesiatminútovej pauzy. Opäť to bola náhoda pri výbere termínu? No táto náhoda mohla niekomu prihrať výhodu," "konšpiruje" Štubniak, aby tiež pripomenul, že dodávateľ sčítacej technológie je firma, ktorá je dôveryhodnejšia z pohľadu istej mocnosti, ako z pohľadu Slovenska. 

"Netvrdím, že v tom majú prsty. Ale ak by chceli zasiahnuť, tak kto by k tomu mal bližšie?"

Tréningové kolo

Štubniak pripomína, že skôr, či neskôr nás čakajú aj parlamentné voľby. Preto by podľa neho bolo dobré sčítavať hlasy spoločne, v komisiách a hlavne ručne.

Roman Michelko: Nenechajme bezostyšnú lož bez odozvy
Politológ a spisovateľ Michelko sa zameral na prísľub Igora Matoviča, že jeho poslanci podporia predčasné voľby, ak k referendu príde 1,3 milióna voličov. Vo svojej glose tiež rozobral nedávnu demonštráciu v Košiciach a fatálne zlyhanie médií pri... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Nepomer medzi prieskumami a výsledkami

"Ak niekto vyhrá v športe s takým neuveriteľným náskokom, ide okamžite na dopingový test. Keď je to pri voľbách, môže tu vzniknúť pocit, že tie voľby boli cinknuté," vyjadruje Štubniak svoje pocity, pričom netvrdí, že to tak bolo. Podstatná je však otázka, či to bol podvod, alebo sme podpriemernou účasťou zlyhali my, voliči. 

"Lebo tento fakt - účasť, sa nijako sfalšovať nedá," pripomína.

Vallovi uznáva kampaň

"Nenapádal svojich protivníkov, šiel podľa hesla, že na med sa chytí viac múch. Nepohodlné témy okomentoval tak, že tí jednoduchší voliči mu to zjedli aj s navijakom," priznáva Štubniak a čuduje sa, že nikto z Vallových voličov sa nepozastavoval nad jeho prešľapmi - prezamestnanosť na magistráte, či peniaze vyhodené len na efekt. Pripomína aj to, že onedlho sa obyvatelia hlavného mesta budú čudovať nad rastom nákladov.

Proti tomu nezabojujete

"Zamaskuje sa to energetickou krízou, ktorá sa stala už globálnou mantrou všetkých problémov. Vinník bude jasný a vlajočkári vám budú z peňaženiek pod svojimí bodákmi cenzúry vyťahovať ťažko zarobené peniaze," konštatuje Štubniak.

Upozorňuje, že tento tím nebude pôsobiť len v mestskom zastupiteľstve, ale aj komplet v mestských častiach, plus má priateľsky naladeného župana.

Právnička Laššáková: Vďaka Čaputovej "schopnostiam" sa možno NATO konečne rozpadne
Minulý týždeň sa stalo pár úsmevných udalostí na Slovensku, skonštatovala na sociálnej sieti právnička Judita Laššáková. A dnes by chcela poznamenať pár slov k hlave Slovenskej republiky. "Zuzanu Čaputovú ocenila nemecká vraj liberálna mimovládka... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik