Bude riešiť arcibiskup Orosch aj TOTO?
07 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Jedenásť biskupov bolo vo Francúzsku obvinených zo sexuálneho násilia.

Jedenásť bývalých i súčasných francúzskych biskupov bolo obvinených zo sexuálneho násilia. V pondelok to uviedol predseda Konferencie biskupov Francúzska Eric de Moulins-Beaufort.

Medzi obvinenými je aj kardinál a bývalý dlhoročný biskup z mesta Bordeaux Jean-Pierre Ricard, ktorý sa priznal k "zavrhnutiahodnému" činu na 14-ročnom dieťati, povedal de Moulins-Beaufort novinárom. Všetci obvinení budú čeliť buď trestnému stíhaniu alebo cirkevnému disciplinárnemu konaniu, uviedol predseda Konferencie biskupov Francúzska. Ricarda vymenoval za kardinála v roku 2016 pápež František.

Francúzski biskupi sa v pútnickom meste Lurdy stretávajú na jesennej konferencii a plánujú diskutovať o zlepšení svojej komunikácie a transparentnosti v súvislosti s obvineniami duchovných zo sexuálnych trestných činov.

Katolícku cirkev vo Francúzsku minulý rok vážne zasiahli zistenia o rozsiahlom zneužívaní maloletých osôb kňazmi a diakonmi z 50. rokov minulého storočia.

Podľa zistení vyšetrovateľov za uplynulých sedem desaťročí francúzski duchovní zneužili 216.000 maloletých. Pri započítaní laikov, ktorí pracovali v cirkevných školách či v charite, bolo obeťami sexuálneho násilia až 330.000 detí. Vyšetrovatelia vyzvali Cirkev, aby obetiam vyplatila odškodné.

Dag Daniš: Čaputová a Cena slobody? To znie ako zlý vtip
Cez víkend sa o slovenskej prezidentke objavili dve správy. Obe sú zo zahraničia. A obe spolu úzko súvisia. Jedna hovorí o jej ocenení Za slobodu. Druhá o tom, že so Zuzanou Čaputovou sa ráta pri výbere nového generálneho tajomníka NATO. Upozornil... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v Trnavskej arcidiecéze arcibiskup Ján Orosch v obežníku pre kňazov napísal, že pochybuje o nevinnosti obetí zo Zámockej ulice v Bratislave, kde Juraj K. zabil dve osoby patriace k LGBTI komunite.

Ján Orosch sa v internom dokumente vyjadril, že mu vo vyjadreniach politikov, najvyšších predstaviteľov nášho štátu, bežných ľudí aj zástupcov cirkví vadia dve slová, s ktorým nemôže súhlasiť. Tie slová boli „nevinné“ obete“. Trnavský arcibiskup sa zároveň pýtal, či sa v bare Tepláreň niekedy konali protidrogové razie. „Viem si totiž predstaviť, že ani raz sa tam žiadna kontrola nekonala. Prečo? Lebo by sa to mohlo považovať za homofóbne konanie.“

Budú sa zdať obete biskupov vo Francúzsku Oroshovi dostatočne nevinné?

Sype si popol na hlavu! Arcibiskup Orosch vydal VYHLÁSENIE
Ustúpil dobrovoľne, alebo radšej „dobrovoľne“? Azda najskloňovanejším menom na Slovensko bolo v týchto dňoch Ján Orosch. Jeho slová, ktoré napísal v internom cirkevnom obežníku vyvolali rozruch nielen medzi politikmi, ale aj medzi bežnými Slovákmi.... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik