Voľby do Kongresu: Prestaňte obviňovať Putina zo svojej neschopnosti!
07 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

To je ale náhoda! Demokrati majú dostať výprask. A už sa vyťahuje Putin a „ovplyvňovanie volieb“!

V utorok vyvrcholia v Spojených štátoch tzv. midterms, teda voľby, ktoré sa konajú v polovici funkčného obdobia amerického prezidenta a sú významným ukazovateľom toho, či má súčasný prezident a jeho administratíva šancu na znovuzvolenie. Demokrati prezidenta Bidena, podľa všetkého, v týchto voľbách neuspejú. Poslednou dobou sa ale objavujú pochybnosti v súvislosti s možným ovplyvňovaním volieb, či ich zmanipulovaním zo strany Ruska.

Lebo Putin...

Do uzavretia volebných miestností v kľúčových amerických voľbách v polovici obdobia zostáva len pár dní a podľa denníka The Guardian sa zdá, že republikáni majú oveľa lepšie vyhliadky na to, aby znovu získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov a potenciálne aj nad Senátom.

Historicky sa ukazuje, že strana, za ktorú kandidoval aktuálny prezident, obvykle v týchto voľbách o svoje kreslá prichádza. Aj keď sa ešte v lete zdalo, že by sa tento trend mohlo demokratom podariť zvrátiť, teraz sa situácia zmenila a demokrati budú pravdepodobne tento trend 8. novembra nasledovať.

Vyhliadky republikánov sa podľa The Guardian zlepšili, pretože sa stále väčší počet voličov začal zaujímať o ekonomiku, infláciu či kriminalitu. A to napriek tomu, že demokrati dávali v lete väčší dôraz na problematiku potratov po júnovom rozhodnutí Najvyššieho súdu, ktoré sa práv na potraty týkalo.

Utajované rokovania USA s Ruskom prebiehajú celé mesiace! Biely dom to odmieta komentovať
Bidenov poradca utajene rokuje s ruskými predstaviteľmi. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v snahe znížiť riziko, že vojna na Ukrajine prerastie do jadrového konfliktu, viedol v uplynulých mesiacoch utajované rokovania s... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Prieskum ABC News/Ipsos vykonaný minulý týždeň ukázal, že 49 % Američanov označilo ekonomiku alebo infláciu za najdôležitejší faktor toho, koho budú voliť. Zatiaľ čo iba 14 % uviedlo to isté o potratoch.

V tejto situácii sa ale začínajú objavovať správy, ktoré varujú pred ruským vplyvom na spomínané americké voľby.

The New York Times píše napríklad o tom, že Rusko pred utorkovými midterms znovu aktivuje svojich internetových trollov.

Podľa denníka totiž analytici identifikovali sériu ruských informačných operácií, ktoré mali ovplyvniť americké voľby a súčasne nahlodať americkú ochotu pomáhať Ukrajine.

Minulý mesiac vydal Federálny úrad pre vyšetrovanie a Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry varovania pred hrozbou dezinformácií šírených „temnými webovými mediálnymi kanálmi, online denníkmi, aplikáciami na zasielanie správ, falošnými webmi, e-mailami, textovými správami a falošnými online osobnosťami“.

Dezinformácia by podľa NYT mohla zahŕňať aj špekulácie a tvrdenia, že dáta alebo výsledky volieb mohli byť napadnuté hackermi alebo kompromitované.

Agentúry podľa NYT súčasne vyzvali občanov, aby nelajkovali, nediskutovali a nezdieľali online príspevky z neznámych alebo nedôveryhodných zdrojov.

Niekto si namastil vačky. A my čo...???
Americké ropné spoločnosti zarobili 200 miliárd dolárov na konflikte na Ukrajine. Vďaka vyšším cenám energií od vypuknutia konfliktu na Ukrajine zarobili americké ropné spoločnosti 200 miliárd dolárov, píše korešpondent Financial Times Miles... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Milan Laca

Zrazu sú to dezinformácie

K poplachu, ktorý sa na túto tému strhol v amerických médiách v čase, keď idú preferencie vládnucej strany dole, sa vyjadril aj známy americký novinár, politický komentátor a publicista Michael Tracey.

„Čírou náhodou neboli ,ruské dezinformácie' považované za hlavný problém v polovici obdobia 2018, čo bol pre demokratov dobrý cyklus,“ narážal vo svojom tweete na fakt, že pred 4 rokmi, kedy situácia demokratom nahrávala, sa problematika dezinformácií verejne nepreberala.

„Teraz, keď sa zdá, že demokrati strácajú, oficiálna panika kvôli ,ruským dezinformáciám' čírou náhodou znovu narastá,“ má Tracey jasno o dôvodoch medializácie „ruských dezinformácií“.

Podobne sa vo vzťahu k americkým médiám vyjadrila aj doktorka Prerna Bakshi, vysokoškolská pedagogička, ktorá sa, okrem iného, zaoberá politickou sociológiou.

„Stav západnej žurnalistiky. Prestaňte obviňovať Putina zo svojej neschopnosti,“ napísala na svoj Twitter.

Koľko peňazí z EÚ zhltne Ukrajina v roku 2023? Leyenová navrhuje ŠIALENÚ sumu!
Európska komisia (EK) počas najbližšieho týždňa navrhne balík finančnej podpory pre Ukrajinu na rok 2023. Von der Leyenová v nedeľu telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Hlavnou témou rozhovoru bolo zabezpečenie finančnej... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Dodajme, že okrem toho, že voľby poznamenajú dezinformácie, ako sa snažia naznačiť americké médiá, sa Američania boja aj toho, že voľby môžu sprevádzať podvody s hlasovacími lístkami.

V tejto súvislosti agentúra Reuters píše, že celých 49 % Američanov si myslí, že tieto podvody sú rozšíreným problémom, pričom tento názor zastáva 34 % demokratov a 69 % republikánov.

Približne 44 % Američanov potom uvádza, že sa obávajú zmanipulovaných volieb v USA.

Podľa Reuters dokonca prezident Joe Biden obvinil z popierania výsledkov volieb svojho soka a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho priaznivcov s tým, že predstavujú hrozbu pre nasledujúce voľby.

Vojenská pomoc Iránu Rusku vraj predlžuje vojnu. A čo pomoc NATO Ukrajine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore zverejnenom v nedeľu večer kritizoval dodávky iránskych zbraní do Ruska. "Irán podporuje teroristický režim v Rusku a pomáha predlžovať vojnu a tým aj hrozby pre svet, ktoré... Čítať ďalej
07 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik