Slová psychológa, z ktorých vám príde zle: Prečo si chlapec z Novák vybral sekeru?
06 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Škola by mala byť bezpečným miestom pre študentov. Psychológ Marek Madro vysvetľuje, prečo pribúdajú aj u nás útoky, o ktorých sme počuli zo zahraničia.

Štvrtkové ráno v Novákoch

16-ročný tinedžer si zbalil do školskej tašky sekeru a prišiel do SOŠ . Tam ju po zvonení vytiahol a zranil dvoch spolužiakov. Zbalili ho policajti a prípad už vyšetruje NAKA. Je to v krátkom časovom rozpätí už druhý podobný incident na škole.

Ten prvý sa odohral ani nie dva týždne v Mníšku nad Hnilcom. Prípad ôsmaka Alexa už má v rukách NAKA.

AKTUÁLNE: V dome útočníka z Novák zasahuje NAKA
Do Lazian, kde útočník býva ho dnes priviezla NAKA. Tá v dome jeho rodičov začala domovú prehliadku. Študent bude obvinený Matka študenta sa podľa portálu zoznam.regiony.sk odmietla k celej veci vyjadriť. Polícia sa chystá študenta obviniť.... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Zrkadlo nás, dospelých

„Faktom je, že počas týchto dvoch náročných rokov, v ktorých čelíme pandémii COVID-19, vojne na Ukrajine, environmentálnym a energetickým krízam, tragédiám, v ktorých prišli o život nevinní mladí ľudia, a silnej polarizácii spoločnosti sa výrazne zhoršil stav duševného zdravia, a to najmä u mladých ľudí, ktorí sa nachádzajú v citlivom a zraniteľnom veku,“ vysvetľuje psychológ Marek Madro, ktorý si myslí.

Agresia ako spoločenský naratív

„Spoločenská atmosféra je veľmi ťaživá a žiaľ, stále častejšie sa aj pri tých najbežnejších situáciách stretávame s agresiou, nenávisťou a útokmi. Mrzí ma, že aktuálny spoločenský naratív je, že násilie a agresia je riešenie. Normou sa stalo urážanie, osočovanie, zastrašovanie, vyhrážanie, agresia aj útoky," varuje psychológ.

Odborník na bezpečnosť: Konať sa malo už po útoku vo Vrútkach
Vo štvrtok dopoludnia sa v Novákoch na strednej škole odohral útok študenta na spolužiačku. Kde došlo k zlyhaniu, vie odborník na bezpečnosť Martin Královič. Vrútky ako výstraha V júni 2020 slovenskú verejnosť šokoval útok 22-ročného bývalého... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ale prečo sekera?

„Predpokladám, že útočník sa inšpiroval prvým prípadom zo školy z okresu Gelnica a že sekera je ľahko dostupná. Informácie v médiách dávajú často návody na takéto spôsoby ‚riešenia‘ hnevu a frustrácie,“ dodáva Madro na vysvetlenie.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik