Niekto si namastil vačky. A my čo...???
06 | 11 | 2022 I Milan Laca

Americké ropné spoločnosti zarobili 200 miliárd dolárov na konflikte na Ukrajine.

Vďaka vyšším cenám energií od vypuknutia konfliktu na Ukrajine zarobili americké ropné spoločnosti 200 miliárd dolárov, píše korešpondent Financial Times Miles McCormick.
Príjemné spoznanie
Napísal, že podľa analýzy správ o výnosoch a ocenení S&P Global Commodity Insights bol za druhý a tretí štvrťrok tohto roka kombinovaný čistý príjem verejne kótovaných ropných a plynárenských spoločností, pôsobiacich v Spojených štátoch  amerických 200,24 miliardy USD.
Machinácie klanu Bidenovcov postupne vyplávajú na POVRCH… Trump o tom HOVORIL už dávno…
Syn prezidenta USA Joea Bidena Hunter pláva v poriadnej kaši. Podľa najnovších informácií denníkov Daily Mail a New York Times bol zapojený do korupčných a nelegálnych aktivít na Ukrajine. Najhoršie na tom všetkom je, že všetci nad jeho aférami... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Emanuel Orban
Zisky...

"Tento ukazovateľ, ktorý zahŕňa príjmy supermagnátov, stredne veľkých integrovaných skupín a menších nezávislých prevádzkovateľov bridlíc, je najziskovejší v sektore za posledných šesť mesiacov," povedal McCormick.

Využili, čo mohli

Komentátor napísal,  že naftári využili prudký nárast cien pohonných látok, ktoré krátko po vypuknutí bojov dosiahli 140 dolárov za barel. Podľa neho však neboli náhle zisky vo Washingtone vítané. Prezident Joe Biden obvinil ropné spoločnosti, že profitujú z konfliktu a pohrozil im vyššími daňami. Podobná situácia nastala v Európe,  kde vlády počas krízy prijali zákony na zdanenie ziskov z predaja energie.

A iní sa trápia
Západné štáty čelia rastúcim cenám energií a prudkému nárastu inflácie v dôsledku uvalenia sankcií proti Moskve a politiky vdávania sa ruského paliva. Pre rast cien pohonných látok, predovšetkým plynu, priemysel v Európe do značnej miery stratil svoje konkurenčné výhody.  To ovplyvnilo aj iné odvetvia hospodárstva. Spojené štáty a európske krajiny čelia rekordnej inflácii za posledné desaťročia.
Americký štýl: Dopadne Ukrajina ako Afganistan?
Americký ekonóm Sachs vyzval Európu, aby zmenila svoj postoj k Rusku. Európa riskuje, že bude mať "nový Afganistan" na kontinente ak nezmení svoj súčasný postoj voči Rusku a nebude sa spoliehať na návrat k rokovaciemu stolu, uviedol v rozhovore ... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Ivan Mihale
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik