Schválenie vstupu Fínska a Švédska do NATO závisí od ich krokov
05 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Turecko oficiálne neschváli členstvo Fínska a Švédska v Severoatlantickej aliancii, pokiaľ obe krajiny nepodniknú potrebné "kroky". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to v piatok povedal generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi.

Ankara obe severské krajiny obviňuje, že poskytujú útočisko členom zakázanej militantnej kurdskej organizácie, ktorých označuje za teroristov. Napriek júnovej dohode so Štokholmom a Helsinkami Turecko zatiaľ neratifikovalo ich prístupové protokoly s tvrdením, že dohodu nenaplnili.

"Prezident Erdogan poznamenal, že kroky, ktoré podniknú Švédsko a Fínsko, určia, ako rýchlo bude schvaľovací proces... prebiehať a kedy sa uzavrie," uviedol úrad tureckého prezidenta.

Stoltenberg sa počas návštevy Turecka stretol v piatok s Erdoganom v Istanbule. Po súkromnej schôdzke s novinármi nehovorili.
Fínsko a Švédsko po desaťročiach vojenskej neutrality požiadali v máji o členstvo v NATO po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu.
Erdogan však pohrozil zablokovaním ich členstva s požiadavkou na ústupky. Viedlo to k dohode Turecka so Švédskom a Fínskom, zahŕňajúcej ustanovenia o vydávaní osôb a výmene informácií.

Nový švédsky premiér Ulf Kristersson navštívi budúci utorok Ankaru, aby sa stretol s Erdoganom.

Stoltenberg podľa oznámenia NATO privítal "významné a konkrétne kroky, ktoré obe krajiny už podnikli na realizáciu memoranda" s Tureckom. Zdôraznil znova, že ich vstup do NATO posilní Alianciu.

Prijatie Švédska a Fínska do NATO ratifikovali už všetci členovia Aliancia okrem Turecka a Maďarska.(AFP/TASR)

Biden tvrdí, že demokrati môžu vyhrať doplňujúce voľby do Kongresu. No je tu TRUMP!
Prezident USA Joe Biden v piatok vyhlásil, že demokrati v budúcotýždňových doplňujúcich voľbách do Kongresu zvíťazia, ale varoval, že dva roky budú ťažké, ak sa prieskumy verejnej mienky ukážu ako správne a zvíťazia republikáni. Doplňujúce voľby... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik