Česko bije na POPLACH! Už viac ako štvrtine Čechov stačia peniaze len na najlacnejšie jedlo a odevy
05 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Podiel domácností, ktorým mesačný rozpočet vystačí len na najlacnejšie jedlo a odevy, stúpol z minuloročných 18 percent na tohtoročných 26 percent. Vyplýva to z októbrového prieskumu, ktorý pre správcu pohľadávok KRUK spracovala medzi tisíckou respondentov agentúra STEM/MARK. Na Slovensku radšej takýto prieskum ani nerobia.

Medziročne klesol aj podiel najbohatších domácností, ktoré žijú v hojnosti a majú dostatok peňazí na živobytie, väčšie výdavky i sporenie, a to zo šiestich percent pred rokom na súčasné tri percentá. Podstatne tiež klesol podiel Čechov, ktorí uvádzajú, že hospodária s vyrovnaným rozpočtom a súčasne majú dosť peňazí na všetko, čo potrebujú. V roku 2021 išlo o 24 percent domácností, aktuálne takto svoju finančnú situáciu hodnotí 17 percent respondentov.

Peniaze len na najlacnejšie jedlo

„Ukazuje sa, že nepriaznivá ekonomická situácia, sprevádzaná značnou infláciou a výrazným nárastom cien energií, má vplyv nielen na najchudobnejšie české rodiny, ale aj na domácnosti, ktoré svoju finančnú situáciu hodnotia ako dobrú alebo aj veľmi dobrú. Bohužiaľ, najviac narástol podiel českých domácností, ktoré s peniazmi hospodária skutočne na hrane a rozhodne si nemôžu odkladať peniaze na neplánované výdavky,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Z piatich na osem percent potom stúpol podiel respondentov, ktorým stačia peniaze len na najlacnejšie jedlo, ale nemôžu si nakúpiť ani najlacnejšie oblečenie. O jeden percentuálny bod na tri percentá sa takisto zvýšil počet domácností, ktorým príjem nestačí ani na najlacnejšie jedlo a oblečenie.

Popri nezamestnaných majú so svojou finančnou situáciou problémy predovšetkým penzisti a rodičia na rodičovskej dovolenke, v oboch prípadoch ide o 47 percent respondentov. Ako veľmi dobrú hodnotia naopak svoju finančnú situáciu predovšetkým príslušníci armády a bezpečnostných zložiek, zamestnanci v poisťovníctve a finančných službách a pracovníci v zdravotníctve.

Česi toho majú už dosť: Preč s ukrajinskými vlajkami!
Ľudia si to neprajú! Z českých radníc miznú ukrajinské vlajky. A začína byť dusno. To, čím na seba v poslednom čase upozornila radnica v Lounoch, sa ukazuje byť trendom už dlhšiu dobu a pod rôznymi zámienkami sú z radníc odstraňované ďalšie a... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik