AKTUALIZOVANÉ V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

K explóziám a následnému požiaru došlo v okolí letiska v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson v oblasti okupovanej ruskými jednotkami. Podľa spravodajskej televízie CNN to vyplýva z videozáznamu zverejnenom na platforme Telegram. Moskvou dosadené úrady medzitým podľa agentúry AFP vyhlásili v Chersone "nepretržitý zákaz vychádzania".

Na spomínanom videu je vidieť hustý čierny dym, ktorý stúpa z oblasti obce Čornobajivka na sever od Chersonu, kde sa nachádza i letisko. Ukrajinská armáda ani Moskvou dosadená samospráva Chersonu do doposiaľ bezprostredne nekomentovali.

Stanica Sky News tiež informovala, že Ruskom dosadené úrady vyhlásili v piatok v meste Cherson zákaz vychádzania v súvislosti s pravdepodobnou ukrajinskou vojenskou ofenzívou.

Neoficiálne kanály na Telegrame uviedli, že ďalej na sever od Chersonu na východnom brehu rieky Dneper nútia ruské jednotky miestnych obyvateľov, aby opustili obec Velyka Lepetycha. Moskvou dosadení predstavitelia už ohlásili evakuáciu civilistov z 15-kilometrovej zóny pozdĺž rieky Dneper v dôsledku budovania novej obrany v oblasti, uvádza CNN.

Povinná evakuácia podľa neoficiálnych telegramových kanálov prebieha aj v obci Hornostajivka ďalej smerom dole po prúde rieky. Nové explózie bolo počuť aj v meste Nova Kachovka blízko priehrady a vodnej elektrárne.

Ruská armáda v piatok uviedla, že denne "evakuuje viac než 5000 civiistov" z Chersonskej oblasti. "Vojenskí inžinieri každý deň prepravia až 1200 civilných vozidiel - nákladných aj osobných - ako aj viac než 5000 civilistov na ľavý breh rieky Dnipro," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Ukrajina v súvislosti s "evakuáciami" obviňuje Rusko, že podniká "deportácie" ukrajinských občanov v sovietskom štýle.

Chmelár len krúti hlavou nad vulgárnou neúctou Čaputovej k občanom: My hlavu štátu nemáme, iba PR-rezidentku
VYZÝVAM VÁS NA MASOVÚ ÚČASŤ NA REFERENDE! Zuzana Čaputová tým, že odmietla vyzývať občanov na účasť na referende, prejavila až vulgárnu neúctu k státisícom občanov, ktorí si toto hlasovanie želali, ale aj hanebnú neúctu k demokratickým mechanizmom.... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Aktualizácia

Proruské úrady stiahli predchádzajúce vyhlásenie zákazu vychádzania v meste.

"V meste Cherson nie sú absolútne žiadne reštrikcie, ktoré by obmedzovali život tohto mesta," uviedol námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na platforme Telegram po tom, čo bol predchádzajúci odkaz o vyhlásení zákazu vychádzania upravený.

Zákaz mal byť vyhlásený s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto. "V meste Cherson bol vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý bude trvať 24-hodín, nepretržite, takže budeme môcť brániť naše mesto," znelo predchádzajúce vyhlásenie Stremousova.

Putin: Civilisti musia odísť z Chersonskej oblasti, aby netrpeli
Civilisti musia byť odsunutí zo zón konfliktu v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, odkiaľ proruské úrady od polovice októbra odvádzajú civilistov pred postupujúcou ukrajinskou armádou. Vyhlásil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin,... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik