Scholz v Číne veľa nevybavil
04 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Nemecký kancelár Olaf Scholz počas rokovaní s prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu vyzval Čínu, aby využila svoj vplyv na Rusko na zastavenie vojny na Ukrajine. Scholz uviedol, že obe krajiny sa zhodli, že ruské jadrové hrozby sú "nezodpovedné a vysoko nebezpečné".

Si Ťin-Pching odmieta

Povedal však, že OSN by mala podporovať snahy o mierové ukončenie krízy a postaviť sa nielenže proti použitiu ale už proti hrozbe použitia jadrových zbraní, uviedli BBC news. Táto cesta vyvolala obavy v Nemecku a všeobecne v EÚ po tom, čo čínsky líder nedávno upevnil svoju moc.

Krátko, zato kontroverzne
Scholzova návšteva v Číne trvala len 11 hodín. Je prvým západným lídrom, ktorý cestoval do Pekingu od globálnej pandémie, a prvým, kto sa stretol s prezidentom Si Ťin-Pchingom, odkedy si minulý mesiac na Národnom kongrese komunistickej strany upevnil moc.
 
Čínska 24-tonová raketa sa rúti k Zemi!
Španielsko a Francúzsko boli nútené zastaviť lety na niekoľkých letiskách. Nekontrolovateľná 24-tonová čínska raketa sa totiž rúti späť k Zemi, informuje Breitbart. Letiská v Barcelone, Ibize, Reuse a Tarragone zrušili v piatok ráno lety, pretože... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
Pochybné načasovanie

Načasovanie považujú aj členovia nemeckej vlády za veľmi pochybné.  Obávajú sa, že jeho prítomnosť poslúži na pošramotenie domácej povesti čoraz autoritatívnejšieho čínskeho prezidenta. Jeho predchodkyňa Angela Merkelová však tvrdí, že globálne problémy možno vyriešiť len spoluprácou s Čínou. Stretnutie tvárou v tvár podľa neho uľahčilo diskusiu, a to aj o otázkach, v ktorých sa obe krajiny nezhodujú.

Na čom sa teda dohodli

Prišlo k dohode, že sa bude ďalej diskutovať  o vojne na Ukrajine, globálnej potravinovej a energetickej bezpečnosti, klimatických zmenách a globálnej pandémii. 

Scholz zopakoval stanovisko Nemecka k Taiwanu – každá zmena musí prebehnúť pokojne a po vzájomnej dohode s tým, že prvoradá je ochrana ľudských práv. Aj preto bola návšteva sledovaná lídrami viacerých európskych štátov.  Scholz sa dostal k moci vďaka prísľubom hodnotovo orientovanej zahraničnej politiky.

Pôjdu Nemci po žobraní?
Nemecký dôchodkový systém je na pokraji kolapsu pre nedostatok peňazí. Autor článku Oliver Moody v bnritskom denníku The Times píše, že „ štátny dôchodkový systém v Nemecku je na pokraji kolapsu, preto, že priemerná dĺžka života neprestáva rásť.... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik