Prestrelka pokračuje
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Militanti z pásma Gazy vypálili štyri rakety smerom na Izrael. Ten odpovedal rozsiahlym leteckým útokom.

Militanti z pásma Gazy vo štvrtok vypálili štyri rakety smerom na Izrael. Išlo o prvý takýto útok od trojdňového konfliktu medzi Izraelom a militantnou skupinou Palestínsky islamský džihád na začiatku augusta. 

Jednu z rakiet podľa armády zachytil izraelský systém protiraketovej obrany Iron Dome (Železná kupola). Ďalšie tri rakety vybuchli pri pobreží. Vo viacerých mestách na juhu Izraela zazneli sirény oznamujúce letecký poplach.

Za raketové útoky je podľa správ miestnych médií zodpovedná militantná skupina Palestínsky islamský džihád. Tá je aktívna najmä v pásme Gazy, pripomína DPA.

Kto presvedčil Putina ísť do vojny...
Putina na spustenie špeciálnej operácie na Ukrajine presvedčili traja ľudia. Rozhodnutie prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, spustiť špeciálnu vojenskú operáciu, mohli ovplyvniť traja ľudia z jeho najužšieho okruhu. Uvažujú o tom The... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Milan Laca

Izrael vracia úder

Izrael v reakcii zaútočil v piatok ráno letecky na ciele palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy. Cieľom izraelských útokov bolo podľa podľa izraelských médií podzemné zariadenie v pásme Gazy, ktoré Hamas používa na výrobu rakiet.

Izraelská armáda spustila začiatkom augusta rozsiahlu operáciu voči tejto organizácii. Palestínski militanti následne vypálili na územie Izraela viac než 1000 rakiet. Po troch dňoch sa obe strany dohodli na prímerí.

V Izraeli sa v utorok 1. novembra konali parlamentné voľby, v ktorých zvíťazil blok pravicových a náboženských strán pod vedením bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, pripomína DPA.

USA sa prerátali?
Americký plukovník McGregor pochybuje o schopnosti NATO poraziť ruskú armádu. Spojené štáty a ich spojenci by nemali podceňovať vojenskú silu Ruska, zasahujúceho do situácie na Ukrajine. Napísal bývalý poradca Pentagonu, plukovník Douglas... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik