Poriadne oblečte deti do školy! Inak budú povinne mrznúť
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Ministerstvo školstva rieši zníženie spotreby energií viacerými opatreniami. Čochvíľa siahne aj na kúrenie v školách. Sú však aj svetlé výnimky.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR plánuje ušetriť aspoň 15 percent spotreby energií. Vychádza pritom zo strategického materiálu schváleného vládou SR. V tejto súvislosti pripravilo viacero opatrení, potvrdil pre TASR odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

"Aktuálne sa spotreba v referenčnom období prepočítava vzhľadom na špecifické medziročné obdobie, ktoré má byť vykazované a sledované medzi dvomi rokmi v stanovených mesiacoch v zmysle vládou schváleného materiálu," uviedol rezort školstva.

Ministerstvo školstva pripravilo sériu opatrení na zníženie spotreby energií. Realizuje napríklad výmenu interiérového a exteriérového LED osvetlenia vo všetkých spravovaných budovách, inštalujú sa inteligentné elektroventily riadené centrálne a nové termohlavice. "Izolujú sa tepelné rozvody a tiež sa postupne vymieňajú staré energetický náročné spotrebiče za nové nízkoenergetické," spresnili z rezortu školstva.

Rezort znížil teplotu vykurovania o dva stupne v kancelárskych priestoroch a v ostatných priestoroch o päť stupňov. "Aktuálne ministerstvo vykonáva energetický audit, z ktorého vyplynú aj dlhodobé opatrenia na zníženie energetickej náročnosti spravovaných budov," uzavreli z ministerstva.  

Šutaj Eštok: Bezdomovec Matovič sa rehoce do očí celému Slovensku! (VIDEO)
ŽIADAM PREVERIŤ MATOVIČOVE MAJETKOVÉ PRIZNANIA! Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že minister financií nepodal úplné majetkové priznanie. Preto podal podnet Parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten by mal voči ministrovi začať... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Svetlá výnimka

Karlova Ves kúrenie na školách neobmedzí, dušuje sa bratislavská samospráva na sociálnej sieti.

Situácia na školách bola posledné dva roky napätá najmä pre pandémiu koronavírusu, keď sa deti museli učiť dištančne. Po tom, ako sa situácia začala zlepšovať, všetci verili, že tento školský rok bude bezproblémový. Prišla však energetická kríza, ktorá všetko mení.

Školy na Slovensku sa pripravujú na najhoršie a mnohé už otvorene hovoria o tom, že budú musieť v triedach menej kúriť, alebo sa opäť vrátia k dištančnému vzdelávaniu. Predstavitelia karloveskej samosprávy to však vidia inak. Chcú urobiť všetko pre to, aby karloveské deti mohli pokračovať vo vyučovaní bez obmedzení, píše sa na oficiálnej stránke Karlovej Vsi.

„Naše stanovisko je jasné. Nechceme obmedzovať teplotu v školách a škôlkach a radšej budeme šetriť energie v iných oblastiach. Obrazne povedané, aj keď sa už na miestnom úrade nebude ani kúriť a ani svietiť, tak škôlky a školy by mali fungovať bez obmedzenia. Nebudeme odporúčať, aby riaditelia zariadení obmedzovali prevádzku z dôvodu vysokých cien energií,“ vyjadril jasné stanovisko Karlovej Vsi jej vicestarosta Branislav Záhradník. 

Nicholsonová: Vezmime Bratislave patent na rozum!
Kvalitný štát môže vyrásť iba na kvalitných regiónoch. Recept na to, ako ich dosiahneme, ponúka liberálna europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako to chce dosiahnuť? "1) zoberieme Bratislave patent na rozum a necháme samosprávy, aby sa... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Nariadenia z roku 2007

Školy musia dodržiavať teplotu v triedach, ktorú im vyhláškou určuje ministerstvo hospodárstva a aj Úrad verejného zdravotníctva SR. Podľa hygienikov nesmie teplota v škôlke (v miestnosti, kde sa deti hrajú a spia) klesnúť pod 22 stupňov Celzia. V umyvárni a záchode musí byť teplota ešte vyššia, aspoň 24 stupňov. Vyhláška je z roku 2007, nejde teda o úpravu pre energetickú krízu. 

Základné a stredné školy môžu kúriť menej. Vyhláška určuje minimálne teploty podľa toho, o akú miestnosť ide a aké aktivity alebo koľko hodín tam deti strávia. V učebniach a miestnostiach, kde žiaci trávia štyri a viac hodín, musí byť aspoň 20 stupňov Celzia. Rovnaká minimálna teplota má byť aj v šatniach (pred telesnou výchovou). V telocvičniach alebo iných miestach určených na telesnú výchovu musí byť aspoň 15 stupňov. Taká istá teplota má byť aj v šatniach, kde si žiaci prezliekajú vrchné odevy, v zime odkladajú bundy a prezúvajú sa. Minimálne 15 stupňov Celzia musí byť aj na chodbách a toaletách.

OĽaNO sú gauneri! Fico má dôkaz
Robert Fico (Smer-SD) je presvedčený, že za "Halákovým káblom" je čistá sabotáž. Prezradil aj, prečo to u nás vyzerá, ako kedysi v ukrajinskom parlamente. Pár ťažkých hriechov "OĽaNO je schopné akéhokoľvek svinstva. Matovič skryl účtovníctvo... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik