Parlament by už nemal ochromiť ani kybernetický útok, ani hacker Halák (FOTO)
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

V parlamente sa zrealizovali riešenia na zabezpečenie funkčnosti hlasovacieho zariadenia aj v prípade kybernetických incidentov. Uviedla to hovorkyňa predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) Michaela Jurcová v súvislosti s prebiehajúcim testovaním hlasovacieho zariadenia. Zároveň vo štvrtok (3. 11.) komplexne vymenili zariadenia v uzle počítačovej siete, v ktorej lokalizovali pôvodcu incidentu.

"Odborní zamestnanci Kancelárie NR SR pripravili a realizovali riešenia zamerané na segmentáciu počítačovej siete tak, aby aj v prípade náhodného vzniku identického alebo podobného kybernetického incidentu bolo možné zabezpečiť kontinuálnu prevádzku hlasovacieho zariadenia v rokovacej sále NR SR," uviedla Jurcová. Riešenia zrealizovali aj na základe konzultácií s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ).

V piatok kancelária pokračuje v konfigurácii aktívnych sieťových prvkov s dôrazom na aplikáciu všetkých odporúčaní NBÚ. "Následne bude prebiehať verifikácia použitých nastavení formou systematických, náhodných aj behaviorálnych prístupov a testov," doplnila hovorkyňa.

Zdroj: FB/Zomri | Róbert Halák sa na nejaký čas stal terčom satirických stránok

Technické problémy si minulý štvrtok (27. 10.) vyžiadali prerušenie schôdze NR SR. Hovorilo sa o závažnom kybernetickom incidente. Spôsobil ho poslanec Róbert Halák (OĽANO), ktorý tvrdí, že nešlo o úmysel a chybu si priznal. Podľa svojich slov podvedome zapojil odpojený voľný kábel v miestnosti kultúrneho výboru. Schôdza bude pokračovať v utorok 8. novembra. Incident podľa predsedu parlamentu vyšetruje polícia.

HACKER Halák baví Slovensko! BIZÁR ako ešte nikdy, vravia poslanci
Hlasovanie parlamentu sa minulý týždeň odložilo pre technické problémy. Okamžite nastúpili teórie o hackerskom útoku, či o zastaralej technike. Pravda je ďaleko prozaickejšia. Poslanec OĽaNO Róbert Halák (45) jedným zle prepojeným káblom... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik