Colníci sa bránia: Ak tovar nie je na sankčnom zozname, nemôžeme zasiahnuť
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Ak sa tovar alebo osoba nenachádza na sankčnom zozname Európskej únie, orgány Finančnej správy (FS) SR nemajú možnosť zasiahnuť do zahraničných obchodných operácií. Prezident FS SR Jiří Žežulka to uviedol v súvislosti s článkom Denníka N o tom, že slovenskí colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem. Žežulka odmieta, že by si FS SR neplnila svoje povinnosti.

Ni je to náš problém

Ako poznamenal prezident FS SR, ak je tovar použiteľný do zbraní alebo je to komponent do zbraní, neznamená to automaticky, že podlieha sankciám. Upozornil, že FS je len vykonávacím orgánom a povolenia na vývoz vydáva Ministerstvo hospodárstva SR. Ubezpečuje o spolupráci s ďalšími rezortami. Na týždennej báze podľa neho komunikujú s rezortom hospodárstva, obrany či Slovenskou informačnou službou.  

Slovenskí colníci podľa zistení Denníka N púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem, Slovensko tak má pôsobiť ako zásobáreň ruskej armády. Novinári hovoria o tisícoch kusov rôznych tovarov. Ak išlo o tovar použiteľný aj na vojenské účely, mohlo by ísť o porušenie sankcií Európskej únie.

Zo Slovenska idú do Ruska motory, ložiská aj stroje, ktoré Putin potrebuje na výrobu zbraní, informuje DenníkN. Mainstreamový plátok píše, že Slovensko pôsobí ako zásobáreň ruskej armády – naši colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem.

MEGAŠKANDÁL koalície: Vláda v pohotovosti
Slovenskí colníci ako partner ruskej armády? Poslanec Juraj Krúpa všetko hádže na colníkov, Heger burcuje Naďa i Sulíka. Za všetko sú zodpovední colníci, tvrdí Krúpa Zo Slovenska idú do Ruska motory, ložiská aj stroje, ktoré Putin potrebuje na... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Krúpa útočí

Podľa poslanca Juraja Krúpu o benevolentné konanie colníkov a predovšetkým reakcie vedenia Finančnej správy sú "znakom toho, že buď nepochopili hĺbku problému a vážnosť situácie, alebo sú presvedčení, že to nechápeme my ostatní a môžu nám predostierať svoje "logické" argumenty. Nechcem byť zlý prorok, ale obávam sa, že hĺbka neprofesionality a amaterizmu, často možno až lajdáckosti sú v Colnej správe bezodné. Od vrchu až nadol a zdola až nahor" pustil sa poslanec do colnej správy.

Heger je umiernenejší

Ako podotkol Heger, ide zatiaľ len o domnienky, ktoré treba preveriť. Vyhodnotiť situáciu chce na základe analýz. "Dnes je to predčasné nejako uzavrieť. Urobíme všetky nápravné kroky, ktoré budú nevyhnutné. Sankcie určite porušovať nechceme a verím, že ani neporušujeme," skonštatoval premiér. Treba podľa neho prešetriť, či niekto pochybil a ak áno, kto. Deklaroval, že Ukrajinu bude Slovensko podporovať aj naďalej.

Smer odkazuje Čaputovej a vláde: Bojíte sa referenda!
Vraj demokratickí koaliční politici sa boja plebiscitu! Drvivá väčšina členov vládnej koalície na čele s prezidentkou nehanebne odrádza Slovákov od účasti na januárovom referende. Smer-SD odmieta, že by referendum bolo jeho kampaňou a kritizuje... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

AKTUALIZÁCIA

K vývozom tovaru, ktorý mohol byť použitý na ruské zbrane, zasadne spoločne parlamentný brannobezpečnostný a finančný výbor. Predsedovia výborov Juraj Krúpa a Marián Viskupič (obaja SaS) o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii. Výbor sa má uskutočniť na budúcu stredu (9. 11.).

Na výbor má byť prizvaný minister financií Igor Matovič, obrany Jaroslav Naď, vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO), riaditeľ Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka a riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč.

Krúpa hovorí o zásadných pochybeniach Finančnej správy SR. Ministerstvo financií SR sa podľa neho úmyselne alebo pre svoju nekompetentnosť podieľa na pomoci ruskému agresorovi. Hovorí aj o zlyhaní spravodajských služieb. "Ministerstvo hospodárstva a pravdepodobne aj iné zložky boli obchádzané a firmy sa obracali priamo na colný úrad, ktorý im dával pečiatky na to, aby takýto tovar vyvážali bez toho, aby si preverovali, kde tieto materiály môžu ísť a čo sa s nimi môže robiť," skonštatoval šéf brannobezpečnostného výboru.

Aktuálne odhalenia podľa Viskupiča prinášajú otázky, či ide len o zlyhanie colnej časti finančnej správy, alebo či sa colníci priamo podieľali na nekalých obchodoch. Apeluje na dôkladné vyšetrenie. Poukázal aj na upozornenia Slovenskej informačnej služby z výročných správ, že systém kontroly exportu položiek s dvojakým využitím je nedostatočne účinný a v určitých oblastiach nefunkčný.

Danko: Erdogan je dobrý obchodník, poďakujme mu za migrantov
Aj predsedu SNS Andreja Danka znepokojuje neriešená situácia, do ktorej sa Slovensko dostáva ani nie tak vďaka utečencom, ako vďaka nečinnosti kompetentných orgánov. Migranti zaplavujú Slovensko "Z celého Slovenska dostávame správy o hromadnej... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik