Ústavný právnik: Ak všetko pôjde hladko, k volebným urnám pôjdeme...
03 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Opozičné strany už mesiace pracujú na dosiahnutí predčasných volieb a ich dôvody, zdá sa, sú relevantné. Ak by bolo referendum úspešné, kedy nás čakajú prípadné predčasné voľby? 

Rozhodnutie ÚS SR

Pre pochybnosti o ústavnosti predmetu referenda v prípade prvej otázky sa na ÚS obrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Od rozhodnutia súdu záviselo, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu, alebo dve otázky. Spornou bola otázka, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu.

"V tejto časti tak prezidentka nemôže vypísať referendum," Po neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu (ÚS) SR o tom informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan..

V referende bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je táto časť v súlade s ústavou.

ÚS rozhodol! Prezidentka to rešpektuje. Kedy vyhlási termín referenda?
Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o nesúlade jednej referendovej otázky s ústavou. Termín referenda vyhlási hneď, ako to bude možné. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Aký by mal byť ďalší postup

Vincent Bujňák z PF UK predpokladá, že prezidentka Čpautová vyhlási referendum s druhou otázkou. Tá má umožniť zákon, ktorým by sa mohol rozpustiť parlament ľudovým hlasovaním, alebo parlamentným uznesením, ak získa minimálne 76 hlasov zákonodarcov.

Čo by znamenalo, keby bolo referendum platné

„Znamenalo by to, že parlament v súčasnom zložení by mohol byť rozpustený ďalším ľudovým hlasovaním alebo zvnútra vlastným uznesením. Podľa ústavy sa referendum vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia, čo znamená, že ho môžeme očakávať napríklad začiatkom budúceho roka,“ objasňuje Vincent Bujňák, pričom podotýka, že aj súčasná Ústava ráta s možnosťou predčasných volieb, vyhlásiť sa však dajú iným spôsobom.

Ústavný sudca Ján Drgonec: Prezidentka porušuje ÚSTAVU!
Emeritný ústavný sudca Ján Drgonec sa veľmi otvorene vyjadril k aktuálnym udalostiam, ktorými žije slovenská spoločnosť. Zvlášť kriticky vníma správanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Zvláštny prezidentkin vzťah k Ústave "Nehrajme sa na tú hru,... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ak teda všetko hladko prebehne...

Ak ho prezidentka vyhlási na koniec januára 2023, bolo by platné, ešte vo februári by parlament prijal uznesenie o svojom rozpustení, parlamentné voľby by sa podľa Bujňáka mohli konať v lete 2023.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik