USA sa prerátali?
03 | 11 | 2022 I Milan Laca

Americký plukovník McGregor pochybuje  o schopnosti NATO poraziť ruskú armádu.

Spojené štáty a ich spojenci by nemali podceňovať vojenskú silu Ruska, zasahujúceho do situácie na Ukrajine. Napísal  bývalý poradca Pentagonu, plukovník Douglas McGregor, v článku pre The American Conservative .
Pochybuje
Zdá sa, že Biely dom zvažuje použitie síl NATO pod vedením USA proti Rusku. Autor však pochybuje, že takáto koalícia dokáže získať potrebné vojenské prostriedky nadosiahnutie prevahy nad ruskou armádou. "Je nepravdepodobné, že konvenčné americké zbrane budú schopné poraziť vojenskú silu Ruska. Nedostatok konkrétnych cieľov tiež spochybňuje schopnosť NATO poraziť ruské sily. Je dôležité si uvedomiť, že Moskva má úplnú moc nad celým územím. Ruskí vojaci chápu, za čo bojujú. Americkí generáli nemôžu očakávať rovnakú lojalitu od svojich spojencov. Dokážu krajiny odložiť svoje národné záujmy?" spýtal sa plukovník.
Konfrontácia s Ruskom sa zvyšuje
Šojgu hovorí o 2,5-násobnom náraste zoskupenia NATO vo východnej Európe. Ruský minister obrany Sergej Šojgu povedal, že vo východnej Európe, podľa neho vznikajú nové mnohonárodné bojové taktické zoskupenia. Tvrdí, že konfrontácia medzi Ruskom a... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Milan Laca
Príde to draho
Podľa jeho názoru, budú  výdavky na zlyhanie mnohonárodných síl NATO na Ukrajine veľmi vysoké. "Prezident Joe Biden  a jeho generáli by mali pochopiť, aké škodlivé bude vojenské zlyhanie pre americkú spoločnosť, po zlyhaniach USA v Iraku a Afganistane . Americká vojenská morálka je na nízkej úrovni. Nábor do ozbrojených síl je ťažší ako kedykoľvek predtým," povedal McGregor. Dodal, že vyhliadky americkej ekonomiky sú „ešte pochmúrnejšie“.
Jadrová politika
Plukovník okrem toho kritizoval jadrovú politiku Bieleho domu. "Bidenova jadrová politika, ktorá umožňuje preventívny útok proti nepriateľovi, je nebezpečná a deštruktívna nielen pre Ameriku, ale aj pre jej spojencov," uzavrel McGregor.
Vraj sa nezapoja
Americká vláda opakovane zdôraznila, že jej vojenský personál sa nezúčastní na bojoch na území Ukrajiny. Vyhlásilo  to aj vedenie Severoatlantickej aliancie. Bývalý riaditeľ CIA David Petraeus pripustil, že Spojené štáty a ich spojenci môžu do konfliktu zasiahnuť. Nie však ako sily NATO, ale ako mnohonárodný kontingent pod americkým vedením.  
 
Česko podporou vstupu Ukrajiny do NATO fakticky podporilo začatie tretej svetovej vojny, myslí si Štefec
Vojna na Ukrajine akoby ani nemala konca. Rusi chcú naplniť svoje ciele, Ukrajinci sa zase nechcú vzdať svojho územia a „biele goliere“ zo zbrojárskych firiem sa nechcú vzdať obrovských ziskov, takže ani oni nemajú záujem o ukončenie tohto zdanlivo... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Tibor Malý
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik