Srbsko zostrelilo dron neďaleko Kosova
03 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Srbská armáda v stredu oznámila, že zostrelila dron v blízkosti vojenských objektov na juhozápade krajiny neďaleko Kosova. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Dron, ktorý letel od pohoria Kopaonik (na hranici s Kosovom) smerom k vojenským objektom, bol zneškodnený elektronickými blokovacími opatreniami," uviedlo srbské ministerstvo obrany. Stroj identifikovalo ako "komerčný dron", ale nespresnilo jeho pôvod.
Dodalo, že armáda bude naďalej zostreľovať drony operujúce v bezletovej zóne na srbsko-kosovskej hranici.

Najnovší prípad sa stal v čase zvýšeného napätia medzi oboma balkánskymi susedmi. Vzniklo po vyhlásení Kosova, že bude postupne vyžadovať od vodičov zo srbskej menšiny, aby si na autách zmenili tabuľky s evidenčným číslom zo srbských na kosovské.
Táto požiadavka vyvolala v júli vlnu násilia a miestne úrady ju preto presunuli na neskôr.

Belehrad nikdy neuznal nezávislosť Kosova, ktorú väčšinoví kosovskí Albánci vyhlásili v roku 2008, a stále ho pokladá za svoju provinciu.

Vojna v rokoch 1998-1999 medzi povstaleckými jednotkami etnických Albáncov a srbskými silami si vyžiadala približne 13.000 mŕtvych, väčšinou etnických Albáncov.

Česko podporou vstupu Ukrajiny do NATO fakticky podporilo začatie tretej svetovej vojny, myslí si Štefec
Vojna na Ukrajine akoby ani nemala konca. Rusi chcú naplniť svoje ciele, Ukrajinci sa zase nechcú vzdať svojho územia a „biele goliere“ zo zbrojárskych firiem sa nechcú vzdať obrovských ziskov, takže ani oni nemajú záujem o ukončenie tohto zdanlivo... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik