Obracia Pellegrini potichu kabát?
03 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Po referende v Sliači o americkej základni Robert Fico vyhlásil, že nová vláda by mala zmluvu vypovedať. Hlas sa však k nemu tentoraz nepridáva. Čo stojí za Pellegriniho otočkami?

Vo februári parlament schválil obrannú dohodu s USA hoci celá opozícia na čele s hlasom a Smerom sa ostro proti tomu postavila. Aj napriek odporu, ktorý Pellegrini kládol v čase schvaľovania dohody, dnes strana tvrdí, že nevidí dôvod na to, aby od nej Slovensko odstupovalo, informuje portál aktuality.sk.

Spomínané referendum, ktoré sa v Sliači konalo v deň spojených volieb, opäť oživilo diskusiu o zmluve s USA. V referende sa ľudí pýtali, či súhlasia s tým, aby „mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí“.

Plebiscitu sa otvorene vysmial minister obrany Jaro Naď. "Čo znamená výsledok referenda na Sliači? Pre Slovensko, pre vládu SR, pre rezort obrany, pre mesto Sliač - NIČ!" Čo bude ďalej? No NIČ. Keďže si pár nezodpovedných jedincov vymyslelo referendum o niečom čo nemá byť, sám si so záujmom počkám na ďalšie kroky mesta. :))) Ale, úprimne, fakt by som sa schuti zasmial, keby niekto vyzbieral potrebné podpisy a zorganizovalo by sa referendum proti základni UFO na Sliači. Pretože tá je presne tak pravdepodobná, ako tá americká," skonštatoval Naď na sociálnej sieti deň po voľbách.

Bude sa aj teraz NAĎ smiať? UFO síce nie je na SLIAČI, ale dorazilo do BRATISLAVY! (FOTO)
ČO ZNAMENÁ VÝSLEDOK REFERENDA NA SLIAČI? Toto sa opýtal veľkými písmenami na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď. A priamo aj odpovedal. "Pre Slovensko, pre vládu SR, pre rezort obrany, pre mesto Sliač - NIČ!" Čo bude ďalej? "No NIČ.... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Smer si srandičky nerobil

Podpredseda strany Ľuboš Blaha v ten istý deň, ako sa Naď schuti zasmial, využil svoj priestor v RTVS na to, aby o referende hovoril ako o udalosti s celonárodným významom.

Líder Smeru Fico zasa konštatoval, že plebiscit bol „najpodstatnejším momentom, ktorý sa udial 29. októbra“. Ľudia odmietli prítomnosť amerických vojakov na vojenskom letisku v Sliači. „Dáva to veľký mandát pre novú vládu, aby urobila všetko pre vypovedanie tejto zlej zmluvy,“ dodal. 

Hlas urobil kotrmelec

„Dohoda o obrannej spolupráci s USA vopred nezaručuje vytváranie amerických základní. Referendum v podstate nebolo platné, nie je sa k čomu ani vyjadrovať. Neprišla ani väčšina obyvateľov, takže ťažko povedať, aká je nálada obyvateľov Sliača,“ skonštatoval pre portál poslanec Hlasu Peter Kmec, ktorý v minulosti pôsobil ako veľvyslanec v USA.

Strana sa podľa neho ani nechystá tému zmluvy otvárať. „Momentálne nemáme nejaký plán riešiť túto dohodu po voľbách, pretože sú iné priority. V tomto zmysle nemáme nejaký spoločný plán so Smerom. Väčšina parlamentu rozhodla, takže nevidíme dôvod renegociovať zmluvu,“ dodal Kmec.

Kmec objasnil aj pôvodný postoj Hlasu, ktorý bol jednoznačne proti zmluve. Vraj vystupovali len proti jej jednotlivým častiam, pretože sa im zdali protiústavné.

Hlas sa ešte pred prijatím dohody skutočne obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby dokument nechala preskúmať Ústavným súdom. Po schválení zmluvy zasa Pellegrini hlavu štátu vyzýval, aby ju neratifikovala.

Chmelárov jasný odkaz Ficovi a Pellegrinimu
Lídri najsilnejších ľavicových politických strán musia začať spolupracovať, ak chcú dosiahnuť dobrý volebný výsledok v budúcnosti. Nie sa neustále pretekať v súboji o vytúžené prvenstvo, tvrdí Eduard Chmelár. Príspevok politológa Eduarda... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Naberajú iný smer

Hlas a Smer sa už dlhšie rozchádzajú vo viacerých témach. Fico dáva Pellegrinimu opakovane ponuky na spoluprácu, no jeho niekdajší podpredseda ich väčšinou odmieta.

Fico preto lídra Hlasu nešetrí. Pred týždňom ho v televízii Slovan nazval „nebinárnym politikom“, čo je podľa Fica taký, ktorý sa nevie rozhodnúť, či je ľavičiar, pravičiar, liberál alebo konzervatívec.

„V Bratislave ide podporovať Drobu, liberálneho politika, potom ide podporovať amerického politika v Banskobystrickom kraji, potom zasa konzervatívneho niekde inde. Pellegrini nevie, čo je. Hrá to na všetky strany, ale myslím si, že Hlas dopadne ako Procházka,“ povedal Fico.

Pellegrini na výčitky Smeru po voľbách v televízii Markíza aj zareagoval. „Prepáčte, ale už ma prestáva baviť toto vyplakávanie a stále nejaké osočovanie zo strany Smeru.“ 

Šéf Hlasu už viackrát naznačil, že po voľbách si koalíciu so Smerom neželá. No ukázalo sa, že spolupráca so Smerom napriek tomu môže byť prospešná. Dvojkoalícii Hlas-Smer sa podarilo získať 145 starostov a 306 poslancov miestnych zastupiteľstiev.

Proti Čaputovej sa ozvala ďalšia osobnosť! Sudca jej odoslal tvrdý odkaz: „Zabíjate Demokraciu a šírite nenávisť“
Aktívny sudca na súde Okresný súd Bratislava II Patrik Števík sa už nedokáže pozerať na správanie a konanie prezidentky Čaputovej. Odoslal jej tak odkaz, ktorý hovorí za všetko. Števík viac nedokáže mlčať o problémoch, ktoré trápia Slovensko.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik