Čaputová si opäť niečo NEODPUSTILA! Opozícia hovorí o demokratickom pokrytectve
03 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín plebiscitu oznámila vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Popri tom však nezabudla prihodiť polienko do ohňa. Hlas hovorí o ďalšom znevážení priamej demokracie zo strany Čaputovej. Ku kritike sa pripájajú aj SNS aj Mladí sociálni demokrati - Čaputová je demokratický pokrytec!

"Na základe petície občanov prijatej 24. augusta 2022 a na základe nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky z 26. októbra 2022 vydám zajtra rozhodnutie o vyhlásení referenda. Vyhlásenie referenda je vyjadrím rešpektu k vôli občanov, so zohľadnením rozhodnutia Ústavného súdu SR. Ako deň konania referenda som určila sobotu 21. januára 2023," uviedla prezidentka vo svojom vyhlásení a aj na sociálnej sieti.

Opätovné sklamanie z prezidentky

"HLAS rešpektuje vyhlásenie termínu referenda prezidentkou republiky. Veríme však, že vyhlásenie referenda sa nestane zámienkou pre poslancov Národnej rady, aby opäť odsunuli na neskôr rokovanie o zmene ústavy. Stále platí, že umožnenie konania predčasných volieb, či už prostredníctvom parlamentu alebo ďalšieho referenda, je povinnosťou a verejným prísľubom Igora Matoviča, Richarda Sulíka i Borisa Kollára," upozorňuje opozičná strana vo svojom vyhlásení.

Aktualizované! REFERENDUM O MOŽNOSTI SKRÁTIŤ VOLEBNÉ OBDOBIE BUDE 21. JANUÁRA 2023
Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín plebiscitu oznámila vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vyzývať občanov na účasť v referende nebude. "Toto referendum vnímam ako súčasť rok a pol... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Preto opäť vyzývajú všetkých poslancov Národnej rady, aby zmenu ústavy schválili už v parlamente a neprenášali svoju zodpovednosť v tejto mimoriadne dôležitej otázke na slovenských občanov.

Pellegriniho strana je však sklamaná z vyjadrenia prezidentky, že nebude vyzývať občanov na účasť v referende. "Je to ďalšie zneváženie priamej demokracie a možnosti občanov Slovenskej republiky aktívne zasahovať do správy vecí verejných," skonštatovali hlasáci.

Veľmi kriticky zhodnotili už fakt, že ani jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov nevyzval prostredníctvom verejnoprávnych médií ľudí na účasť v krajských a komunálnych voľbách. "Rozhodnutie pani prezidentky nevyzvať ľudí na účasť je pokračovaním nezdravého trendu, kedy predovšetkým politici vládnej koalície nerešpektujú občana ako jediného nositeľa moci v Slovenskej republike."

Zdroj: FB/Anna Belousovová

Demokratický pokrytci

"Referendum je demokracia a všetci čo hovoria, že je to chorý prvok na politickej scéne, ako napríklad denník SME alebo tí, ktorí ho permanentne politicky maria, ako napríklad prezidentka Čaputová, nie sú v skutočnosti tak presvedčenými demokratmi, za akých sa vydávajú," vysvetlil svoje postoje na sociálnej sieti aj predseda Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher.

Podľa jeho slov ak by bola prezidentka taká demokratka, tak by vyhlásila už prvé referendum minulý rok. Lenže to urobiť nemohla, lebo by padla vláda, ktorú má ona za úlohu chrániť, pripomína Melicher.

"Rovnako sa zachovala aj dnes, keď uprela ľuďom poslať menšinovú vládu do demisie. Vládu, ktorú mala zo svojej povinnosti ukončiť už ona sama, aby zachovala riadny chod ústavných orgánov," konštatuje.

Ďalší PREŠĽAP Čaputovej: Pani prezidentka, TO VÁŽNE?
Prezidentka Zuzana Čaputová opäť raz predviedla, že nemusí rešpektovať pravidlá! Generál vo výslužbe Jozef Viktorín (Republika) nad najnovšou informáciou len krúti hlavou. A čo bude nabudúce? Čo plánujete, pani prezidentka? "S prekvapením som... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Podľa Melichera však prezidentka v tomto demokratickom pokrytectve nie je sama. "K demokratickým pokrytcom sa v týchto dňoch naplno pridal aj minister obrany Naď, ktorý sa vysmial rovno do tvárí obyvateľom Sliača. Po skúsenostiach s cudzími vojskami na letisku v blízkosti mesta, ktoré obyvatelia Sliača majú sa rozhodli, že to už nechcú znovu zažívať, tak sa jasne vyjadrili v referende. Jaro Naď nezaváhal, ukázal sa ako plnohodnotný demokratický pokrytec a obyvateľom Sliača odkázal, že ich názor nič neznamená a nik naň nebude prihliadať," upozornil na UFO kauzu ministra.

SNS vníma vyhlásenie referenda ako skvelú správu

Mimoparlamentná SNS vníma vyhlásenie referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie ako skvelú správu. "Bude to obrovská skúška súdržnosti nášho národa, aby navždy skončila vláda OĽANO, Sme rodina a Za ľudí. Veríme, že ani strana Sloboda a Solidarita necukne," uviedol líder strany Andrej Danko.

Podľa Danka je to jediná šanca dospieť k tomu, aby 76 poslancov mohlo v Národnej rade SR "definitívne skončiť utrpenie tých, ktorí dnes vládnu." "Do vlády sa dostali na základe populizmu a nepripravení, 21. januára musí viac ako 50 percent voličov prísť a urobiť prvý krok k tomu, aby mohli prísť slobodné a demokratické voľby na jeseň budúceho roka," skonštatoval.

Vláda nemôže byť pri moci zabetónovaná

Ľudia sa budú môcť v referende vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.

Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Žiadali dve otázky, tú o bezodkladnej demisii vlády dala prezidentka posúdiť Ústavnému súdu SR. Ten vyhlásil, že nie je v súlade s ústavou. Otázka preto v referende nebude.

Obracia Pellegrini potichu kabát?
Po referende v Sliači o americkej základni Robert Fico vyhlásil, že nová vláda by mala zmluvu vypovedať. Hlas sa však k nemu tentoraz nepridáva. Čo stojí za Pellegriniho otočkami? Vo februári parlament schválil obrannú dohodu s USA hoci celá... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik