Bývalý šéf ÚRSO: Vláda v energetickej kríze nerobí absolútne nič
03 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Jozef Holjenčik bol riaditeľom ÚRSO a preto energiám a problémom s ich cenotvorbou rozumie veľmi dobre. Aktuálne kritizuje prístup vlády Eduarda Hegera.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) viedol Holjenčik v rokoch 2007-2017. Tento relatívne nenápadný úrad však roky rozhoduje o tom, koľko budeme platiť v budúcom roku za plyn, vodu, či elektrickú energiu. 

Ako to funguje do konca roka 2022

"Do konca roku 2022 domácnosti a malé podniky mali vydané rozhodnutia, aké budú mať ceny elektriny a plynu. Každý odberateľ vedel, za koľko tento rok môže odoberať elektrickú energiu, teda vedel strop. Tým sa stanovovala maximálna cena pre odverateľov," vysvetľuje Holjenčik.

"Pre podnikateľskú sféru takáto regulácia neexistovala, tí komodity nakupovali na voľnom trhu, prípadne u konkrétneho výrobcu na báze obojstranného kontraktu," hovorí Holjenčik a dodáva, že takto nemuseli ísť na burzu a zobrať to, čo sa tam objaví.

Ako to bude fungovať od budúceho roka

"Produkcia na budúci rok je už takmer celá vypredaná. Nie je preto šanca, že sa naši predajcovia predzásobia, pretože výrobcovia už elektrinu predali iným odberateľom," vykresľuje situáciu na trhu s elektrinou Hojlenčik.

Ústavný právnik: Ak všetko pôjde hladko, k volebným urnám pôjdeme...
Opozičné strany už mesiace pracujú na dosiahnutí predčasných volieb a ich dôvody, zdá sa, sú relevantné. Ak by bolo referendum úspešné, kedy nás čakajú prípadné predčasné voľby? Rozhodnutie ÚS SR Pre pochybnosti o ústavnosti predmetu referenda v... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Čo na to štát?

Podľa Holjenčika z návrhu novej vyhlášky úplne vypadla ochrana domácností a malých podnikov. 

"Od roku 2023 už nie je chránená ani jedna domácnosť, ani jeden odberateľ, ani jeden podnikateľský subjekt. Už aj tí budú vydaní napospas voľnému trhu," varuje bývalý riaditeľ ÚRSO a pýta sa, ako to chceme spraviť, že budeme mať cenu elektriny pre domácnosti 61 euro.

Chytáme tigra za chvost

Vyhlásenie vlády z pondelka (31. 10.) zaručuje, že mnoho slovenských podnikov pôjde do bankrotu, pretože neutiahnu vysoké účty za elektrinu. 

"Ako naša vláda, tak EÚ nerieši podstatu, ale následky. Výpredaj elektriny a plynu sa začal už koncom roku 2020. Na trh prišli finančné skupiny a rôzni špekulanti a potichu začali skupovať výrobné kapacity. Elektrina je teraz v rukách pár firiem a vyháňajú jej cenu hore," poznamenáva Holjenčik.

Ako tomu zabrániť

Na mieste by podľa Holjenčika bolo, keby vláda určila strop za megawatthodinu pre Slovensko je 60 eur - to pokryje aj výrobné náklady, aj adekvátny zisk pre výrobcu. Vláda síce zastropovala na 199, ale nijako to nezdôvodnila, ako k tomuto číslu prišla, ani faktory, ktoré do toho vstupovali.

"Keď má výrobca pokryté výrobné náklady, primeraný zisk, ako naloží s tými peniazmi "naviac"? Ako ich využije?"  Kladie si logické otázky Holjenčik.

"Vláda tým vyhlásením dala jasne najavo, že tá minimálna ochrana domácností a malých podnikov bola z vyhlášky odstránená. Po Novom roku nebude chránený nikto," varuje Holjenčik. 

ttps://www.hlavnydennik.sk/2022/11/03/pravnik-varuje-chysta-sa-cenzura-30

Slovensko a sebestačnosť vo výrobe elektriny

Podľa verejne dostupných a overiteľných údajov má ročnú spotrebu asi 30 terrawatthodín elektriny, pretože slovenská energetika je ekonomicky náročnejšia. Výrobná kapacita výrobcov je tých 30 twh. Dokážeme si vlastnými zdrojmi zabezpečiť plnú výrobu pre našu domácu spotrebu. Problém je práve v tom výpredaji," upozorňuje Holjenčik, keďže Slovenské elektrárne vlastnia rôzni zahraniční majitelia. 

Vysvetlil tiež, že sme predali ešte nevyrobenú elektrinu a kontrakty treba plniť. Dokonca sme jej predali ešte viac, ako dokážeme vyrobiť. Podľa Holjenčika ešte elektrárne na Slovensku musia nakupovať drahú energiu, aby zvládali plniť kontrakty, ktoré si vo vidine zisku pouzatvárali.

Lipská burza vôbec nie je dôležitá

"Je to vlastne jednoduchý trh, ako jarmok. Tam predávate svoj tovar a kupujete tovar iný. Pre obchodníkov je jednoduchšie, keď im táto burza obchod sprostredkuje. Do tejto burzy sa Slovensko zapojilo po roku 2007, ale stále funguje aj ten dlhodobý obchod, tie obojstranné kontakty a podnikateľom nič nebráni využívať ich," vysvetľuje Holjenčik.

Trh nefunguje

"Treba aj pri elektrine, aj pri plyne tvrdú reguláciu štátom. Či tam nie sú nejaké špekulatívne praktiky. Teraz totiž hrozí, že ani obce, ani napríklad nemocnice nemajú zazmluvnenú elektrinu a keďže ešte nevyrobená elektrina už je predaná, na "voľnom trhu" elektrina nebude," varuje Holjenčik.

Kostlivci v skrini amerického prezidenta Bidena a jeho rodiny
Informácie o prinajmenej čudnom správaní 79-ročného amerického prezidenta Joe Bidena sa objavujú čoraz častejšie. Politik a exminister školstva Juraj Draxler sa pozrel na "kostlivcov v skrini rodiny Bidenovcov". Joe Biden je známy bizarnými... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik