Starožitnosti pre Ukrajinu(VIDEO)
02 | 11 | 2022 I Milan Laca

Washington si pre Kyjev pripravil nečakaný „darček“.

USA prisľúbili Kyjevu ochranu pred neustálym ostreľovaním infraštruktúry a zvyšujú dodávky protiraketových systémov. Pravda, nie takých, aké chce ukrajinská vláda.

Expresná zásielka
Podľa agentúry Reuters, sa Biely dom chystá poslať na Ukrajinu protilietadlové raketové systémy MIM-23 HAWK, aby bojovali proti ruskému kalibru a kamikadze dronom. Autori  argumentujú, že Bidenova administratíva využije mechanizmus Presidential Drawdown Authority, ktorý umožňuje rýchly presun zbraní z armádnych zásob do iného štátu bez súhlasu Kongresu. Zatiaľ nie je presne známe, koľko týchto jednotiek Ukrajina dostane.  Je možné, že sa pridajú aj spojenci. Takéto komplexy, v rôznych modifikáciách, má vo výzbroji najmenej tucet európskych krajín.
 
Rusko: Zabránenie stretu jadrových mocností je najvyššou prioritou
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredajšom vyhlásení zopakovalo svoj záväzok čo sa týka zabránenia atómovej vojne a zdôraznilo, že Moskva považuje zamedzenie vzniku konfliktu s použitím jadrových zbraní za najvyššiu prioritu. "Sme pevne... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Ivan Mihale
Vyradené
Všetko je už dávno vyradené z prevádzky, no je dosť možné, že Biely dom požiada o otvorenie skladov. Krajiny NATO  sa rozhodli investovať do ukrajinskej protivzdušnej obrany po masívnych ruských útokoch na kritickú infraštruktúru v polovici októbra. Po stretnutí vo formáte Ramstein-4 ohlásili ministri obrany krajín aliancie nové dodávky. Veľká Británia prisľúbila rakety pre NASAMS, Francúzsko  komplexy Crotale, Španielsko  štyri kusy rovnakého MIM-23 HAWK.
Nestačí chrániť
Analytici tvrdia, že ani Američania, ani Európania sa neponáhľajú s masívnym presunom pokročilých systémov do Kyjeva. Niekoľko batérií NASAMS a IRIS-T zjavne nestačí na spoľahlivé pokrytie kritickej infraštruktúry. Opakovane sa objavili obavy, že zbrane by sa mohli dostať „do nesprávnych rúk“ – Rusom.  
Protiletecký systém MIM 23 HAWK

Otázna účinnosť
Na druhej strane, spojenci Kyjeva dodávajú zastarané vzorky s malým, alebo žiadnym zaváhaním. MIM-23 HAWK je jedným z nich. Protilietadlový raketový systém stredného doletu Raytheon bol uvedený do prevádzky v Spojených štátoch už v roku 1960.
Odvtedy ho niekoľkokrát modernizovali a upravili na zachytávanie rakiet. Niekoľko desaťročí požívali tento komplex  v desiatkach konfliktov po celom svete. V 21. storočí však jeho čas uplynul. Posledné vzorky americkej armády  odoslali do skladu v roku 2002 a nahradili ich prenosnými systémami protivzdušnej obrany s infračerveným navádzaním FIM-92 Stinger.
 
Problémy s množstvom
Stav týchto systémov protivzdušnej obrany po dlhom období konzervácie nie je známy. Navyše nie je jasné, či je západný priemysel schopný obnoviť masovú výrobu. Napríklad Nemecko už takémuto problému čelilo. Nedokáže vyrobiť potrebné množstvo munície pre samohybné delá Gepard, prevezené v lete na Ukrajinu. Bundeswehr vyradil  vyradil tieto samohybné delá z prevádzky v roku 2010 a teraz žiada o pomoc Švajčiarsko, kde sa vyrábajú potrebné náboje. Nejasný je aj osud ďalších zastaraných darov pre Kyjev, napríklad francúzskeho systému protivzdušnej obrany Crotale. Neexistujú žiadne správy o jeho účinnosti na fronte. Komplex dali  do prevádzky v roku 1971.  
Čo sa deje vo vojne, podľa Kyjeva...(VIDEO)
Nočný útok dronmi, šesť „Shaheedov“ bolo zničených v smere na Kyjev. V noci na 2. novembra lietadlo protivzdušnej obrany zostrelilo šesť iránskych bezpilotných dronov na prístupoch ku Kyjevu, jeden zo Shahedov zasiahol objekt infraštruktúry v... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Milan Laca
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik