Čo sa deje vo vojne, podľa Kyjeva...(VIDEO)
02 | 11 | 2022 I Milan Laca

Nočný útok dronmi, šesť „Shaheedov“ bolo zničených v smere na Kyjev.

V noci na 2. novembra lietadlo protivzdušnej obrany zostrelilo šesť iránskych bezpilotných dronov  na prístupoch ku Kyjevu, jeden zo Shahedov zasiahol objekt infraštruktúry v oblasti Čerkasy. Tlačová služba Vojenskej správy mesta Kyjev, šéf Čerkaskej oblasti  Ihor Taburets, aj zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyryl Tymošenko na  Telegrame potvrdili -   "V noci bolo zničených 6 Shahedov stíhacími lietadlami jednotiek protivzdušnej obrany a jednotiek, ktoré priamo bránia objekty na prístupoch k hlavnému mestu."

Poľsko: Utečencov máme plné zuby!
Poliaci majú plné zuby ukrajinských "utečencov". Aby bolo jasné - tých, ktorí odchod plánovali dávno, len naň nemali peniaze, alebo sa obávali, že ukrajinskú stredovekú mentalitu Európa nebude tolerovať. Dobyvatelia Európy 24. februára tohto roku... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Udreli aj inde

Šéf Čerkaskej oblasti Ihor Taburets informoval, že Rusi celú noc „terorizovali“ jednu z komunít Čerkaského okresu. Protivzdušná obrana zostrelila dva Shahedy, jeden zasiahol objekt infraštruktúry. Podľa neho nie sú žiadne obete. Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Kyrylo Tymošenko zas vyhlásil, že dron  zasiahol prázdnu palivovú nádrž v Čerkaskom regióne. Následky zásahu už odstránili. 

Útok na Odesu

Ráno 2. novembra ukrajinské  sily protivzdušnej obrany zostrelili tri riadené strely X-59, vypálené z lietadiel Su-30 v smere na Odesu. Na  Telegrame to oznámil  hovorca primátora Odesy Serhij Bratčuk. "Na úsvite nepriateľ nasmeroval tri riadené strely X-59 na Odesu. Zo smeru od Čierneho mora sa s lietadlami Su-30 pokúsil nepriateľ zaútočiť na juh regiónu. Všetky rakety boli zostrelené silami protivzdušnej obrany nad morom“.

Raketa X-59

Úspešne sa bránili 

Ukrajinské letectvo hlásilo, že počas nepriateľského útoku v noci z 1. na 2. novembra zostrelili 12 z 13  kamikadze bezpilotných lietadiel Shahed-136, z toho šesť  v Dnepropetrovskej oblasti.

Od 10. októbra Ruská federácia uskutočnila sériu masívnych útokov na energetické zariadenia na Ukrajine, vrátane iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel. 

Oleksij Kuleba, šéf Kyjevskej oblastnej vojenskej správy, nevylučuje úplný výpadok elektriny a kúrenia v prípade ďalších úderov ruskej armády na zariadenia energetickej infraštruktúry.

Ráno 2. novembra  na Ukrajine opäť zaviedli hodinové harmonogramy odstávok elektriny, v dôsledku poškodenia kritickej infraštruktúry ruským ostreľovaním.

Štatistika ukrajinského ministerstva obrany:

Zdroj : Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny na Facebooku

Podrobnosti : Celkové bojové straty nepriateľa od 24.02 do 02.11 približne dosiahli:

personál - bolo zlikvidovaných cca 73 270 (+800) osôb,

tanky ‒ 2 714 (+16) kusov,

bojové obrnené vozidlá ‒ 5 525 (+24) kusov,

delostrelecké systémy – 1 733 (+3) kusov,

RSZV – 387 (+4) kusov,

vybavenie protivzdušnej obrany ‒ 198 (+1) kusov,

lietadlá – 277 (+1) kusov,

vrtuľníky – 258 (+1) kusov,

UAV operačno-taktického stupňa - 1 438 (+23) kusov,

riadené strely ‒ 397 (+0) kusov,

lode/člny ‒ 16 (+0) kusov,

automobilová technika a cisterny – 4 153 (+10) kusov,

špeciálnej výbavy ‒ 154 (+0)

Irán dodá Rusku zbrane
Irán sa chystá poslať do Ruska zbrane, vrátane bezpilotných lietadiel. Teherán sa pripravuje poslať do Ruska asi 1000 kusov zbraní, vrátane balistických rakiet zem-zem s krátkym doletom a ďalšie útočné bezpilotné lietadlá, informovala americká... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik