Odzvoní na Slovensku tradičným cintorínom umieráčik?
01 | 11 | 2022 I Alica Kočišová

V období Dušičiek sa všetci vyberieme na cintoríny a uctievame si pamiatku našich zosnulých. Pozostalí však navštevujú aj iné, menej tradičné pietne miesta posledného odpočinku, akými sú aj rozptylové lúky. Záujem o rozptyl popola rastie, tento spôsob je nielen ekologický, ale aj lacnejší. 

Ako obrady rozptylu popola prebiehajú zisťovala TA3 v krematóriách v Bratislave a Košiciach, kde sa takéto rozptylové lúky nachádzajú. "Ide o trávnatú plochu a slúži na rozptýlenie spopolnených pozostatkov a ostatkov zosnulých," povedala o rozptylových lúkach Katarína Šemberová z bratislavského pohrebníctva a dodala, že nakoľko ide o pietne miesto, na samotnú lúku platí zákaz vstupu.

Prečo tento spôsob?

K dôvodom, kvôli ktorým sa pozostalí rozhodnú po kremácii pozostatkov pre rozptýlenie popola uviedol Peter Sasák zo Správy mestskej zelene v Košiciach. 

"Niektorých k rozhodnutiu zvoliť rozptýlenie privádza výber zosnulého, ktorý nechcel mať kamenný náhrobok alebo si prial splynúť opäť s prírodou." Dodal, že tento spôsob pochovávania nevytvára ďalší odpad a uhlíkovú stopu, takže môže ísť tiež o environmentálny prístup. V neposlednom rade poniektorí rozptyl zvažujú aj ako finančne výhodnejšiu alternatívu. 

"Výhody pre pozostalých sú ekonomické, najmä ak prihliadneme na to, že nemusia budovať náhrobné kamene, epitafné dosky, či platiť poplatok za nájom a služby spojené s nájmom za hrobové, urnové či hrobkové miesto," uviedla v súvislosti s tým Šemberová.

Berlusconi na rovinu: Ak Západ tvrdí, že chce mier, Ukrajine viac zbraní nedodá
Ak chce Západ mier, nepošle Ukrajine viac zbraní. Povedal Silvio Berlusconi, ktorý si tiež myslí, že Zelenskyj sa prikloní k dohode s Moskvou len v prípade, že sa už nebude môcť spoliehať na dodávky Západu. Navrhuje, aby Západ ponúkol Kyjevu... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Viacero druhov obradov

Obrady prebiehajú v oboch krematóriách podobne a pozostalí majú na výber z viacerých spôsobov. Môžu si zvoliť smútočný obrad v obradnej sieni a neskôr rozlúčku na rozptylovej lúke, alebo samotnú kremáciu a následne smútočný obrad na lúke. To všetko hoci aj bez účasti pozostalých. Je možný aj hromadný, skupinový rozptyl s účasťou pozostalých, pri ktorom dochádza k rozptylu viacerých urien s popolom, ale vykonáva sa aj individuálny, súkromný obrad.

Podľa Šemberovej prebieha obrad na rozptylovej lúke podobne ako v obradnej miestnosti. "Pri rozptylovej lúke je umiestnený altánok aj sedenie pre pozostalých. Na začiatku obradu je prehrávaná úvodná pieseň, obradník má príhovor, nasleduje samotný rozptyl pri hudbe, záverečná báseň a skladby," opísala .

Rozptyly nie je možné vykonávať v zime. Peter Sasák vysvetlil, že rozptyly sa podľa zákona o pohrebníctve môžu vykonávať iba vo vegetačnom období, teda spravidla ich realizujú od apríla do konca októbra.

Pred desiatimi rokmi padol rozostavaný most pri Kurimanoch, zomreli štyria ľudia
Výstavba diaľničného mosta pri obci Kurimany si vyžiadala štyri obete a 11 zranených. Od tragickej udalosti, pri ktorej sa zrútil most vo výstavbe, uplynie v stredu 2. novembra desať rokov. V piatok 2. novembra 2012 po 14. hodine pri betonáži... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Len živé kvety 

Tento netradičný spôsob rozlúčky je čoraz populárnejší najmä v hlavnom meste, kde tento rok vykonali už viac ako 240 rozptylov. V Košiciach je záujem ustálený a počet rozptylov sa pohybuje okolo päťdesiatky.

"V aktuálnom roku sme zatiaľ vydali povolenie na 58 rozptylov," povedal Sasák. Rozptylové lúky je možné navštevovať rovnako ako aj tradičné cintoríny, pričom na samotnú trávnatú plochu je z úcty k miestu posledného odpočinku zakázané klásť rôzne ozdoby v podobe vencov či sviečok. Na to je vyhradený priestor po obvode lúky a na vyznačených miestach v Košiciach aj Bratislave. 

V Urnovom háji v Bratislave platí pravidlo, že k lúke je povolené prinášať len živé kvety a sviečky z prírodných materiálov. "Umelé dekorácie pri rozptylovej lúke sú zakázané, čo však návštevníci radi porušujú," uviedla Katarína Šemberová.

Dieťa nemusí byť na žiadnej sociálnej sieti a aj tak môže byť obeťou kyberšikany
Dieťa nemusí byť na žiadnej sociálnej sieti a aj tak môže byť obeťou kyberšikany. Pre TASR to uviedol odborník na prevenciu šikany a kyberšikany Peter Lengyel. Podľa neho môžu spolužiaci obeť napríklad odfotiť, znetvoriť a výsledok následne nechať... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik