Nebojte sa Svetlonosa! Bojte sa svojej nevedomosti
01 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Pekný sviatočný večer, priatelia. My, svetskí humanisti, dnes oslavujeme Svetový deň vegánov... Hádam my odpustíte toto odľahčenie, ale od rána krútim hlavou nad žabomyšími spormi o význam dnešného dňa. Týmito vetami začal svoju úvahu na dnešný deň historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Všetci sa tu bijú do pŕs, ako nedopustia "importované sviatky z Ameriky", a pritom ani nevedia, aké sú to tie domáce tradície.

Tak v prvom rade, dnes si nepripomíname našich ani vašich zosnulých. Dnešný Sviatok všetkých svätých je spomienkou na katolíckych svätcov. Nie som katolík, ale niektorých svätcov som si obľúbil aj ja: napríklad Františka z Assisi, Jána XXIII. a, samozrejme, Cyrila a Metoda.

Ale Pamiatka zosnulých je až zajtra. Na hroby chodíme po celý tento týždeň, ako komu vyjde čas, ale nemýľme si rozdielny význam oboch týchto dní.

Pre rímskokatolíkov je Sviatok všetkých svätých prikázaným sviatkom
V Rímskokatolíckej cirkvi je Sviatok všetkých svätých slávnosťou a súčasne prikázaným sviatkom, ktorý sa slávi omšami v kostoloch alebo omšami a pobožnosťami na cintorínoch. Pre TASR to priblížila Katarína Popelková z Ústavu etnológie a sociálnej... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Práve tak sú hlúpe aj tie obrázky s preškrtnutou vyrezávanou tekvicou, lebo vraj my, hrdí Slováci, odmietame importované americké zvyky. No to som nevedel, že keď som ako malý chlapec vyrezával u dedka na dvore tekvice a vkladal do nich sviečky, že propagujem USA.

V skutočnosti je vyrezávanie tekvíc prastarým slovanským zvykom, súvisí s odháňaním Svetlonosa, a verím, že aj vy, ktorí ste prežili detstvo u starých rodičov, ste tieto tradície milovali.

Nebojte sa Svetlonosa! Lebo to, čo zabíja našu kultúru, nie je Halloween, ktorý stačí ignorovať, ale naša nevedomosť a zabúdanie na naše korene.

Viac ma trápi, čo sa to deje s našimi cintorínmi. Pozrite sa na tieto obrázky. Na prvom sú naše staré matere pred päťdesiatimi rokmi, ktoré chodili na jednoduché hroby zarastené trávou a lúčnymi kvetmi.

Na druhom sú dnešné cintoríny, ktoré sú farebnejšie, ale aj gýčovitejšie, a hromadia sa na nich tony odpadu.

Zmyslom Pamiatky zosnulých je zastavenie v čase, spomienka na našich predkov, ktorí žijú v nás, ktorí sú našimi koreňmi a morálnym ukotvením, nie preteky o najkrajšie vyzdobený hrob. Nezabúdajte na to a nedajte si vziať pokoj dnešného večera.

Naši pohanskí prapredkovia slávili Zádušnice: Pôjde vám mráz po chrbte (FOTO)
Predkresťanské zvyky starých Slovanov sú zahalené storočiami kresťanstva. Aj naši predkovia v tomto období mali viac ako inokedy na pamäti svojich zosnulých. Nepripomínali s všetkých svätých či Dušičky, ale Zádušnice. Manizmus Tento fenomén bol... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik