Katar varuje: Spamätajte sa, lebo plyn NEDÁME!
01 | 11 | 2022 I Milan Laca

Katar pohrozil, že v prípade prijatia stropu cien na palivo z Ruskej federácie, nedá Európe plyn.

Katarský minister energetiky Saad Al-Kaabi v rozhovore pre Bloomberg-TV vyhlásil, že zásahy na trhoch by porušili pravidlá hospodárskej súťaže a ohrozili investície do výroby plynu. Voľný trh je vždy najlepším riešením,“ povedal s tým, že konkurenční dovozcovia by mohli prilákať dodávky do európskych krajín tým, že ponúknu len o jeden cent viac.

Trvajú na svojom

Minister povedal, že hoci Katar súhlasil s tým, že sa zdrží presmerovania dodávok skvapalneného plynu z Európy, zmluva to nezakazuje. „Katar sa toho drží, ale nič nie je trvalé a my máme právo robiť si so svojimi objemami, čo chceme. Bol to prísľub, ktorý sme dali na určité obdobie. Keď bude vhodné, aby sme urobili zmenu, urobíme to,“ povedal Al-Kaabi.

Zlá novina, Kyjev z únie elektrinu nedostane!
Európska komisárka - zdroje na dodávky energie z EÚ na Ukrajinu sú obmedzené, priorita je inde. Eurokomisárka Kadri Simsonový, ktorá je zodpovedná za energetické otázky, je presvedčená, že prioritou pomoci EÚ Ukrajine je obnova zničených kapacít a... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Milan Laca

Zákazníkov majú

Šéf ministerstva energetiky Kataru zároveň poznamenal, že Katar počíta s uzavretím nových zmlúv na dodávku skvapalneného zemného plynu v blízkej budúcnosti. „Diskutujeme o dodávkach s mnohými kupujúcimi. Myslím si, že v blízkej budúcnosti podpíšeme nejaké zmluvy,“ povedal minister.

Varuje! 

19. októbra  Al-Kaabi povedal, že Európa čelí zhoršujúcej sa energetickej kríze v dôsledku vyčerpania existujúcich zásob plynu v roku 2023. Poznamenal, že budúci rok bude pri  tuhej zime situácia "oveľa horšia" a energetická kríza sa môže pretiahnuť až do polovice dekády, ak z Ruska "znova nezačne prúdiť plyn".

Nemci tam nepochodili 

V auguste Deutsche Wirtschaftsnachrichten označili pokus Nemecka nahradiť ruský plyn katarským za neúspešný. Nemecko aKatar sa nevedeli dohodnúť  na dodávkach pre cenu a rastúce ponuky iných dodávateľov.  

Pokrytectvo krajín EÚ: V tichosti zvýšili dovoz z Ruska!
Odhalilo sa to, čím sa poniektoré krajiny podporujúce sankcie nechceli pochváliť - dovoz z Ruska sa po vypuknutí konfliktu a zavedení sankcií u nich zvýšil! Medzi pokryteckými krajinami, ktoré sú na strane sankcií a pritom svoj priemerný mesačný... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik