Chmúrne vyhliadky, Ukrajinci, choďte bývať na dediny!
01 | 11 | 2022 I Milan Laca

Ukrajinci sa  budú musieť hromadne vysťahovať z miest pre poruchy kúrenia.

Obyvateľom ukrajinských miest odporúčajú, aby sa masívne presťahovali  do vidieckych domov s kúrením v kachliach, aby prežili zimu, píšu noviny Strana.ua . „Je jasné, že ak niekoľko dní nebude k dispozícii kúrenie, elektrina a voda, jediným východiskom pre mestá je evakuácia,“ povedal Jurij Korolčuk, analytik Inštitútu pre strategické štúdie.

Utekajte
Sťahovanie do dedín a vykurovanie alternatívnymi surovinami, ako je napríklad drevo, môže podľa ukrajinských expertov, pomôcť obyvateľom viacposchodových obytných budov, aby v chladnej zime nezamrzli. "Pre mnohé sídla v niektorých regiónoch neexistujú špeciálne alternatívy vykurovacej sezóny,  iba masívne vykurovacie telesá a  kachle," tvrdia  odborníci.
 
Zlá novina, Kyjev z únie elektrinu nedostane!
Európska komisárka - zdroje na dodávky energie z EÚ na Ukrajinu sú obmedzené, priorita je inde. Eurokomisárka Kadri Simsonový, ktorá je zodpovedná za energetické otázky, je presvedčená, že prioritou pomoci EÚ Ukrajine je obnova zničených kapacít a... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Milan Laca
Rusi ničia infraštruktúru
Ruské ozbrojené sily začali s raketovými útokmi 10. októbra, dva dni po útoku na Krymský most, za ktorým podľa ruských úradov stoja ukrajinské spravodajské služby. Údery sú zamerané na energetiku, obranný priemysel, vojenské veliteľské a komunikačné zariadenia po celej Ukrajine.
Prognózy

Treba si uvedomiť, že rôzne scenáre „ťažkej zimy“ odborníci predpovedajú už dlhšie. Zároveň sa objavujú rôzne tipy  ako prezimovať v energetickej kríze. Počnúc nákupom power bánk a turistických plynových horákov,  končiac presťahovaním sa do vidieckych domov s kúrením v kachliach.

Vládny program pre drevo

Ukrajinská vláda nedávno spustila internetový program na nákup dreva  "Drova", prostredníctvom ktorého si  budú môcť ľudia kúpiť palivové drevo na kúrenie. V regiónoch v prvej línii sľubujú, že budú ľuďom zadarmo distribuovať palivové drevo . Zásoby palivového dreva však  robia nielen na Ukrajine, ale aj v Európe. 

Miestni  ochrancovia životného prostredia sa preto obávajú, že ľudia zničia európske lesy . Näjmä v frontových oblastiach  sa postarali o inštaláciu kachlí v suterénoch výškových budov a rozmiestnenie systému vykurovaných centier. Či to však pomôže ľuďom v zime nezamrznúť, je otvorenou otázkou.

"Nie každý má možnosť presťahovať sa na vidiek. A aby ste mohli v suteréne nainštalovať kachle, musíte izolovať steny, zabezpečiť vetranie, postarať sa o požiarnu bezpečnosť," hovorí Gennadij Rjabcev, vedúci špeciálnych projektov v STC Psyche. "Je jasné, že ak v zime nebude niekoľko dní elektrina a kúrenie, v mnohých mestách vyvstane otázka evakuácie ľudí. Kam ich však evakuovať, keď by mohol byť napadnutý akýkoľvek región". 

Katar varuje: Spamätajte sa, lebo plyn NEDÁME!
Katar pohrozil, že v prípade prijatia stropu cien na palivo z Ruskej federácie, nedá Európe plyn. Katarský minister energetiky Saad Al-Kaabi v rozhovore pre Bloomberg-TV vyhlásil, že zásahy na trhoch by porušili pravidlá hospodárskej súťaže a... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Milan Laca

Pripravovali sa, ale...

Ukrajinci sa už od leta pripravujú na „ťažkú ​​zimu“. Zoznam možností  ako nezmraziť  sa neustále mení. Najprv to boli banálne odporúčania na nákup teplých prikrývok a elektrických ohrievačov. Ministerstvo energetiky dokonca tvrdilo, že „siete vydržia“. 

Ale po úderoch na elektrickú sústavu je jasné, že ani deky, ani elektrické krby nezachránia, ak nebude svetlo, voda, kúrenie. Druhá vlna prišla s odporúčaniami na nákup generátorov, kotlov na tuhé palivá a pre obyvateľov výškových budov presťahovať sa do vidieckych domov s kachľovým kúrením.

Americkí inšpektori nabehli na Ukrajinu: Kontrolujú použitie západných zbraní
Americké inšpekčné sily priamo na Ukrajine kontrolujú, či ukrajinskí vojaci riadne zodpovedajú za zbrane dodávané západnými spojencami. Pod podmienkou anonymity to v pondelok novinárom potvrdil vysoký predstaviteľ ministerstva obrany USA. Miesta... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik