Podozrivé! Švédi ani Dáni nechcú vyšetriť výbuch Nord Streamu
31 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Švédsku je v podstate jedno, kto vyhodil do vzduchu Nord Stream. S Dánskom pri vyšetrovaní spolupracovať nechcú, Dánsko sa tiež vykrúca a Rusko neprichádza do úvahy. Pravdu sa tak skoro asi nedozvieme, ak vôbec.

Ako je známe, plynovody Nord Stream 1 a 2 boli zaisahnuté 26. septembra v medzinárodných vodách výbuchom, v dôsledku ktorého z potrubí uniká plyn a potrubie Nord Stream 1 v súčasnosti ani nie je spôsobilé na prepravu plynu. Stalo sa tak v oblasti ohraničenej dánskym ostrovom Bornholm, švédskou pevninou a ruskou exklávou Kaliningrad. Rusko tvrdí, že Nord Stream 2 je v poriadku, Nemecko však jeho prevádzku z politických dôvodov po vypuknutí rusko-ukrajinskej vojny zastavilo. Informáciu priniesol portál mandiner.hu.

Sliač do toho! Robert Fico vyjadril svoju podporu referendu v Sliači
Sliač do toho! Ak sa postavíte proti prítomnosti amerických vojakov na letisku v Sliači, bude to pre novú vládu silný mandát na rokovanie o vypovedaní tejto nevýhodnej zmluvy. Týmidto slovami vyjadril svoju podporu referendu v Sliači na sociálnej... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Rusko v žiadnom prípade

Kompetenciu na vyšetrovanie tejto sabotážnej akcie majú Švédsko a Dánsko, pretože práve tieto štáty majú pod dohľadom podmorskú obchodnú zónu, v ktorej sa poškodený úsek Nord Stream nachádza. Okrem nich by boli príslušné ešte Rusko a Nemecko, ktoré dohliadajú na pozemné terminály ropovodov, ale Švédsko už naznačilo, že Rusko sa za žiadnych okolností vyšetrovania zúčastniť nemôže. Podľa väčšiny analytikov linky vyhodilo do vzduchu práve Rusko. Ich zámerom bola údajne ďalšia destabilizácia zásobovania Európy energiami ešte pred zimou.

Pål Jonson, nový švédsky minister obrany sa tiež obáva, že Rusko využije výbuch ako zámienku na zvýšenie prítomnosi svojho námorníctva pri švédskom pobreží. Na základe tohto vyjadrenia švédsky minister obrany pravdepodobne považuje prítomnosť námorníctva na ochranu zariadenia v oblasti za dostatočnú, a to aj napriek výbuchu na linke Nord Stream.

V mieste výbuchov sa čosi zabavilo, všetci ale mlčia

Švédi ani Dáni sa o spoluprácu nesnažia. Vyšetrovanie by nechceli sprístupniť ani iným, nielen Rusku. Zo švédskej strany prišlo vyhlásenie prokurátora vedúceho vyšetrovanie, že si neželajú vytvoriť spoločný vyšetrovací tím s Dánskom pod záštitou Eurojustu, agentúry EÚ špecializovanej na stíhanie cezhraničnej trestnej činnosti. Dôvodom tohto je "utajovanie súvisiace s národnou bezpečnosťou“. Dodali, že v mieste výbuchov došlo k "určitým zabaveniam."

NAKA koná! Zaoberá sa nenávistnými komentármi na internete
Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa zaoberá nenávistnými prejavmi publikovanými na internete. Ide najmä o podozrenia zo spáchania trestných činov extrémizmu, hlavne trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Kompetentné krajiny si navzájom nedôverujú

Podľa dánskej polície je ešte priskoro určiť, ako by Dánsko, Švédsko a Nemecko mohli spolupracovať pri vyšetrovaní. Žiadny z opýtaných úradov neinformoval o tom, kedy sa očakáva ukončenie vyšetrovania. Miesto výbuchu pravidelne kontrolujú ruské a švédske lode a lode NATO, a v dňoch pred útokom tam vykonávali inšpekcie práve švédske lode. Vzájomné odovzdávanie si získaných informácií z tejto oblasti všetkým zúčastneným je pravdepodobne sťažené narušenými vzťahmi v súvislosti s dôverou medzi jednotlivými krajinami, ktoré bolo spôsobené tým, že v minulom roku Dánske spravodajské služby umožnili Spojeným štátom špehovať švédskych a nemeckých politikov.

V článku nižšie sme vám už priniesli názor francúzskeho politika, ktorý z výbuchu Nord Streamu obvinil krajiny NATO, pričom Rusko v súvislosti so sabotážou  informovalo o zapojení britského námorníctva:

Kto vyhodil Nord Stream?
Francúzsky politik Florian Filippo obvinil krajiny NATO z výbuchu Nord Streamu. Líder politickej strany Les Patriotes obvinil krajiny Severoatlantickej aliancie z útoku na plynovod. Politik zverejnil svoje vyhlásenie na... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik