Neriešenie inflačnej a energetickej krízy zo strany vlády bude mať za následok zvyšovanie cien liekov
31 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Výrobcovia generických a biosimilárnych liekov upozorňujú na potrebu zvýšenia cien liekov hradených z verejného zdravotného poistenia.

"Ak sa nepodarí nájsť spoločné riešenie, slovenským pacientom hrozí akútna nedostupnosť, ktorá už začína byť citeľná v lekárňach," vyhlásila Asociácia pre generické a biosimilárne lieky (GENAS), ktorá výrobcov združuje.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR situáciu s liekmi monitoruje. Pripomína, že žiadosť o zvýšenie ceny môže podať každý výrobca, posúdia ju podľa zákonných možností.

"Ak chceme zachovať súčasnú dostupnosť generík a biosimilárov, je potrebné zaviesť legislatívne opatrenia umožňujúce opodstatnené zvýšenie cien liekov hradených z verejného zdravotného poistenia, zohľadňujúce rast nielen energií, výrobných nákladov na vstupné suroviny a obalové materiály, transportné náklady, ale aj infláciu.

Viaceré krajiny v rámci EÚ už ponúkli opatrenie na zmiernenie dosahov krízy," uviedla prezidentka GENAS Terézia Szádocka.

Nedostupnosti liekov by podľa asociácie zabránilo riešenie inflačnej a energetickej krízy zo strany vlády

Slovensko má podľa asociácie jednu z najprísnejších cenových politík na úhradu generických a biosimilárnych liekov, čo vedie k nedostatku liekov na trhu.

Pripomenula, že Slovensko nie je vo výrobe liekov sebestačné a je takmer výlučne odkázané na dovoz zo zahraničia.

"Materské firmy už vyčerpali interné možnosti úspor a zvýšenie cien generických a biosimilárnych liekov je nevyhnutnosťou, ktorú však na Slovensku nemáme možnosť aplikovať," skonštatoval GENAS.     

NAKA koná! Zaoberá sa nenávistnými komentármi na internete
Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa zaoberá nenávistnými prejavmi publikovanými na internete. Ide najmä o podozrenia zo spáchania trestných činov extrémizmu, hlavne trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo

Žiadosť o zvýšenie ceny môže podať každý držiteľ registrácie, pričom požiadavky posudzuje v rámci zákonných možností.

"V prípade ich schválenia sa potom premietnu do zoznamu kategorizovaných liekov, ktorý MZ každý mesiac aktualizuje," doplnil pre TASR komunikačný odbor.

Ozrejmil, že nedávna novela zákona priniesla aj nový inštitút osobitnej cenovej regulácie, ktorý v budúcnosti umožní MZ zvýšiť cenu nad rámec štandardných možností v prípade opodstatneného dôvodu.

Zvýšenie ceny, ako aj úhrady má však podľa ministerstva aj svoje limity, keďže rezort musí povinne sledovať celkové náklady na lieky z verejných zdrojov. "MZ je spoluzodpovedné za finančnú stabilitu systému. Preto je zavedená regulácia aj do procesu zvyšovania ceny liekov," poznamenal rezort.

Zároveň ubezpečil, že dostupnosť liekov pravidelne monitoruje, tiež, že výrobcovia sú zo zákona povinní hlásiť prerušenie dodávky konkrétneho lieku. V prípade nedostupnosti nejakého generického lieku má pacient podľa MZ možnosť požiadať v lekárni o výdaj náhradného. V prípade dlhodobého výpadku môže MZ na podnet hlavného odborníka povoliť aj dovoz alternatívneho lieku, ktorý na Slovensku nie je registrovaný, dodalo ministerstvo.

V Indii sa zrútil zrekonštruovaný most. Medzi obeťami sú najmä tínedžeri, ženy a starší ľudia (VIDEO)
Najmenej 121 ľudí prišlo v nedeľu o život pri páde visutého mosta pre chodcov do rieky v indickom meste Morbi v štáte Gudžarát. Najnovšiu bilanciu obetí oznámil novinárom predstaviteľ lokálnej vlády, ktorý dodal, že mnoho ľudí previezli do nemocníc... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik