Generálny tajomník OSN António Guterres je hlboko znepokojený
30 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v nedeľu "hlboké znepokojenie" nad zastavením vývozu ukrajinského obilia po Čiernom mori, ku ktorému došlo po tom, ako Rusko v sobotu oznámilo, že pozastavuje svoju účasť na tzv. obilnej dohode.

Informuje o tom agentúra AFP.

"Generálny tajomník (OSN) je hlboko znepokojený pretrvávajúcou situáciou týkajúcou sa čiernomorskej obilnej iniciatívy," povedal Guterresov hovorca. "Rozhodol sa o deň odložiť svoj odchod na summit Ligy arabských štátov (LAŠ), aby sa mohol venovať tejto otázke," uviedol ďalej hovorca.

Guterres podľa slov svojho hovorcu pokračuje "v intenzívnych kontaktoch" s cieľom dosiahnuť zrušenie ruského pozastavenia účasti na tejto čiernomorskej obilnej dohode, ako aj obnovenie a úplnú implementáciu tejto iniciatívy zameranej na uľahčenie vývozu potravín a hnojív z Ukrajiny aj Ruska.

Fekišovce znova vo svetle reflektorov! Výsledky volieb sú prekvapujúce! (VIDEO)
O existencie obce Fekišovce by väčšina obyvateľov Slovenska ani len netušila, nebyť virálneho videa spred štyroch rokov. Starostka obce Miloslava Fedorová nútila zvolených poslancov spievať hymnu a preslávila sa aj vetou: "...Ďoďku tu máš pero a... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu informoval, že s Guterresom hovoril o koordinácií opatrení zameraných na zachovanie exportu z Ukrajiny. Dodal pritom, že "Rusko sa musí vrátiť k (obilnej) dohode".

Dohodu o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov podpísali separátne Rusko a Ukrajina s Tureckom a OSN koncom júla v Istanbule, pričom jej platnosť mala vypršať 19. novembra. Dohoda má zásadný význam pre zmiernenie globálnej potravinovej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine, uvádza AFP.

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na tejto dohode v dôsledku sobotného dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva obvinila Ukrajinu. Kyjev tieto obvinenia popiera a tvrdí, že Moskva útok využila len ako "falošnú zámienku" na to, aby odstúpila od obilnej dohody.

Roman Michelko: Košická a Žilinská VÚC sú hotová tragédia
Kde zlyhala predvolebná stratégia? Prečo prepadli viacerí koaliční poslanci? Politológ Roman Michelko sa na volebné výsledky pozerá takto. Fatálne zlyhanie ŠÚ SR Štatistický úrad zlyhal hlavne v prípade komunálnych volieb. "Čo sa týka župných,... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik