Zomrela notoricky známa rock'n'rollová hviezda, večný rebel Jerry Lee Lewis (FOTO)
29 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Vo veku 87 rokov zomrel v piatok americký rockandrollový spevák, skladateľ a klavirista Jerry Lee Lewis. Umelcove piesne ako Great Balls of Fire pomohli vytvoriť rock'n'roll ako dominantnú americkú populárnu hudbu 50. rokov. "Bez Lewisa by som sa nestal tým, kým som dnes," napísal na sociálnej sieti Elton John.

Jerry Lee Lewis, priekopník rokenrolu, ktorý sa stal jednou z najslávnejších osobností populárnej hudby, zomrel vo veku 87 rokov, informuje The Guardian.

Zomrel prirodzenou smrťou vo svojom dome v okrese DeSoto v štáte Mississippi. "Judith, jeho siedma manželka, bola po jeho boku, keď zomrel vo svojom dome v Desoto County, Mississippi, južne od Memphisu," uvádza sa vo vyhlásení rodiny. "V posledných dňoch jej povedal, že víta budúcnosť a že sa nebojí."

Zahoď tú handru! Na zhromaždení v Čechách došlo k potýčke kvôli ukrajinskej vlajke! (VIDEO)
Účastníkom zhromaždenia v Českej republike na Václavskom námestí vadila ukrajinská vlajka. Došlo k potýčke dvoch skupín. Odzneli aj silné slová, ako napríklad: Zahoď tú handru! V hornej časti Václavského námestia v Prahe došlo k potýčke... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Lewisove energické vystúpenia v skladbách vrátane Great Balls of Fire pomohli vytvoriť rock'n'roll ako dominantnú americkú populárnu hudbu 50. rokov. Narodil sa v Louisiane v roku 1935 ako syn z chudobnej farmárskej rodiny, ktorá dala svoj dom do hypotéky, aby Lewisovi kúpila prvý klavír. Keď sa učil na tento nástroj a študoval na evanjelickej škole, bol vyhodený za to, že predviedol boogie-woogie verziu My God is Real, ktorá bola považovaná za neúctivú.

Do vzdelávania sa už nevrátil a začal hrať naživo – jeho prvé vystúpenie vo veku 14 rokov bolo pri otvorení autosalónu. Vyvinul teatrálny, búrlivý štýl, ktorý ladil s energiou rodiacej sa rock'n'rollovej scény, a začal hrať v Sun Studios v Memphise, najskôr ako štúdiový hudobník a potom ako sólový umelec. Niektoré z jeho prvých nahrávok vznikli v roku 1956 s Elvisom PresleymJohnnym Cashom a Carlom Perkinsom, skupinou neskôr nazvanou Million Dollar Quartet. Bolo to improvizované stretnutie: Cash a Presley náhodou navštívili štúdio, kde Lewis sprevádzal Perkinsa na klavíri.
Jerry Lee Lewis a Elvis Presley, Zdroj: Getty Images
 
Lewisov prelom prišiel nasledujúci rok, s Whole Lotta Shakin' Goin' On, strhujúcim rock'n'rollovým singlom poháňaným klavírom. Keď to predviedol v televízii v The Steve Allen Show, priviedol svoj jedinečný štýl hry k celonárodnej pozornosti: divoko energický, kopal cez stoličku na klavíri a hral v stoji, s piesňami zdôraznenými kaskádovými tónmi.
 
Nasledovala pieseň Top 3 so svojím najväčším úspechom, Great Balls of Fire, ktorá sa dostala na 2. miesto v americkej hitparáde a stala sa jednou z definitívnych skladieb rock'n'rollovej éry.
Myra Brown a Jerry Lee Lewis, Zdroj: Getty Images
 
Počas britského turné v roku 1958 na vrchole svojej slávy bol zapletený do škandálu po tom, čo vyšlo najavo, že sa oženil so svojou 13-ročnou sesternicou Myrou Brownovou – bolo by to tretie z jeho siedmich manželstiev. Britská tlač vyvolala pobúrenie a zvyšok jeho turné bol zrušený. Americké rozhlasové stanice a promotéri koncertov ho tiež zaradili na čiernu listinu a jeho popularita upadla. Už nikdy sa nedostal do top 20 v USA.
 

Lewisova povesť divokého muža upevnila jeho prezývku The Killer, ktorú získal vďaka svojmu zvyku opisovať známosti s louisianským slangom „zabijak“. Po 13-ročnom manželstve s Brownovou bolo jeho štvrté a piate manželstvo ešte notoricky známejšie. Jaren Pateová a Shawn Stephensová zomreli za podozrivých okolností – prvá utopením, zatiaľ čo v druhom prípade sa šíril fámami o domácom násilí.

Zdroj: Getty Images

Napriek kontroverziám sa po úbytku rock'n'rollovej scény úspešne preorientoval na country hudbu a zaznamenal sériu hitov v amerických country rebríčkoch, vrátane jeho verzie štandardnej Chantilly Lace.

V roku 1984, po rokoch užívania liekov na predpis, prežil operáciu na odstránenie tretiny žalúdka po sérii perforovaných vredov a v roku 1986 bol jedným z prvých 10 účinkujúcich, ktorí boli uvedení do Rock'n'Rollovej siene slávy po boku Presleyho, Chucka Berryho a ďalších.

Ďalší neslávne známy moment „Killera“ sa týkal Berryho. Keď bola dvojica na turné, Lewis Berrymu po jeho vystúpení zapálil klavír so slovami: „Sleduj to, chlapče." Medzitým Lewisa zatkli v roku 1976 po tom, čo sa opitý objavil v dome Presley's Graceland v Memphise s nabitou pištoľou na prístrojovej doske svojho auta.

Dve zo šiestich Lewisových detí zomreli mladé: Steve Allen Lewis sa vo veku troch rokov utopil v bazéne, zatiaľ čo Jerry Lee Lewis Jr – ktorý hral na bubny svojmu otcovi – zomrel pri autonehode vo veku 19 rokov. Štyria ďalší – Ronnie Guy, Phoebe Allen, Lori Lee a Jerry Lee III – umelca prežili, rovnako ako jeho manželka Judith.

Ľuboš Blaha: Liberáli TO neradi počúvajú...
Ľuboš Blaha (Smer-SD) nám všetkým pripomína historický význam dnešného dátumu - 28. októbra pred 104 rokmi vznikla ČSR. Koaliční politici boli stručnejší. Česi a Slováci sú bratia "Narodil som sa v Československej socialistickej republike a... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Lewis nahral 40 štúdiových albumov, posledným je Rock & Roll Time z roku 2014. Jeho predchádzajúci album Mean Old Man sa pri svojom vydaní v roku 2010 dostal do top 30 v USA a obsahoval duety s hviezdami ako Mick Jagger, Sheryl Crow, Willie Nelson a Eric Clapton.

Na sociálne siete prichádzajú pocty, vrátane od Eltona Johna, ktorý na Twitteri napísal : „Bez Jerryho Lee Lewisa by som sa nestal tým, kým som dnes. Bol prelomový a vzrušujúci a rozdrvil klavír. Tiež geniálny spevák. Ďakujem za vašu priekopnícku inšpiráciu a všetky rock'n'rollové spomienky.“

Ringo Starr tiež tweetoval : „Boh žehnaj Jerrymu Lee Lewisovi mier a lásku celej jeho rodine“. Gene Simmons ho nazval „jedným z priekopníkov rock'n'rollu“ a „rebelom až do konca“.

Nicholsonová vyzýva ľudí: Nebojte sa ísť do politiky! Väčšia STOKA už to byť nemôže
"Je Slovensko tehotné na novú politickú stranu?" Touto otázkou začala svoj najnovší status na sociálnej sieti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Slovákov čakajú v sobotu komunálne a krajské voľby a politička si myslí, že "o našom živote by už... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik