Slovensko volí: No nie všade prebieha všetko podľa plánu
29 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Na Slovensku sa o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Prvýkrát si voliči v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Hlasovať sa môže len v mieste svojho trvalého bydliska. Volebné miestnosti sú otvorené do 20.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/48592317 a 02/485923. No nie všade prebieha všetko podľa plánu.

V obci Chminianske Jakubovany v okrese Prešov pristúpila prešovská okresná volebná komisia k označeniu hlasovacích lístkov nad rámec zákona. Rovnako tam riešila vzdanie sa členstva v okrskovej volebnej komisii jedného z členov.

Bezplatná autobusová doprava

Mesto Myjava pripravilo pre obyvateľov z odľahlých kopaníc bezplatnú dopravu do volebnej miestnosti z lokalít Malejov a Junasovia. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

"Myjava má viacero kopaníc, ktoré sú odľahlé, a v súvislosti s touto skutočnosťou sme sa museli zaoberať s prístupnosťou počas spojených volieb. V rámci zabezpečenia volieb sme pripravili bezplatnú autobusovú dopravu pre obyvateľov lokalít Malejov a Junasovia, aby sa mali ako dostať do volebnej miestnosti v hasičskej zbrojnici U Vankov," uviedol Hrin.

Sliač a Varín spojili voľby s referendom
Vo Varíne a v Sliači spojili volebný deň s referendom. Jedni budú rozhodovať o premenovaní Tisovej ulice a druhí o umiestnení americkej vojenskej základne v areáli letiska. Zmení sa vo Varíne názov Ulice Dr. Jozefa Tisu? V obci Varín v okrese... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Budú voliť dlhšie

Technické problémy zaznamenali v obci Tomášov (okres Senec). TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. "V jednej obci, v Tomášove, sa nemohli začať voľby načas pre technické problémy. Na ich odstránení pracujú," uviedli z okresnej volebnej komisie. Voľby tam budú musieť trvať tým pádom o niečo dlhšie ako do 20.00 h.

V obci Macov (okres Dunajská Streda) zistili nesprávne vytlačený hlasovací lístok. Hlasovanie sa v tejto miestnosti obnoví po jeho výmene. "Predpokladá sa, že to nebude dlhšie ako hodinu. O túto hodinu bude potrebné v tejto volebnej miestnosti predĺžiť hlasovanie," informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

"Volebné miestnosti v 6010 volebných okrskoch sa otvorili včas. Vznikla situácia v jednej volebnej miestnosti v obci Macov, kde sa zistila nesprávna tlač hlasovacieho lístka, kde boli dvaja kandidáti s rovnakým poradovým číslom," priblížila Chmelová. Okrem toho zatiaľ nie sú známe žiadne problémy, ktoré by komplikovali priebeh volieb.

Slovenská vrchnosť už odvolila: Čo ľuďom odkazuje Čaputová, Heger a Kollár?
Na Slovensku sa o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Prvýkrát si voliči v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Kde boli voliť najvyšší činitelia a čo odkázali Slovákom? Predseda NR SR Kollár na... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

V Domadiciach nemajú kandidáta na starostu

V troch obciach Nitrianskeho kraja sa o priazeň voličov uchádza menej kandidátov, než je stanovený počet členov obecného zastupiteľstva. Zaregistrovaní kandidáti si tak môžu byť istí svojím zvolením.

V obci Domadice v Levickom okrese sa zasa nenašiel nikto, kto by mal záujem stať sa starostom. Ako informovalo Ministerstvo vnútra SR, voliči si tam preto budú vo voľbách vyberať iba poslancov do obecného zastupiteľstva.

Odhalili ste volebnú korupciu?
V prípade podozrenia z volebnej korupcie sa treba obrátiť na najbližšieho príslušníka Policajného zboru. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. "V prípade, že by došlo k narušeniu... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik