Sliač a Varín spojili voľby s referendom
29 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Vo Varíne a v Sliači spojili volebný deň s referendom. Jedni budú rozhodovať o premenovaní Tisovej ulice a druhí o umiestnení americkej vojenskej základne v areáli letiska.

Zmení sa vo Varíne názov Ulice Dr. Jozefa Tisu?

V obci Varín v okrese Žilina spojili v sobotu komunálne a krajské voľby s miestnym referendom o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Samospráva o referende informuje na svojej webovej stránke.

Obyvatelia môžu počas referenda hlasovať v troch okrskoch od 7.00 do 22.00 h. Pri referendovej otázke "Súhlasíte s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu?" môžu na hlasovacom lístku označiť odpoveď áno alebo nie.

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal v septembri žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín. Urobil tak po tom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky. Krajský súd v Žiline o žalobe zatiaľ nerozhodol.

Ústavný sudca Ján Drgonec: Prezidentka porušuje ÚSTAVU!
Emeritný ústavný sudca Ján Drgonec sa veľmi otvorene vyjadril k aktuálnym udalostiam, ktorými žije slovenská spoločnosť. Zvlášť kriticky vníma správanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Zvláštny prezidentkin vzťah k Ústave "Nehrajme sa na tú hru,... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

V Sliači sa v referende vyjadrujú o umiestnení americkej základne

Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

Ako sa uvádza na stránke mesta, hlasuje sa o otázke "Súhlasím s tým, aby mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?"

Na Sliači sa k tejto otázke vyjadrujú občania v troch okrskoch. Obyvatelia s trvalým pobytom v časti Hájniky majú volebný okrsok v obradnej sieni mestského úradu, obyvatelia z časti Sampor môžu využiť okrsok zriadený v tamojšej požiarnej zbrojnici a obyvatelia časti Rybáre a tí, ktorí majú trvalé bydlisko v kúpeľoch a pod kúpeľmi, sa v referende môžu vyjadriť v Základnej škole A. Sládkoviča.

Regionálne voľby podceňujeme! Doplácame na to dnes a denne
Spojenie komunálnych a krajských volieb bolo dobrou voľbou. Pretože volieb do žúp sa v roku 2017 zúčastnilo iba 30 percent občanov a predtým ešte menej - cca 20 percent, čo bolo enormne málo. Občania pritom vôbec netušia, o čom všetkom kraje a... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik