Rusko zastavuje obilie z Ukrajiny!
29 | 10 | 2022 I Milan Laca

Rusko odstúpilo od „dohody o obilí“, údajne kvôli výbuchom v Sevastopole.

Rusko oznámilo, že pozastavuje svoju účasť na implementácii "dohody o obilninách",  pre "teroristický útok" v Sevastopoľskom zálive, napísala ukrajinská "Európska pravda".

Stačilo

Ministerstvo obrany Ruskej federácie zdôraznilo, že dôvodom na odstúpenie od dohody bol „teroristický útok“, ktorý vykonal „kyjevský režim“ údajne za účasti expertov z Veľkej Británie. Cieľmi  boli údajne lode Čiernomorskej flotily a civilné plavidlá. Predstaviteľ ministerstva obrany Ruskej federácie Igor Konašenkov povedal, že cieľom útoku boli lode Čiernomorskej flotily, ktoré sa podieľali na zaisťovaní bezpečnosti obilného koridoru.

EÚ už Rusku zmrazila vyše 17 miliárd dolárov
Európska únia už v rámci sankcií zmrazila Rusku majetok v celkovej výške viac než 17 miliárd eur. Uviedol to eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktoré v sobotu citovala agentúra DPA. "Doposiaľ boli zmrazené aktíva 90 ľudí, čo... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ako to bolo s  plynovodom?

Konašenkov tiež obvinil britské námorníctvo z  plánovania a vykonania "teroristických útokov"  na plynovody Nord Stream-1 a Nord Stream-2. Povedal,  že britský vojenský personál z tej istej jednotky pripravil ukrajinské jednotky na útok na Sevastopoľ  a že tento istý britský vojenský personál bol údajne v Očakove na Ukrajine.

Briti to odmietajú

Britské ministerstvo obrany  označilo obvinenia Ruskej federácie za výmysly impozantného rozsahu. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval krajiny sveta, aby vyvinuli tlak na Moskvu, aby zabránili pokusom zablokovať pokračovanie obilného koridoru.

Čo na to hovoria Rusi

Ministerstvo obrany v Moskve vyhlásilo, že do útoku bolo zapojených deväť bezpilotných lietadiel a sedem autonómnych námorných bezpilotných lietadiel. Všetky ich zničili údery z ruskej strany. Štyri námorné bezpilotné drony boli zasiahnuté námorným letectvom pred Sevastopoľom a ďalšie tri boli v jeho blízkosti. Podľa ministerstva sa lode, vystavené teroristickému útoku, podieľajú na zaistení bezpečnosti obilného koridoru. Po mori sa obilie vyvážalo z ukrajinských  prístavov podľa dohody, ktorú podpísali 22. júla.

Moskva ponúka obilie

Vzhľadom na vysokú úrodu v tomto roku je Moskva pripravená úplne nahradiť ukrajinské obilie a zabezpečiť dodávky do všetkých zainteresovaných štátov za prijateľné ceny. Vyhlásil to  minister poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev. "Tento rok v Rusku zožali  150 miliónov ton obilia. Odhadujeme exportný potenciál pre aktuálnu sezónu na viac ako 50 miliónov ton," povedal minister.

Drony napadli sevastopolský prístav. Ruská Čiernomorská flotila ich zlikvidovala
Ruské námorníctvo v sobotu ráno zmarilo útok dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme. Tvrdí to gubernátor mesta Sevastopol, podľa ktorého boli všetky útočiace bezpilotné stroje zostrelené. Informovala o tom agentúra AFP. Sevastopol... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik