Pre zmenu času sa v noci preruší aj sčítanie hlasov: Polícia upozorňuje na HOAXY
29 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

V dôsledku zmeny času z letného na zimný príde v nedeľu (30. 10.) na 70 minút k pozastaveniu prijímania zápisníc z volebných okrskov do Integrovaného volebného informačného systému (IVIS). Má to zabrániť pochybnostiam o regulárnosti spracovania výsledkov. V sobotu podvečer to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

Prijímanie zápisníc prostredníctvom IVIS bude na 70 minút pozastavené v nedeľu od 2.55 h stredoeurópskeho letného času. "V čase prechodu zo zimného na letný čas síce volebné komisie budú môcť postupovať normálnym spôsobom, ale nebude možné v tomto čase zasielať tieto zápisnice elektronicky do systému. Systém bude pozastavený,“ zdôraznil Orosz.

"To, že sa spočítanie hlasov v informačnom systéme pozastaví, je zárukou pre verejnosť, že v tomto čase nemôže dôjsť k spochybneniu výsledkov nielen z hľadiska ich zverejňovania, ale aj pri preskúmavaní výsledkov Najvyšším správnym súdom SR v prípade, že príde k podaniu volebnej sťažnosti," priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

Blanár tvrdo o Čaputovej: Prezidentka chce, aby sa NATO stalo súčasťou vojny!
Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer SD) hovorí o tom, čo by znamenal vstup Ukrajiny do NATO a pripomína EÚ jej mierové korene. Nevyhol sa ani kritike vlády a prezidentky Prvou výstrahou pred krachom štátu je gastro sektor Minister Krajniak... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

V sobotu si voliči prvýkrát v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Hlasovať môžu len v mieste svojho trvalého bydliska.

Podľa polície hoaxy neobchádzajú ani voľby

Nie, v noci nepríde k veľkej manipulácii hlasov z volieb, presviedča na svojej stránke Polícia SR

Vytvoriť chaos, zneistiť, spochybniť demokratické princípy - aj to je pracovná náplň dezinformátorov. Na sociálnych sieťach sme zaregistrovali viacero príspevkov s rovnakým naratívom - zmanipulovanie, podvod na voličoch, ťahanie za nitky, ovládanie volieb z tmavej miestnosti a podobne.

Medzi týmito hoaxmi prevláda tvrdenie, že voľby budú zmanipulované a to preto, lebo sa pre zmenu času vypne na hodinu sčítavací systém.

Polícia oslovila Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá k tomuto tvrdeniu uviedla: "Zdôrazňujeme, že v čase 02:55 (letného) - 3:05 (zimného), teda na 70 minút, budú volebné komisie aj naďalej riadne sčítavať hlasy a vyhotovovať súpisnice o výsledku volieb v systéme IVIS (Integrovaný volebný informačný systém) a podpisovať ich, no ich elektronické zasielanie bude možné až po 03:05 stredoeurópskeho (zimného) času štátna komisia uvedenému opatreniu pristúpila výlučne z dôvodu garantovania právnej istoty a odstráneniach akýchkoľvek prípadných pochybností o regulérnosti spracovania výsledkov volieb.”

Volebný škandál: Polícia preveruje podozrivé SMS 
Polícia v Trnave preveruje prípad zasielania podozrivých SMS správ na mobilné telefóny niekoľkých predsedov volebných komisií. Ako uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová, neznámy odosielateľ ich mal navádzať, aby pri sčítaní... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik