Naďov HON NA ČARODEJNICE má obrovský úspech!
29 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Účasť v Sliači na referende o americkej základni je vysoká, museli pridať ďalšiu urnu. Minister obrany Jaroslav Naď sa pred časom vyjadril na adresu samosprávy, že realizuje zbytočný „hon na čarodejnice“. Primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová ministra Naďa poriadne vyškolila. 

Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov. 

Nestačí jedna urna

"Záujem je taký veľký, že sme museli požiadať o ďalšiu urnu na vhadzovanie obálok," uviedla pre TASR zapisovateľka tejto komisie Janka Mašlejová. V listinách s menami obyvateľov mesta, ktorí patria do tohto obvodu, je viac ako 2000 mien.

Obyvatelia Sliača môžu vyjadrovať svoj názor na možné zriadenie vojenskej základne USA na chodbe školy, kadiaľ prechádzajú občania do štyroch okrskov určených na sobotňajšie spojené voľby. Podľa Mašlejovej sa do referenda zapojí takmer každý, kto ide aj na tieto voľby.

NAKA vyšetruje údajnú korupciu voličov
Polícia vyšetruje podozrenie z volebnej korupcie v obci Šalov v okrese Levice. Oznámila ju kandidátka na starostku, podľa vyjadrenia ktorej dve osoby zo Šalova mali spolupracovať s terajšou starostkou a sľubovať finančnú odmenu občanom za odovzdané... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

K otázke referenda sa však okrem základnej školy môžu občania vyjadrovať aj v obradnej sieni mestského úradu. Pre obyvateľov z časti Sampor je miestnosť na referendum zriadená v tamojšej požiarnej zbrojnici.

Referendum sa v Sliači koná na základe petície, ktorú podpísalo 1343 obyvateľov mesta. To má približne 5000 obyvateľov.

Politická prestrelka

Predmetné referendum začiatkom októbra vyvolalo drsnú verbálnu prestrelku medzi ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a primátorkou mesta Sliač Ľubicou Balgovou. „Ak si nevie preštudovať zákon, na ministerstve nemá čo robiť,“ odkázala vtedy ministrovi regionálna politička.

Balgová chcela postupovať zákonne a preto jednoducho musela vyhlásiť referendum, či sa jej to páči alebo nie, nemôže ignorovať vôľu občanov, lebo už potom nežijeme v demokracii, uviedla pre denník Pravda.

Slovenská vrchnosť už odvolila: Čo ľuďom odkazuje Čaputová, Heger a Kollár?
Na Slovensku sa o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Prvýkrát si voliči v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Kde boli voliť najvyšší činitelia a čo odkázali Slovákom? Predseda NR SR Kollár na... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Hlasujú o prítomnosti UFO?

Minister obrany Jaroslav Naď sa vyjadril na adresu samosprávy, že realizuje zbytočný „hon na čarodejnice“, čiže podľa neho ide tu o vykonštruované klamstvá v podobe šírenia konšpiračných teórií. 

„Všetci ľudia, ktorí nie sú zaslepení nejakými útokmi extrémistov a tých, ktorí si robia politickú kariéru na klamstve, vedia, že na Sliači dnes nie je ani jeden americký vojak,“ povedal Naď. Takéto referendum je vraj rovnaké, aké by bolo o tom, či tam má, alebo nemá byť základňa UFO.

Naď si poriadne kopol do vedenia sliačskej radnice, podľa neho nevie adekvátne sprostredkúvať informácie verejnosti: „Samospráva by mala svojich občanov vzdelávať a adekvátne ich informovať. V tomto prípade robí zásadnú nadprácu s cieľom politických ziskov pred komunálnymi voľbami na úkor toho, že straší ľudí nezmyslami, ktoré tam nikdy neboli, nie sú a nebudú.“

Sliač a Varín spojili voľby s referendom
Vo Varíne a v Sliači spojili volebný deň s referendom. Jedni budú rozhodovať o premenovaní Tisovej ulice a druhí o umiestnení americkej vojenskej základne v areáli letiska. Zmení sa vo Varíne názov Ulice Dr. Jozefa Tisu? V obci Varín v okrese... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Primátorka Naďa riadne vyškolila

Primátorka mesta Sliač vzápätí adresovala ministrovi Naďovi tvrdý odkaz. „Ak si niekto nedokáže preštudovať zákon a aplikovať ho do praxe, nemá čo v rezorte robiť a šéfovať mu. Ja ako primátorka mesta nemôžem nedodržať zákon. Občania sa rozhodli pre petíciu, v ktorej vyzbierali také množstvo podpisov, že nemám inú možnosť, ako postupovať v intenciách zákona, a musím to referendum vyhlásiť.“ konštatovala v závere príspevku Balgová.

Primátorka mesta Sliač nebojácne naložila ministrovi Naďovi!
Minister obrany Jaroslav Naď(OĽANO) považuje plánované referendum o základni amerických vojakov v Sliači za vrcholný prejav populizmu extrémistických politikov a ich spriaznených skupín. Primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová ministra Naďa poriadne... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.