Pročko si podal Drličku: Vraj šikana! Tu máte fakty, čo všetko napáchal
28 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Drlička robí zo seba martýra. Politici ho vraj šikanujú. Nie je to pravda. Poslanec a zabávač Jožo Pročko týmito slovami reaguje na obvinenia, ktoré medializoval bývalý riaditeľ SND Matej Drlička. Ten podal demisiu po svojich škandalóznych vyjadreniach na konferencii v Budapešti a v zápätí začal Výbor NR SR pre kultúru a média obviňovať zo šikany. Pročko vo svojom statuse na sociálnej sieti odhaľuje, čo Drlička pred médiami nepovedal.

"Na základe aj týchto zistení ho mediálny výbor predvolal a chceli sme len odpovede. Nikto ho nešikanoval. Drlička na niektoré otázky neodpovedal na iné zámerne odpovedal nie faktami," vysvetľuje Pročko.

Pročko: Toto sú fakty ktoré su doložiteľné

Reforma, ktorú v súčasnosti Drlička „realizuje“, absolútne nemá oporu nielen v jeho projekte z výberového konania, ale ani v Ozdravnom pláne pre SND, na základe ktorého dostal o 6 mil. vyšší rozpočet. Na výberovom konaní povedal, že nebude prepúšťať, po zvolení do funkcie okamžite začal prepúšťať, vymenúva poslanec.

Podľa Pročka redukciu operných sólistov vôbec nemal Drlička vo svojom projekte na výberovom konaní. "Práve naopak. Na výberovom konaní vo svojom projekte teda nehovoril to čo naozaj bude robiť."

Pročko upozorňuje, že v SND boli nezákonne prerokované výpovede (porušenie Kolektívnej zmluvy a Zákonníka práce). "Niektorí vyhodení zamestnanci neboli prerokovaní s odbormi podľa Zákonníka práce. Taká výpoveď by nemala platiť. Už sú podané žaloby na protizákonné výpovede," prízvukuje poslanec.

Drlička v SND končí. Ministerka Milanová ho odvolala
Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) k 1. novembru odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Dôvodom odvolania boli Drličkove medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. "V týchto... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Výpovedné eldorádo

A má aj ďalšie obvinenia na bývalého riaditeľa SND, ktorý vo funkcii nebol príliš dlho, necelých 21 mesiacov. "Riaditeľ SND nehovoril fakty pre MK SR a NR SR ohľadne výpovedí zamestnancov. Drlička predložil MK SR dokumenty, ktoré boli vyhotovené ex post. V r. 2021 v júni hromadne prepustil techniku a stavačov z Historickej budovy cca 50 ľudí a teraz zasa prijíma nových ľudí z tejto oblasti," upozorňuje Pročko na ďalšie výpovede.

"Diskriminačne a nezákonne bolo vyplatené odstupné zamestnancom SND (nesúlad so Zákonníkom práce a s Kolektívnou zmluvou SND). V SND je diskriminačný Mzdový poriadok SND. Obsahuje každoročnú valorizáciu len pre tri súbory v SND: balet, orchester, zbor opery. Na túto nespravodlivosť upozornili zamestnanci SND. Bola daná sťažnosť, nikto to neriešil," pokračuje Pročko.

Poslanec hovorí, že v SND je, žiaľ, sústavné nedodržiavanie interných predpisov SND – napr. Pracovný poriadok opery SND, Kolektívna zmluva SND, Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. Je obrovský konflikt záujmov v oblasti prenájmov – majiteľ a konečný užívateľ výhod firiem Viva musica a Viva events Matej Drlička, a súčasný generálny riaditeľ SND Matej Drlička, majú vo veľkej časti identický predmet činnosti podnikania a práce ako má SND.

ŠKANDÁL! Riaditeľ SND Drlička verejne o politikoch: Nanešťastie ešte stále dýchajú...Naveľa ponúkol demisiu
Arogancia súčasného vedenia divadla nepozná hraníc! Generálny riaditeľ SND Matej Drlička ide na koberček k ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO). Dôvodom boli jeho posmešné vyjadrenia na adresu 'národných umelcov' na konferencii v Budapešti,... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Starú budovu SND prenajal vlastnej firme!

"Drlička zatvoril starú budovu SND. Dôvod zlý technický stav. Aby sa tam nestal smrteľný úraz. Operní speváci nemali kde vystupovať. A tak aj toto použili ako dôvod prepúšťania operných spevákov, ale zatvorenú budovu!!! prenajali 23.6. 2022 agentúre Viva musica, firme, ktorej je Drlička majiteľom!," šokuje Pročko.

Hosťovanie Drličkovej životnej partnerky Adriany Kučerovej sa poslancovi tiež príliš nepozdáva. Nie je to síce porušenie zákona no podmienky učinkovania a honoráre nikto nepozná.  "Navýšenie honorárov hosťujúcim operným umelcom, napr. za jeden večer účinkovania do 5000,- Eur. Smernicu vydal Drlička 1. 9. 2021. Týka sa to aj p. Kučerovej," objasňuje politik.

Podľa Pročkových slov sú zamestnanci Viva musica v súčasnosti buď zamestnancami SND alebo so SND spolupracujú (Maderič, Bolebruchová, Murín, Tóth). Zároveň sú to zamestnanci, ktorí dali výpoveď s Drličkom. Open air koncert SND, stavbu pódia robí tá istá firma ako pre Vivu musica, ktorej majiteľom je Drlička. Spoločný dodávateľ alkoholu do SND aj do Viva musica je sponzor Viva musica.

Ak nebudeme rozlišovať medzi vtipom a nenávisťou, zadusíme posledné zvyšky slobody
Vládni politici sa zrejme neštítia trestať ľudí z umeleckej brandže len za vyslovený názor. Dôvody odvolania súčasného generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku sú absolútne neopodstatnené, ba dokonca vyznievajú smiešne. „Spájať Drličkov vtip s... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

"Od nástupu súčasného vedenia sa opakovane zvyšujú základné mzdy len určitým zamestnancom. Neprebieha to plošne a spravodlivo. Drlička aj na tlačovej besede povedal , že nie je na výplaty. To znamená ,že nehospodárne zvyšovanie miezd nebolo v súlade s finančnou disciplínou divadla. Vyplatenie odmien za I. polrok 2021, kedy SND vykázalo stratu 1,5 mil. Eur. Aj za I. polrok 2022, kedy opäť SND vykázalo cca 900 000,- Eur stratu. Vyplatené odmeny mesačné, kvartálne, mimoriadne. Ale 25. 10. 2022 na tlačovke oznámil Ekonomický riaditeľ SND Bošňák a súčasne predseda Dozornej rady Esetu, že už v decembri nebudú mať na výplaty. Takéto manažovanie divadla je v rozpore so Zákonom o rozpočtových pravidlách. Je to hrubé porušenie zákona o rozpočtových pravidlách. Keď organizácia je v mínuse, nemôže vyplácať odmeny!!!! Drlička prepustil zamestnancov SND a operných spevákov s odôvodnením, že sa ušetria náklady. Opak je pravdou. Náklady na operu sa zvýšili vďaka honorárom, ktoré SND dáva externým umelcom, ktorí vystupujú namiesto prepustených spevákov," uzavrel Pročko vymenovaním, čo všetko exšéf SND za necelé dva roky stihol.

Nanešťastie ešte stále dýchajú

Poslanci z Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá odsúdili výroky generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku z konferencie v Budapešti. Vyzvali ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) k vyvodeniu zodpovednosti. Šéfku rezortu Drličkovo vyjadrenie rovnako pohoršilo. Prerušila jeho pracovnú cestu, aby sa s ním osobne stretla.

Podnet na Drličkovo predvolanie k ministerke kultúry dali poslanci z Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá. Tu je ich zásadné stanovisko:   

„Jeho posmešné vyjadrenia na adresu ‘národných umelcov’, ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND o tom, ‘že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku’, považujeme za obzvlášť neslušné a nedôstojné. Jeho vyjadrenia na adresu politikov, ktorí si plnia svoje ústavné povinnosti o tom, ‘že nanešťastie ešte stále dýchajú’, za neprípustné a za akoukoľvek mysliteľnou čiarou.”

Odvolaný generálny riaditeľ SND M. Drlička o šikanovaní parlamentným výborom
Odvolaniu predchádzala politická šikana. Na utorkovej tlačovej konferencii to v súvislosti so svojím odvolaním uviedol končiaci generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Na stretnutí s médiami, na ktorom sa ospravedlnil... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Politická šikana?

Odvolaniu generálneho riaditeľa SND mala predchádzať politická šikana. "Rozpútala sa v súvislosti s témou prepúšťania sólistov operného súboru a situácii, ktorá nastala pri vysvetľovaní tejto témy na rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá," povedal Drlička. Postup a správanie sa členov parlamentného výboru boli podľa neho neúctivé a vzdialené konštruktívnej odbornej diskusii.

V reakcii na utorkové vyjadrenia Drličku predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) uviedol, že iniciovať rôzne kontroly a poslanecké prieskumy ministerstiev a ich podriadených organizácií parí medzi skromné množstvo právomocí, ktoré parlamentný výbor má a ich využívanie si netreba zamieňať so šikanou.

Práve členovia kultúrneho výboru mali podľa Drličkových slov v predchádzajúcom období rôznymi formami šikanovať manažment SND.

Čekovský pripomína, že kontrola fungovania ministerstiev a im podriadených inštitúcií je základnou úlohou parlamentných výborov

"Výbor NR SR pre kultúru a média k tomu od začiatku volebného obdobia pristupuje veľmi aktívne. Snažíme sa zaoberať všetkými závažnými podnetmi od občanov, ale aj zamestnancov štátnych a verejnoprávnych inštitúcií," upozornil Čekovský. Upozornil, že výbor podobným spôsobom ako k SND pristupoval napríklad k RTVS.

Ďalšia členka kultúrneho a mediálneho výboru NR SR Ľubica Laššáková (nezaradená) pripomenula, že generálny riaditeľ SND vykonáva verejnú funkciu a zodpovedá za svoje rozhodnutia i vyjadrenia.

Odvolaniu generálneho riaditeľa SND mala predchádzať politická šikana. Kristián Čekovský (OĽaNO) okamžite reagoval
Iniciovať rôzne kontroly a poslanecké prieskumy ministerstiev a ich podriadených organizácií parí medzi skromné množstvo právomocí, ktoré parlamentný výbor má a ich využívanie si netreba zamieňať so šikanou. V reakcii na utorkové vyjadrenia... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik