Poľsku rastie chuť (na peniaze)!
28 | 10 | 2022 I Milan Laca

Poľsko bude od Ruska požadovať náhradu vojenských strát spôsobených ZSSR.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí bude požadovať od Ruska, aby nahradilo straty, ktoré utrpelo počas druhej svetovej vojny.

Kompenzácie

Varšava má v úmysle vypočítať a požadovať od Ruska náhradu škôd a vojenských strát, ktoré vznikli v dôsledku akcií ZSSR počas druhej svetovej vojny. Oznámilo to  tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Počítajú

„Výpočet vojnových strát, spôsobených ZSSR, bude pripravený na základe štúdií podobných tým, ktoré viedli k zostaveniu správy o škodách spôsobených Poľsku, v dôsledku nemeckej agresie a okupácie počas druhej svetovej vojny  z rokov 1939-1945,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 Majú zoznam

Ministerstvo zahraničných vecí Poľska už  pripravilo zoznam nárokov voči Nemecku za škody z druhej svetovej vojny, ktoré Varšava  plánuje kompenzovať prostredníctvom nových nemeckých reparácií vo výške 6 biliónov 220 miliárd 609 miliónov zlotých (približne 1,3 bilióna dolárov). Ide o odškodnenie obetí nemeckej agresie a členov ich rodín, vrátenie ukradnutého kultúrneho majetku.

Poľská armáda mohutnie
Poľsko zvýšilo počet vojenského personálu v krajine na 160 tisíc ľudí. Krajina plánuje zvýšiť počet vojenského personálu až na 300-tisíc. Pribúdajú V poľských ozbrojených silách je teraz asi 160 000 vojakov. Vyhlásil na konnferencii "Poľsko... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Milan Laca

Už pýtali peniaze

V polovici októbra poslala Varšava do Berlína diplomatickú nótu, v ktorej požadovala približne 1,3 bilióna dolárov, ako reparácie za druhú svetovú vojnu. Zatiaľ neprišla oficiálna odpoveď, ale nemecká vláda opakovane vyhlásila, že nič také neurobí. Poľsko dostalo pomerne veľké reparácie hneď po vojne a nie je dôvod pochybovať o jeho odmietnutí ďalších  reparácií z roku 1953.

A čo Rusko?
Mnohí poľskí politici opakovane vyzývali na podobné nároky voči Rusku. Povedal  to napríklad predseda vládnej strany Právo a spavodlivosť Jaroslav Kaczynski. Myšlienku  podporil aj prezident Andrzej Duda. Ruské ministerstvo zahraničia označilo tieto požiadavky za neadekvátne, v rovine politických fantázií. Poľsko sa, podľa neho,  snaží vyriešiť svoje vlastné vnútropolitické problémy s odvolaním sa na „historický revizionizmus“. Kremeľ označil  vyjadrenia Poľska za besnú rusofóbiu a „nezdravý politický extrémizmus“.
Péter Szijjártó: Európska komisia nechce vnímať realitu
Je zrejmé, že Európska komisia (EK) nepoľavuje, nepoučila sa z chýb minulého obdobia a nechce vnímať realitu, aj keď bruselské opatrenia zatiaľ energetickú krízu len prehlbujú. Vyhlásil to v pondelok po zasadnutí Rady EÚ pre energetiku, dopravu a... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik