Názor odborníka: Parlament odstavili diletanti a nie Rusi! A niektorí poslanci sa tešili
28 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

"Ďakujem vám zdvorilo, hackeri, vďaka vám teraz môžem byť na koncerte Dorotky Nvotovej." Prezradila svoje náhradné plány namiesto rokovania v zablokovanom parlamente poslankyňa Monika Kozelová z OĽaNO. Odborník jej však protirečí. Žiadny hacker. Parlament odstavila stará technika a diletantstvo!

Zastarané systémy a diletanstvo

Zatiaľ, čo sa Kozelová poďakovala hackerom, že jej umožnili ísť v pracovnej dobe na koncert známej speváčky, expert na kybernetickú bezpečnosť Pavol Lupták, výkonný riaditeľ IT spoločnosti Nethemba, to na nejakých hackerov vôbec nevidí.

„Skôr by som tipoval, že problémom bude diletantstvo. Pokiaľ máte dobre a bezpečne navrhnutý systém, tak sa to nemôže stať," reagoval pre denník Pravda k hackerskému incidentu, ktorý vo štvrtok paralyzoval parlament. 

Slovenský parlament tak najnovšie okrem rozpadnutej koalície a neustáleho presúvania bodov musí riešiť aj technické problémy. Hoci v budove sa svietilo, televízory aj internet fungovali, ako mali, no informačný systém, telefónne linky, hlasovacie zariadenia boli mimo prevádzky a nedalo sa ani platiť kartou v parlamentnom bufete. Vydané obedy museli kuchárky zaznamenávať ručne a platiť sa dalo len v hotovosti, píše denník.

Kybernetický incident v parlamente je natoľko vážny, že schôdza sa prekladá
Kybernetický bezpečnostný incident v Národnej rade (NR) SR je veľmi vážny. Vo štvrtok po zasadnutí poslaneckého grémia to v pléne vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Schôdza bude preto pokračovať zrejme až 8. novembra. Ak by bol... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Parlament je jeden chaos

„Neviem, do akej miery je to hackerský útok. Sám som bol predsedom parlamentu a je to tu chaos. Čaká nás rokovanie o 75 bodoch, každú chvíľu sa niečo vyradí,“ priznal po vynútenej prestávke Richard Sulík (SaS).

„Je to absurdná situácia, je prerušený na dvanásť dní,“ reagovala Anna Zemanová, šéfka poslaneckého klubu SaS. „Žiadala som, aby bol na grémium prizvaný niekto z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), aby vysvetlil rozsah tohto problému. Povedali mi, aby som si to riešila sama,“ pokračovala Zemanová. Dodala, že sa skontaktovala s predsedom NBÚ. „Neevidujú, že by to bol hackerský útok a vyzerá to, že to je problém v infraštruktúre Národnej rady,“ priznala Zemanová.

Diletantstvo a zastaraný systém v údajnom útoku vidí aj Lupták. Zariadenia, ktoré poslanci momentálne používajú, štát nakúpil ešte za čias prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Odvtedy uplynulo 25 rokov a technici ich opravujú vlastnoručne pájkovačkami. Dôvodom je, že sa tento typ zariadenia prestal vyrábať v roku 2008 a chýbajú náhradné dielce.

Schôdzu NR SR prerušili. Kollár za tým vidí útok
Schôdzu Národnej rady (NR) SR prerušili pre technické problémy do 14.00 h. Nasledovať má Hodina otázok a po nej hlasovanie o desiatkach prerokovaných bodov programu. "Rozsah tohto technického problému je pomerne veľký," uviedol podpredseda... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pošúchajte si o zadok

Problémy s nefunkčnými hlasovacími zariadeniami nie sú v parlamente žiadnou novinkou. Samotný predseda NR SR Boris Kollár radil tým poslancom, ktorým hlasovacie zariadenie vypadávalo, čo majú urobiť s hlasovacími kartami, kým ich zasunú do často nefunkčných hlasovacích zariadení. „Pošúchajte si,“ radil. 

Priznal, že takéto informačno-technické riešenia mu prišli bizarné, no načas fungovali. Jana Bittó Cigániková (SaS) poslancom žartom radila, aby si kartičku ošúchali o zadok.

NBÚ potvrdil, že od Národnej rady prijal vo štvrtok hlásenie o kybernetickom bezpečnostnom incidente. Hovorca úradu Peter Habara zdôraznil, že je rozdiel medzi kybernetickým útokom a kybernetickým bezpečnostným incidentom.

„Zjednodušene povedané, kybernetický bezpečnostný incident je akákoľvek udalosť, ktorá negatívne vplýva na systém alebo programový prostriedok, kým kybernetický útok je úmyselný akt, ktorého cieľom môže byť napríklad krádež dát či znefunkčnenie systému, respektíve prevádzky,“ vysvetlil hovorca.

Dva týždne parlamentných prázdnin

IT expert Lupták priznal, že nerozumie, prečo má oprava systému trvať tak dlho. „Ale na to, že nejaký útok dokáže ochromiť na skoro dva týždne prevádzky, tak to je zvláštne. Ak máte profesionálnu inštitúciu, tak tá musí byť obnovená behom pár hodín,“ spresnil. Tiež si nevie predstaviť, že by spoločnosť ako Volkswagen kvôli útoku na infraštruktúru vyradila výrobu na dva týždne.

PODVOD s vakcínami! Pfizer, Leyenová aj vlády nás KLAMALI
Brusel má na krku poriadny škandál. Biznis okolo vakcín nebol tak úplne v poriadku a nešlo ani tak o toľko propagovanú slobodu, ale skôr o kšeft, na ktorom ktosi veľmi dobre zarobil. Je vakcína sloboda, alebo super kšeft? Na pôde EP prebieha... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Diana zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik