Musk vlastní Twitter: Vtáčik dostal slobodu, teší sa Taraba
28 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Elon Musk prebral Twitter so slovami: Vtáčik dostal slobodu. Zároveň hovorí, že Donald Trump bude mať obnovený účet. Skonštatoval to na sociálnej sieti opozičný poslanec Tomáš Taraba. Možno sa však teší predčasne. EÚ sa totiž tak ľahko nedá.

"Totalitné progresívne slniečka, ktoré majú politiku postavenú na totálnej cenzúre, mazaní účtov, dávaní zákazov len preto, že prehrávajú debatu s normálnosťou, dostali týmto riadnu výchovnú za ucho," píše na facebooku Taraba.

Podĺa poslanca svetu už táto politika nálepkovania všetkých s iným názorom, tých ktorí odmietaju napríklad ženu nazývať mužom, ako fašistov a radikálov lezie krkom.

"Normálnosť a sloboda vždy vyhrá a to, že progresívci prišli o Twitter je pekný stupienok na tejto ceste," uzavrel stručný status Taraba. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton má na to však iný názor: „V Európe bude vták lietať podľa našich pravidiel.“

Návrat Trumpa?

Elon Musk prebral dnes Twitter po tom, čo obe strany vo štvrtok definitívne uzavreli dohodu o predaji spoločnosti najbohatšiemu mužovi sveta v hodnote 44 miliárd dolárov, informuje Politico.

Muskovo prevzatie, o ktorom vo štvrtok večer informovali viaceré spravodajské médiá, by mohlo mať obrovské dôsledky pre budúcnosť obľúbenej aplikácie sociálnych médií vo Washingtone, najmä ak sa bývalý prezident Donald Trump bude môcť vrátiť na platformu a ak Musk uvoľní pravidlá, ktoré bránili šíreniu nenávistných prejavov a dezinformácií.

Pročko si podal Drličku: Vraj šikana! Tu máte fakty, čo všetko napáchal
Drlička robí zo seba martýra. Politici ho vraj šikanujú. Nie je to pravda. Poslanec a zabávač Jožo Pročko týmito slovami reaguje na obvinenia, ktoré medializoval bývalý riaditeľ SND Matej Drlička. Ten podal demisiu po svojich škandalóznych... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Už len 12 dní do strednodobých volieb by vzkriesený Trumpov účet na Twitteri mohol mať volebné dôsledky a poskytol bývalému prezidentovi vyslovene megafón. 

Jeho prvým krokom však bolo podľa správ vo štvrtok večer prepustenie štyroch vrcholových manažérov vrátane generálneho riaditeľa Paraga Agrawala a právneho šéfa Vijayu Gaddeho, predstaviteľa, ktorý riadil politiku spoločnosti v oblasti škodlivých prejavov a ktorého tím zakázal Trumpovi po nepokojoch v Kapitole 6. januára.

Názor odborníka: Parlament odstavili diletanti a nie Rusi! A niektorí poslanci sa tešili
"Ďakujem vám zdvorilo, hackeri, vďaka vám teraz môžem byť na koncerte Dorotky Nvotovej." Prezradila svoje náhradné plány namiesto rokovania v zablokovanom parlamente poslankyňa Monika Kozelová z OĽaNO. Odborník jej však protirečí. Žiadny hacker.... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Vtáčik dostal slobodu

Vo štvrtok neskoro večer Musk napísal na Twitter: „Vtáčik dostal slobodu." A na to nadviazal piatkovým ranným tweetom – „nech sa udejú dobré časy“.

Musk sa ako majiteľ rozhodol ubezpečiť zamestnancov Twitteru, že spoločnosť nezničí. A naznačil veľké plány pre platformu, keď povedal, že chce použiť Twitter na vytvorenie „aplikácie na všetko“, ako aj „spoločného digitálneho námestia, kde sa dá zdravým spôsobom diskutovať o širokej škále názorov bez použitia násilia“.

Tak či onak, Musk si teraz môže s platformou robiť, čo sa mu páči. Politickí pozorovatelia sledujú nielen návrat Trumpa - ktorý má teraz svoju vlastnú sociálnu platformu a možno sa už nevráti – ale aj iných politikov, ktorých osobný účet bol pozastavený za šírenie dezinformácií o covide. A zdá sa, že Musk je naklonený začať éru uvoľnených obmedzení obsahu, čo znepokojuje mnohých a nezaobišlo sa to bez odozvy.

AKTUÁLNE! Zhromaždenie, Slovensko na 1. mieste: Môžete mať krásny byt s bazénom, ale akonáhle nemáte prístupné energie, je vám to zbytočné
Slovensko na 1. mieste - zhromaždenie, na ktoré sme vás pozývali niekoľkými článkami aj my. Sledujeme priebeh stretnutia 17:45 - znejú hymny Najskôr Slovenskej republiky, následne aj Česká hymna, prítomní sa za skandovania poďakovania... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Eurokomisár pre Elona Muska: Twitter bude hrať podľa našich pravidiel

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton ako jeden z prvých reagoval na Muskov tweet, že „vták je oslobodený“. Breton poslal emotikon vlny a vetou: „V Európe bude vták lietať podľa našich pravidiel“.

EÚ pozorne sleduje, aby šéf Tesly nepremenil stránku sociálnych médií na platformu pre nenávistné prejavy. 

Bretonov tweet bol sprevádzaný hashtagom DSA, čo je odkaz na zákon o digitálnych službách, ktorý od poskytovateľov digitálnych služieb vyžaduje, aby rýchlo zakročili proti nezákonnému online obsahu, ako sú nenávistné prejavy.

Komisár v máji po diskusii o zákone o digitálnych službách zverejnil na Twitteri aj video zobrazujúce jeho a Elona Muska. V klipe Breton hovorí Muskovi: "Som rád, že som ti mohol vysvetliť DSA, nové nariadenie v Európe" a Musk odpovedá: "Súhlasím so všetkým, čo si povedal."

"To je to, čo povedal," napísal Breton v piatok na Twitteri.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva je znepokojený! Rusi sprísňujú zákon o LGBTIQ propagande
Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyjadril v piatok hlboké znepokojenie nad krokom poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí vo štvrtok zahlasovali za sprísnenie zákona o tzv. LGBTQ propagande z roku 2013. TASR správu... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik