Ľuboš Blaha: Liberáli TO neradi počúvajú...
28 | 10 | 2022 I Eka Balašková

Ľuboš Blaha (Smer-SD) nám všetkým pripomína historický význam dnešného dátumu - 28. októbra pred 104 rokmi vznikla ČSR. Koaliční politici boli stručnejší. 

Česi a Slováci sú bratia

"Narodil som sa v Československej socialistickej republike a rovnako ako drvivá väčšina Slovákov, Čechov považujem za bratský národ. Preto s úctou hľadím na 28. október 1918, kedy vznikol spoločný štát Slovákov a Čechov, hoci pre nás Slovákov je významnejším míľnikom 30. október, kedy sme sa v Martine k Česko-Slovensku prihlásili," píše Ľuboš Blaha.

Vezmú si Slováci príklad?

"Keď sa povie vznik Česko-Slovenska, vybaví sa mi Milan Rastislav Štefánik, náš národný hrdina. Ale vybavia sa mi aj ťažké sociálne zápasy z prvej Československej republiky, za všetky spomeňme Krompašskú vzburu z roku 1921, pri ktorej kapitalistická vláda zabíjala spravodlivo nahnevaných robotníkov. Naši starí otcovia tvrdo bojovali za svoje sociálne aj národné práva a ich statočný boj vyvrcholil v Slovenskom národnom povstaní - kiež by si s z nich Slováci brali príklad aj dnes," poznamenáva Blaha.

Vznik ČSR z roku 1918 si Slovensko druhýkrát pripomenie štátnym sviatkom
Vznik prvej Československej republiky (ČSR) znamenal pre Slovákov radikálnu zmenu. Z národa, ktorý v Rakúsko-Uhorsku nemal právo na existenciu, sa stal jeden zo štátotvorných národov. Vznik ČSR sa v Slovenskej republike po roku 1993 pripomínal ako... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

ČSSR bol pojem

"Kiež by sme aj my bojovali za naše sociálne práva a za našu národnú slobodu tak, ako naši predkovia v ére Česko-Slovenska. Liberáli to neradi počúvajú, ale väčšinu svojej existencie bolo Česko-Slovensko socialistickým štátom. Aj preto naň spomínam s úctou a hrdosťou. Ľudia mali prácu, bývanie, štát sa o nich staral, po celom Slovensku sa stavali fabriky, bol tu poriadok. A ČSSR bolo vo svete pojmom. Napriek chybám, ktoré sa diali," vyznáva sa Blaha.

A sme zase pri nej...

"Ako slovenský vlastenec vnímam náš spoločný štát s Čechmi ako predstupeň našej vlastnej štátnosti. Nebojme sa povedať, že prvý pilier našej budúcej suverenity zasadil už Gustáv Husák zákonom o federácii. A či sa to niekomu páči alebo nie, tento slovenský líder ČSSR bol tisíckrát vzdelanejším a pripravenejším na funkciu hlavy štátu než sorosovská blondína, čo je tam teraz, aby slúžila viete-komu," pripomína poslanec Smeru.

Na záver prianie

"Kiež by Slovensko dokázalo nadviazať na sociálne tradície ČSSR - a konečne opustilo model neoliberálneho kapitalizmu, ktorý sťahuje ľudí ku dnu. Silný štát, sociálne istoty, poriadok. To nech je odkaz dnešného dňa - sláva Česko-Slovensku, nech žije naše krásne Slovensko!" Uzatvára Ľuboš Blaha.

Spomenuli si aj koaliční politici

V Bruseli sa stretli slovenský premier Heger a český premiér Fiala. V spoločnom videu si pripomenuli, ako máme v tradíciách spoluprácu a ako prajú Slovensku a Česku skvelú budúcnosť.

"Čo by sme boli bez Československa? Pred 104 rokmi dostali Slováci obrovskú historickú šancu dospieť a zaradiť sa medzi hrdé, sebavedomé a štátotvorné národy Európy. Podarilo sa. Vznik Československa bol politický zázrak a obrovský diplomatický úspech, ktorý sa predstaviteľom českého a slovenského národa podarilo presadiť u veľmocí napriek silnému odporu mocností, ktoré boli v I. svetovej vojne porazené," pripomína na sociálnej sieti Veronika Remišová.

Predseda najväčšej koaličnej strany si tento významný míľnik našej histórie pripomenul svojsky.

Sme v dobrých rukách! Minister financií zdieľa TOTO FOTO
Minister financií sa zabáva. Sociálne siete nevyužíva na komunikáciu s občanmi napríklad o tom, ako vláda a ministerstvo financií chce riešiť otázky, ktoré obyvateľov našej krajiny trápia, ale zdieľa infantilné obrázky. O čo vlastne ide? Pán... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni