AKTUÁLNE! Zhromaždenie, Slovensko na 1. mieste: Môžete mať krásny byt s bazénom, ale akonáhle nemáte prístupné energie, je vám to zbytočné
28 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Slovensko na 1. mieste - zhromaždenie, na ktoré sme vás pozývali niekoľkými článkami aj my. Sledujeme priebeh stretnutia

17:45 - znejú hymny

Najskôr Slovenskej republiky, následne aj Česká hymna, prítomní sa za skandovania poďakovania rozchádzajú.

17:26 - Poďakovanie vystupujúcim hosťom

a všetkým, ktorí prišli aj v nepriaznivom počasí. 

"Nemôžeme sa spájať, kým si neuvedomíme, čo my, ako jednotlivci môžeme urobiť pre všetkých ostatných," pripomína moderátorka.

Ján Baránek informuje o petícii, ktorej text prečítal (my ju včas zverejníme, pozn. red.) a požiadal prítomných o jej šírenie a podpis. Jej znenie zákonne posúdil, ako nenapadnuteľné Dr. Ján Drgonec, ústavný právnik. 

Znie pieseň Ľuba Beláka pre organizátora demonštrácie.

"Nepoviem teraz miesto, lebo Matovič si ho rezervuje, ale stretnutie na 17. novembra upresníme včas," sľubuje Baránek. 

17:15 - Štefan Harabin, bývalý podpredseda vlády a predseda Najvyššieho súdu

Pripomenul aj historický význam dnešného dátumu - je to dátum vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov a to, že tieto dva bratské národy sa dokázali kultúrne a nekonfliktne rozísť. 

"Spomínam to v konfrontácii s udalosťami, ktoré sa dejú na Ukrajine. Dlhoročnou taktikou Anglosasov je dostávať Slovanov do umelo vyvolaných konfliktov. To dotiahli do dokonalosti, keď sa im podarilo dotiahnuť do konfrliktu Srbov a Chorvátov," upozorňuje Harabin. 

"Anglosaský globálny poriadok, založený na vykorisťovaní, definitívne končí. A končí aj ich satanský ultraliberalizmus. Nastupuje nový svetový poriadok - euroázijský. A ten bude založený na vzájomnom vzťahu rovnosti všetkých kooperujúcich štátov," upozornil Harabin, podľa ktorého sa nemáme čoho báť.

17:00 - Tibor Eliot Rostas, vydavateľ

"Všade vôkol nás sa hovorí o obetiach na Ukrajine. Prečo sa ale o nich nehovorilo od roku 2014, odkedy sa umieralo na Donbase či v Odese?" Pýta sa Rostas a pripomína klamstvá o "vakcíne, čo je sloboda". 

"Hovoria nám, že im záleží na budúcnosti Slovenska, ale pritom nás rozháňajú vodnými delami a gumovými projektilmi," pripomína Rostas. Nezabudol poznamenať, že tí, čo hovoria o reálnom mieri, označujú za ruských agentov. Uisťujú o slobode slova, ale všetko, čo sa im nehodí, mažú a prenasledujú...

"Najvzájomnejšou energiou je tá, ktorú si vieme dať navzájom! Skúste si podať ruky, navzájom sa objať ..." vyzval Rostas prítomných.

Zdroj: Gabriel Huraj

16:50 - Juraj a Ladislav Matyinkovci, iniciatíva Hovorme spolu

Pripomenuli potrebu konať jednotne a spoločne.

"Čokoľvek spravíme spoločne, má to veľký dopad. Keď chceme zmenu, tou zmenou musíme byť sami," upozornili Matyinkovci. Presne pred rokom zorganizovali iniciatívu Hovorme spolu, s ktorou oslovili aj RTVS. Napriek ignorácii verejnoprávnej TV mali tieto diskusie cez tri milióny videní. 

"Nespoliehajte sa na nikoho. Ani na nás, spoliehajme sa na seba. Máme aj nástroj, vďaka ktorému sa vieme koordinovať a sme pripravení v iniciatíve Hovorme spolu pokračovať a navzájom sa informovať," pripomínajú súrodenci, no celé to má podľa nich jedno veľké ALE - stále sa na nás valia agendy, ktoré sa snažia rozdeliť nás. 

Na záver ich vystúpenia Ján Baránek pripomenul, že sa vraciame do totality, kedy redaktori tvrdia, že "o pravde sa nediskutuje", kedy sa vypínajú weby a umlčujú názory.

16:40 - JUDr. Adriana Krajníková

"Napriek tomu, že mi Slovenská advokátska komora pozastavila výkon činnosti, som vás mnohých zastupovala. My už totiž nie sme právny štát. Čo sa týka covidových zločinov, budeme mať problémy s našimi súdmi, ktoré sa na čele s Ústavným súdom postavili na stranu zločinu, postavili sa proti občanom, proti vám," pripomenula Krajníková. 

Z jej vystúpenia v Čechách vyplynula potreba postaviť všetkých tých, ktorí podporovali "covidové zločiny" pred súdny tribunál. 

"Musíme vyčistiť stôl a zločincov dostať pred súd," hovorí Krajníková, ktorá sa s pomocou odvoláva aj na JUDr. Harabina. 

16:30 - MUDr. Prof. Štefan Hrušovský

"Jeden zo slovenských prezidentov povedal, že treba podporovať každého podnikateľa, ktorý získava osobný prospech - získava tak prospech aj pre Slovensko. Stretli sme sa tu v časoch neslobody a súčasná politická garnitúra vypuklo vyjadruje rozpor medzi "Slovensko na 1. mieste" a mandátom, ktoré si vzala," hovorí jeden z lekárov, ktorí boli v čase covidu prenasledovaní. 

Pripomenul, že keby v čase covid krízy mali všetci Slovensko na 1. mieste, mohli sme z toho vyjsť zorganizovanejší, múdrejší. Rovnako je to so školstvom, kde si Slovensko nechalo vziať históriu a poukázal na príklad kráľa Vania, ktorý tu vládol presne pred 2000 rokmi.

16:20 - MUDr. Marián Kollár - bývalý predseda lekárskych odborov a lekárskej komory

"Každému z nás musí záležať na tom, kde žije, kde žijú jeho deti, vnuci. Ale aj na tom, kto krajinu riadi. A keď zistíme, že ju riadi niekto zle, musíme s tým niečo robiť," hovorí Kollár a pripomenul rok 2006, kedy sa lekári aj pod jeho vedením postavili proti privatizácii všetkých zdravotníckych zariadení. Zahádzali vtedy Dzurindu bielymi plášťami. Pripomenul tiež rok 2011, kedy na privatizáciu došlo druhýkrát a lekári sa úspešne vzbúrili.

"Dnes sa píše rok 2022 a my lekári robíme reparát. Opäť sú tu výpovede a opäť bojujeme za zdravotníctvo. Myslíte, že aj po tretíkrát padne vláda?" Pýta sa bývalý šéf LOZ a pripomína, že slovenské zdravotníctvo ide "ku dnu". 

Na záver Kollárovho vystúpenia Ján Baránek pripomenul, že slovenské zdravotníctvo je vo finančných suchotách, no my sme mali na SNP 2, kde sa "rešustrovala " miliarda eur.

Zdroj: Gabriel Huraj

16:10 - Milan Markovič

"Vždy som mal Slovensko na prvom mieste, aj keď si mnohí mysleli, že keď som bol vyhodený z STV, mal som stále Slovensko na 1. mieste a do Prahy som nikdy neodišiel," hovorí Milan Markovič, ktorý sa vo svojom vystúpení venoval nespravodlivosti volebného systému.

16:00 - Dr. prof. Ján Šafin

"Milujte pravdu a tá vás oslobodí," pripomenul prof. Šafin. Poukázal na historické skúsenosti, ktoré sa ako cez kopirák podobnými problémami prenášajú do súčasnosti. 

"Ja verím, že toto nie je posledné zhromaždenie. Predpokladám, že to nebude mať veľký dopad na tých, čo držia opraty v rukách. Nejde o vyvolávanie revolty za každú cenu. Ide však o to, že sme sa ocitli v podobnej situácii, kedy sa stráca sloboda, ako pred tridsiatimi rokmi. STráca sa vnútorná sloboda a stráca sa sloboda vlastného názoru," hovorí prof. Šafin.

"Len pravda nás môže oslobodiť," uzatvára prof Šafin.

15:50 - MUDr. Peter Kotlár, majiteľ TV Slovan

"Odstúpiť, odstúpiť," znie odkaz zhromaždených vláde. Ján Baránek konštatuje, že v istom momente si uvedomil, že sme sa stali kolóniou. Iba kolónia totiž vie lacno vyrobiť a to isté draho kúpiť.

"Ak máme byť kolóniou EÚ, tak je treba, aby sme odtiaľ čím skôr odišli," hovorí Baránek.

"Myšlienka je prvý čin. Slovo je druhý čin. Každý, kto tu vystupuje, koná. Pohyb je ďalší čin. Všetci, ktorí ste prišli, ktorí vyzývate na sociálnych sieťach, konáte. Buďme trpezliví. Čo je zákon? To je to, čo stojí "za kónom"," poznamenal Kotlár a vysvetlil, že zákon vychádza z ľudskej spravodlivosti. 

"Do Božej spravodlivosti zasahovať nemôžeme. Spojiť sa môžeme v tej ľudskej," hovorí Kotlár a vysvetľuje pojmy, skôr duchovné.

"Ak už nemá čo chrániť spravodlivosť, príde odpor. Najskôr je varovanie. Ale neskôr, ako sa zväčšuje nespravodlivosť, tak si ľudia tvrdo a nekompromisne ľudia vezmú spravodlivosť do svojich rúk. Proti ľudskej pýche netreba konať rýchlo, treba vychovávať v rodinách. Využite právo odporu proti nespravodlivosti a pokiaľ bude pretrvávať, pritvrďte. varuje "mocných" Kotlár.

15:40 - Roman Michelko, politický analytik

"Žijeme v čase, kedy politické strany zlyhali. Musí preto nastúpiť občianska iniciatíva. V čase niekoľkých kríz a obmedzovania osobných slobôd a v čase, kedy vládne špičky sú schopné venovať sa len sami sebe," hovorí Michelko.

Vyslovil spokojnosť, že na pódiu sa stretli ľudia z rôznych názorových platfotiem, ktorých spojila obava o náš štát, o to, že naša štátnosť je ako povestný Titanic, ktorý mieri ku dnu.

"Preto je načase, aby prehovoril národ. Nechceme, aby nám vládli ľudia, pre ktorých je moc osobným fetišom," hovorí Michelko a pripomína len niekoľko problémov, ktoré sú menej dôležité, ako servilita západným mocnostiam. 

15:30 - videá od českých odborníkov na energetiku

Počas Holjenčikovho vystúpenia sa traja ľudia snažili "zneškodniť" generátor, Ján Baránek preto oznamuje, že už je to márna snaha, pri generátore už je stráž. 

Milan a Jan Noveský pozdravili zhromaždených a poďakoval za podporu slovenských občanov, ktorú prejavili pred mesiacom demonštrácii v Prahe.

Česká a slovenská energetika by sa podľa nich nemuseli viazať na nemecké burzy. Cesta vedie cez spojenie sa s maďarskou a poľskou energetikou tak, aby boli využité všetky možnosti. Tiež by sme mohli kupovať plyn z východu tak, ako to "potichu" robia rôzne západné krajiny, šlo by tiež prepojiť podzemné zásobníky. 

Noveský vysvetlil tiež, že demonštrácia v Prahe mala aj technický rozmer, vysvetlili na nej ľuďom, prečo hrozia také ceny, aké hrozia. 

Jan Noveský vysvetlil, na čom bola postavená priaznivá cena energií ako na Slovensku, tak aj v Česku. 

Milan Noveský vysvetlil, že k českej pracovnej skupine sa pridávajú nie len odborníci na energie, ale aj na obranu.

15:20 - ing. Jozef Holjenčik, bývalý predseda ÚRSO

"Od začiatku roka sme svedkami rôznych táranín o cenách energií a preto nám nemôže vláda zaručiť prijateľnú cenu energií. Slová sú to pekné, ale realita je iná. Nevedia, lebo nechcú. Platná legislatíva umožňuje využitie inštitútu mimoriadnej regulácie." Upozornil na úskalia nového zákona o cenách elektriny, kde už nie je zakomponovaná ochrana domácností, ÚRSO teda už neplánuje vydávať rozhodnutia o cenách, ale budeme vydaní na milosť a nemilosť dodávateľov a ich trhových cien. Vysvetlil tiež, čo znamená zastropovanie elektriny pre veľké podniky a firmy. 

15:15

Ján Baránek vysvetľuje, prečo niektorí rečníci nevystúpia - môžu za to nadchádzajúce komunálne voľby a fakt, že v "slobodnej krajine" je možné, že by dnešné vystúpenie mohlo uškodiť ako kandidátovi, tak aj celému podujatiu. Znejú organizačné pokyny ako sa správať v prípade provokatéra, prípadne kde v prípade potreby nájsť prvú pom

15:10

Ján Baránek po tom, ako odznela Slovenská hymna víta všetkých prítomných spolu s moderátorkou Lenkou Gavrilákovou.

Dr. Baránek vysvetľuje, prečo sa stretnutie koná v Košiciach: "Chudoba totiž prichádza z východu..."

Moderátorka sa poďakovala všetkým, ktorí zdieľali možnosť dopravy do Košíc.

"Rozhodli sme sa pre túto formu, pretože môžete mať krásny byt s bazénom, ale akonáhle nemáte prístupné energie, je vám to zbytočné," hovorí Ján Baránek.