NRSR: Na ďalšiu schôdzu presunuli novely týkajúce sa skrátenia volebného obdobia
27 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novelách Ústavy SR, ktoré by mali viesť k predčasným voľbám, rokovať až na ďalšej riadnej schôdzi. Vo štvrtok plénum odsúhlasilo presunutie viacerých bodov. Najbližšia schôdza sa má začať 29. novembra.

V druhom čítaní sú dva návrhy novelizácie ústavy. Sme rodina navrhuje, aby bola súčasťou ústavy možnosť skrátiť volebné obdobie NR SR ústavným zákonom alebo referendom. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) avizoval stiahnutie návrhu, pretože ho malo vetovať OĽANO. Návrh bol zatiaľ súčasťou programu aktuálnej schôdze.

Druhý návrh novely je z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Týkal sa rozšírenia dôvodov zániku mandátu poslanca o prípad, ak sa v platnom celoštátnom referende rozhodne o skrátení volebného obdobia parlamentu.

Okrem týchto noviel presunuli na ďalšiu schôdzu aj viaceré ďalšie poslanecké návrhy.

Hekerský útok v parlamente

Hlasovanie v Národnej rade (NR) SR posunuli o 15 minút. Predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) to odôvodnil hekerským útokom.

Poslanci by mali v hlasovaní rozhodnúť o desiatkach prerokovaných bodov programu aktuálnej 75. schôdze. Posledné tri rokovacie dni totiž plénum nehlasovalo.

Pčolinský: Ako poslanci máme zodpovednosť usilovať sa pomáhať Ukrajine
Podpredseda Národnej rady SR Peter Pčolinský (Sme rodina) v utorok v Záhrebe na parlamentnom summite Krymskej platformy potvrdil úmysel SR pokračovať v podpore Ukrajiny. TASR o tom informovala Kancelária NR SR. "Pozícia Slovenska bola vždy jasná.... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr