Reakcie politikov na rozhodnutie ÚS. Je to zarezanie demokracie na Slovensku?
26 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Koaličné strany neprekvapilo rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o jednej z referendových otázok, ktoré navrhol Smer-SD. Opäť zo všetkého, tak ako vždy, vinia Roberta Fica. Prinášame vám niektoré reakcie politikov na rozhodnutie ÚS.

Veronika Remišová a Juraj Šeliga (obaja Za ľudí)

Remišová v krátkosti : "Prototyp neschopnosti Fico nevie napísať jednoduchú referendovú otázku tak, aby bola v súlade s Ústavou. Namiesto práce len škodí"

Jej stranícky kolega venoval zarezaniu referenda venoval dlhší status: "Robert Fico opäť oklamal občanov. Dnes to potvrdil Ústavný súd. Nenechajme sa, prosím, zmiasť. Predseda Fico nemá problém využiť dobromyseľných občanov, aby útočil na vládu a rovnako útočil na pani prezidentku Čaputovú. Ficove plány s referendom sú len klamlivá hra. Nenechajme sa zastrašiť."

Michal Šípoš (Oľano)

Šípoš si servítku pred ústa nekládol a ako ďalší si kopol do Fica: "Ústavný súd už po druhýkrát potvrdil, že Robert Fico je neschopný právnik, ktorý má Ústavu v paži," napísal na sociálnej sieti a expremiérovi odkazuje: "Pán Fico by sa mal očividne dovzdelať v ústavnom práve, alebo prestať klamať ľudí".

Prekvapivé výsledky vyplývajúce z prieskumu! Zmena na prvej priečke
Preferencie strán sú vyrátané podľa predpokladu, že volieb by sa zúčastnilo 51 percent oprávnených voličov. Telefonický prieskum pre agentúru SITA vykonala agentúra Polis Slovakia na vzorke 1 013 respondentov. Prieskum bol realizovaný od nedele... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Peter Pčolinský (Sme rodina)

Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský berie rozhodnutie súdu na vedomie. Dodal, že pokiaľ bude vypísané referendum s jednou otázkou, politicky sa k tomu v hnutí postavia. “Je to štandardná politická práca opozičnej strany, nevidím v tom nič nezvyčajné, cieľom každej opozície je skrátiť volebné obdobie vlády. Je to legitímna požiadavka opozície,” reagoval na iniciatívu Smeru-SD.

Alojz Baránik (SaS)

Skonštatoval, že odborníci od začiatku vedeli, že otázka cez ÚS neprejde. "Už v minulosti bolo jasné, že tento druh otázky má také zásadné chyby, že ÚS s ním nemôže súhlasiť," povedal. Referendum tak podľa neho bude len s jednou otázkou. "Je to politická hra Roberta Fica, aby získal body," doplnil s tým, že Smer-SD podľa neho zámerne formuloval otázku v rozpore s ústavou, aby to prispievalo k polarizácii spoločnosti.

Ľuboš Blaha (SMER-SD

AKO ČAPUTOVÁ ZAREZALA DEMOKRACIU NA SLOVENSKU

Po dnešku je to oficiálne - na Slovensku nemáme demokraciu, na Slovensku suverénom nie je ľud.

1. Vyše 30 rokov bohapusto klamali občanov, že to oni rozhodujú o tom, kto bude vládnuť - dnes je jasné, že to bola jedna veľká čaputovská lož.

2. Podľa Čaputovej a jej establišmentu ľud nemá právo žiadať predčasné voľby ani pád vlády.

3. Raz za štyri roky odvolíte a šmitec - potom už občania nemajú žiadne práva, aj keby tu vláda rezala ľudí na márne kusy na námestiach. Toto odkazuje Slovákom Čaputová a jej kamoši.

4. Kryjú Heterovu, pardón, Hegerovu vládu za každú cenu, lebo posiela zbrane na Ukrajinu. A ešte sa smejú ľuďom do tváre.

5. Politická logika je neúprosná. Čaputová mohla vypísať už dve referendá, no obe zmarila. A rozhodnutia Ústavného súdu potvrdili len to, že Slovensko nie je demokratickým zriadením, pretože suverénom nie je ľud.

6. Ústavný súd oficiálne potvrdil, že čaputovský establišment považuje občana a voliča za presne to isté, za čo ho považuje v slávnom výroku šéf Penty Haščák... Nie je vám z toho zle?

7. Ľuďom ostáva už len článok 32 ústavy - právo na odpor. Všetky ostatné spätné väzby voči nenávidenej vláde Čaputová so svojimi komplicmi dôkladne odstránila.

8. Možno by jej mal niekto pripomenúť, že ešte aj za Hitlera bolo možné zvolať referendum o tom, či si ľudia želajú aktuálnu vládu - gratulujem, pani prezidentka, vy ste vo svojej nenávisti voči ľuďom prekonali aj Führera. Že vás hanba nefackuje.

9. Dosiahli sme aspoň polovičné víťazstvo. Referendum bude. Síce iba s jednou otázkou, ale bude. Státisíce ľudí nezbierali podpisy nadarmo - napriek arogancii prezidentky.

10. A áno, Čaputová bude ďalej robiť všetko preto, aby ho zmarila. Taká je jej úloha. Likvidovať demokraciu a držať pri moci amerických poskokov. Ale vypísať ho musí.

11. Ľudia budú mať možnosť zmeniť ústavu tak, aby konečne mohlo vôbec dôjsť k predčasným voľbám - dnes to kvôli Čaputovej možné nie je.

12. Predpokladám, že Čaputová referendum vypíše niekedy okolo Vianoc, aby naň nikto neprišiel - lebo takto funguje ten jej slávny liberalizmus.

13. Vládnuť majú oligarchovia a cudzie ambasády a Slováci majú držať ústa a krok. Toto vám odkazujú papaláši hore.

14. A potom sa čudujú, keď im hovoríme, že sú liberálni fašisti. Dnes slávnostne pochovali demokraciu.

15. A ľudia sa oprávnene pýtajú, prečo im v roku 1989 vzali sociálne istoty na výmenu za demokraciu, keď dnes nemajú ani jedno ani druhé. Berú nám všetko.

Najväčší podvod modernej éry bol dnes dokonaný. Ľud nemá právo odvolať vládu - tyran si vďaka Čaputovej môže robiť, čo len chce. Zbohom, demokracia

ÚS rozhodol! Prezidentka to rešpektuje. Kedy vyhlási termín referenda?
Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o nesúlade jednej referendovej otázky s ústavou. Termín referenda vyhlási hneď, ako to bude možné. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik