Čo sa deje na Ukrajine
26 | 10 | 2022 I Milan Laca

26. októbra vyhlásili opäť na na celej Ukrjine leteckú výstrahu. Trvalo to hodinu a štvrť.

Poplach bol vo všetkých regiónoch, okrem dočasne okupovaného Krymu. Vzdušný výstražný signál znamená nebezpečenstvo raketových úderov alebo kamikadze dronov. Obyvatelia Ukrajiny sa musia ukryť.

Ukrajinský postup sa spomalil 

Postup ozbrojených síl na juhu Ukrajiny sa pre daždivé počasie spomalil, no ukrajinskí obrancovia postupne oslobodzujú územia. Vyhlásil to minister  obrany Alexij  Reznikov v rozhovore pre Fox News. "Na juhu tiež pokračujeme v protiofenzívnej kampani. Práve teraz nás spomaľujú niektoré poveternostné podmienky, myslím dážď. Používame však taktiku, aby sme si vzali späť naše dediny, metre a kilometre krok za krokom a budeme v tom pokračovať," povedal Reznikov.

Čo nové v Chersone

Reznikov verí, že Rusi nebudú riskovať pouličné boje v Chersone, pretože Ozbrojené sily Ukrajiny kontrolujú mosty cez Dneper, ktoré by Rusi mohli použiť na ústup. "Kontrolujeme všetky mosty cez Dnipro pomocou amerických systémov ako HIMARS, ako aj iných,  ako sú  delá M270, 155 mm delostrelectvo. To všetko sú moderné štandardné systémy NATO.  

Ukrajina chce do európskej rodiny, chce to však finančnú pomoc
Starosta Kyjeva Vitalij Kličko tvrdí, že Ukrajina chce patriť do európskej rodiny. To je podľa neho aj dôvodom, prečo Rusko začalo vojnu. Po ceste európskej integrácie by sa chceli podľa jeho slov vydať po vzore Maďarska a Poľska. "Rusko začalo... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ako je to s elektrinou

Na Ukrajine by sa mal čoskoro objaviť „pre spotrebiteľov zrozumiteľnejší“ harmonogram priebežných výpadkov elektriny. Orgány majú v úmysle venovať osobitnú pozornosť potrebám podnikov kritickej infraštruktúry a obrany. Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Kyrylo Tymošenko vo svojom kanáli Telegram napísal, že vláda pracuje na tom, aby bol harmonogram výpadku pre spotrebiteľov zrozumiteľnejší.

Odesa bez elektriny

 

Čo hovoria ruské zdroje

Bojovníci z DĽR, podľa portálu Russian Spring zadržiavajú ozbrojené sily Ukrajiny v smere na Belogorovsk. Stíhačky monitorujú nepriateľa pomocou dronov  a termovíznych kamier. Pri každej príležitosti mu spôsobujú škody paľbou. Ministerstvo obrany oznámilo že jeho ozbrojené sily zničili zariadenie na skladovanie ropy v Dnepropetrovsku, ktoré dodávalo palivo ozbrojeným silám Ukrajiny  na Donbase. Okrem toho ruské lietadlá zaútočili na dve veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v Artemovsku v Doneckej ľudovej republiky a v Konstantinovke v Záporožskej oblasti. Zničili aj komunikačné centrum ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti.

Ruské čísla

Podľa ministerstva obrany, ruské jednotky od začiatku konfliktu zničili 6 791 vojenských vozidiel, 3 527 poľných diel a mínometov, 874 viacnásobných raketometných systémov, 6 084 obrnených vozidiel, 2 349 bezpilotných lietadiel, 326 lietadiel a 162 vrtuľníkov ozbrojených síl Ukrajiny.

Poľská armáda mohutnie
Poľsko zvýšilo počet vojenského personálu v krajine na 160 tisíc ľudí. Krajina plánuje zvýšiť počet vojenského personálu až na 300-tisíc. Pribúdajú V poľských ozbrojených silách je teraz asi 160 000 vojakov. Vyhlásil na konnferencii "Poľsko... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik