Čo sa deje s plynovodom?(VIDEO)
25 | 10 | 2022 I Milan Laca

Fínsko zaznamenalo päť seizmických udalostí v oblasti Nord Stream.

Päť seizmických udalostí zaregistrovali vo Fínsku v oblasti, kadiaľ prechádza Nord Stream. Podľa seizmológov došlo 20. októbra v oblasti plynovodu Nord Stream vo Fínskom zálive k štyrom seizmickým udalostiam s magnitúdou od 1,3 do 1,8. Na druhý deň bola zaznamenaná ďalšia, s magnitúdou 1,4.

Neboli silné...  

Seizmológ Jari Kortström v rozhovore pre Helsingin Sanomat poznamenal, že explózie, súdiac podľa veľkosti, neboli silné. Kortstrom však príčiny toho, čo sa stalo, neuviedol.

Autentické zábery dánského letectva z miest explózie plynovodov Nord Stream 1 a 2

Vinní Rusi?

Nemeckí vyšetrovatelia pred časom vyhlásili, že nedokážu identifikovať vinníkov  havárie na plynovodoch, ale vychádzajú zo skutočnosti, že za sabotážou stálo Rusko, napísal denník The Wall Street Journal.

Opravia plynovod?
Dánsky expert zistil, že je možné opraviť Nord Stream za niekoľko mesiacov. Plynovod Nord Stream, ktorý v septembri pravdepodobne vyhodili do vzduchu, sa dá opraviť za pár mesiacov. V rozhovore pre Danmarks Radio to vyhlásil hlavný špecialista... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Milan Laca

Vyšetrovanie

Nemecko, Dánsko a Švédsko sa pôvodne chystali viesť spoločné vyšetrovanie, no neskôr sa rozhodli viesť ho oddelene. Švédsko a Nemecko dospeli k záveru, že škody mohli spôsobiť len výbuchy. Štokholm potvrdil podozrenia z "vážnej sabotáže". Švédsko však odmietlo odovzdať výsledky vyšetrovania Rusku. Ruské ministerstvo zahraničia poslalo nótu veľvyslancom Nemecka, Švédska a Dánska za to, že odmietli zapojiť Moskvu do skúmania príčin nešťastia. Štokholm tiež nezdieľal zistenia o výbuchoch Nord Stream s Berlínom a označil ich za "tajné".

Moskva to odmieta

Skutočnosť, že Nemecko a Dánsko považujú Rusko za zodpovedné za výbuchy plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, je absurdná, vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Tak ako predtým, možno len vyjadriť ľútosť nad tým, že celý proces vyšetrovania prebieha vo veľmi uzavretom režime, bez účasti Ruska. Fakt, že zodpovednosť nesie Rusko,  je absurdný,“ povedal Peskov.

Drahé palivo? Nevadí. Pozrite ako to vymyslel náš západný sused
Ceny pohonných hmôt už nejaký čas atakujú rekordy. Môže za to jednak konflikt na Ukrajine, ale aj "zelená politika". Vodičom sa to nepáči, no bez auta sme "nemožní". Muž z Horného Rakúska to vyriešil po svojom. Do svojho karavanu zapriahol... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik