Ďuriš z Republiky: Rozdávate? Tak ale zo svojho!
24 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Ani Mariánovi Ďurišovi (hnutie Republika) sa nepáči fakt, že naša vláda doslova futruje finančné prostriedky do konfliktu na Ukrajine, pri tom, ako sa Slovensko, dnes už vôbec nie pomaly, prepadáva do chudoby.

Podpora pokračuje

"Pokračujúca podpora Ukrajine dominovala diskusiám medzi lídrami EÚ na piatkovom samite. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že je v roku 2023 pripravená poslať Ukrajine 18 miliárd eur na pokrytie rozpočtových potrieb. Spomeňme si na návrh rozpočtu EÚ. Slovo gender spomenuté 98-krát, Ukrajina 92-krát a klíma 74-krát. Slovo rodina 0-krát. Toľko k prioritám," píše Ďuriš.

Najskorumpovanejším v Európe

„Pre Ukrajinu je veľmi dôležité, aby mala predvídateľný a stabilný tok príjmov,“ povedala Leyenová. Keď sa mohla objímať so šéfom farmaceutickej korporácie a poslať mu asi 5 miliárd eur na pochybný produkt, prečo dnes neposlať (podľa Transparency International) najskorumpovanejšej krajine v Európe rovno 18 miliád? Mainstreamu to nevadí, väčšina z obhajoby Bruselu žije. Šéfku Komisie budú ďalej fotiť a prezentovať so svätožiarou z hviezd vlajky EÚ," konštatuje nesúhlasne Ďuriš.

Scholz: Povojnová obnova Ukrajiny bude veľkou úlohou na desaťročia
Povojnová obnova Ukrajiny bude pre svetové spoločenstvo úlohou na desaťročia. V sobotu to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz vo videoodkaze zverejnenom pred medzinárodnou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne, ktorá sa začne v utorok... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Odhady MMF

"Medzinárodný menový fond (MMF) odhadol, že v roku 2023 bude Ukrajina potrebovať zahraničnú pomoc 3-4 miliardy eur mesačne, aby udržala verejné služby v prevádzke. Očakávajú sa peniaze z EÚ, USA, Spojeného kráľovstva, západných krajín a medzinárodných finančných inštitúcií. Podľa Leyenovej je cieľom EÚ prispieť 1,5 miliardy eur mesačne. Koho cieľom? Prebehlo verejné hlasovanie občanov členských štátov?" Pýta sa republikán Ďuriš.

Máme na takéto signály?

"Práca na balíku je v počiatočnej fáze a Leyenová vraví: „Poverili sme ministrov financií, aby vyvinuli vhodný mechanizmus. Bolo dôležité dať Ukrajine signál, že veľmi dobre vieme, aký dôležitý je spoľahlivý tok príjmov.“ Ako sa volá ten náš minister financií, ktorý prežil odvolávanie vďaka pár oportunistom? A premiér, ktorého nikto nevidí, lebo do Bruselu cestuje v konštantnom predklone?" nechápe Ďuriš.

Vraj pôžičky...

"Doteraz sa EÚ zaviazala poskytnúť Ukrajine €9 miliárd vo forme výnimočných pôžičiek. Peniaze získava Komisia na trhoch a kryje ich čím? Zárukami zo spoločného rozpočtu EÚ a národných príspevkov. „One time“ o nás. „Next time“ bez nás," upozorňuje Ďuriš.

Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni 16.960 ľudí z Ukrajiny
Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (17. - 23. 10.) na Slovensko 16.960 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 794 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 17.918 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV)... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Vopred schválené

"Na úrovni Európskeho parlamentu to zrejme nebude problém pretlačiť. Dnes máme jedného europoslanca, ktorý háji Slovensko. A okolo je dostatočný počet osôb, ktoré nezaujíma nejaká vlasť a do vojny by investovali aj posledné. Isteže nie zo svojho. Z cudzieho!" Podotýka Ďuriš.

Stále málo!

"Uvoľnenie makrofinančnej pomoci brzdia diskusie medzi členskými štátmi. Niektoré tvrdia, že peniaze by sa mali poskytovať skôr vo forme grantov než pôžičiek. Do Kyjeva zatiaľ dorazili 3 miliardy a pôžička vo výške 1,2 miliardy eur. A Zelenský ich za to ešte „zvozil“. Reakcia bruselských úradníkov? Standing ovation. Paródia na politikov?" Nechápe Ďuriš.

Stačilo

"Ako postupne vymieňajú progresívnych fanatikov, marketingových modelov a starodávne kádre (ktoré jedno hovoria doma a druhé robia vonku) vo Švédsku, Maďarsku, Španielsku, Taliansku a Francúzsku na rôznych úrovniach, niečo podobné sa bude hodiť aj u nás. Spolupracovať na úrovni európskych štátov je potrebné. Nie však na náš úkor, ale na vzájomný prospech," uzatvára Ďuriš.

Drahé palivo? Nevadí. Pozrite ako to vymyslel náš západný sused
Ceny pohonných hmôt už nejaký čas atakujú rekordy. Môže za to jednak konflikt na Ukrajine, ale aj "zelená politika". Vodičom sa to nepáči, no bez auta sme "nemožní". Muž z Horného Rakúska to vyriešil po svojom. Do svojho karavanu zapriahol... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik