Drahé palivo? Nevadí. Pozrite ako to vymyslel náš západný sused
24 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Ceny pohonných hmôt už nejaký čas atakujú rekordy. Môže za to jednak konflikt na Ukrajine, ale aj "zelená politika". Vodičom sa to nepáči, no bez auta sme "nemožní". Muž z Horného Rakúska to vyriešil po svojom. Do svojho karavanu zapriahol kone.

Vyriešil to ekologicky

Ako uvádza čitateľ denníka "Today" Matthias, veselo bolo v stredu v Hornom Rakúsku na ceste. Ktosi využil svoje dva ťažné kone, ktoré zapriahol do starého karavanu a cválal spolu so ženou a dieťaťom smerom k mestu Linz. Či sú náklady na údržbu týchto dvoch koní lacnejšie ako bežné auto, zostáva otázne. Koniec koncov, tento typ dopravy je obzvlášť šetrný k životnému prostrediu.

Zdroj: Heute.at

Kým však vysadnete na tátoša...

Podľa dopravných predpisov je jazda na koni v premávke povolená. Kone však musia byť patrične vybavené a jazdec musí mať na sebe vhodné oblečenie. To zahŕňa jazdeckú prilbu, rukavice, vysoké topánky a za určitých okolností aj výstražný odev, reflexné pásy, čelovky. 

Koče, vozy, povozy

Tu je vhodné absolvovať príslušné kurzy, aby ste si osvojili bezpečné zaobchádzanie s koňmi v modernej premávke. Právnik ÖAMTC Nikolaus Authried v diskusii vysvetľuje, že minimálny vek je 16 rokov. Presné zákonné ustanovenia sú zakotvené v zákonoch.

Ukrajinský premiér varuje: Čakajte zimnú vlnu migrantov!
Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre nedeľné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval v súvislosti s nedávnymi ruskými náletmi na územie jeho krajiny pred ďalším prílevom vojnových utečencov. "Ak už na Ukrajine nebude... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Nemáte "vodičák"?

Na vedenie prívesu sa nevyžaduje vodičský preukaz. Napriek tomu sa odporúča získať rakúsky vodičský odznak v bronze (ÖFAB), vysvetľuje v rozhovore právnik. 

"Bezpečnosť je tu obzvlášť dôležitá. Aj v prípade dopravnej nehody musí daná osoba preukázať, že sa zachovala správne. S ÖFAB môžete mať riziko z nedbanlivosti pod kontrolou," hovorí Pillwax.

Kým vyrazíte do ulíc...

Samotný povoz musí byť pojazdný a musí mať brzdový systém. Okrem toho je potrebné „pasívne“ osvetlenie, podobne ako na bicykli. Odbočovacie manévre musia byť signalizované ručnými signálmi, čo podľa Pillwax často spôsobuje zmätok vodičov. Zvlášť dôležité je dodržať predpísanú minimálnu vzdialenosť 1,5 metra.

Európska prokuratúra vyšetruje nákup proticovidových vakcín zo strany EÚ
Európska prokuratúra (EPPO) vyšetruje nákup proticovidových vakcín zo strany EÚ počas vrcholu pandémie ochorenia COVID-19. Nemecký denník Die Welt v sobotu uviedol, že pravdepodobne má ísť o zmluvu na nákup 1,8 miliardy dávok vakcín z mája 2021,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Predsa len je tu problém

Neprimeranej kontaminácii ciest hnojom treba zabrániť. 

"Na otvorených cestách je to ťažké, pretože by sme museli zastaviť a to by bolo väčšie riziko. Vždy hovoríme 'v mestských oblastiach odložte hnoj bokom," vysvetľuje Pillwax. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik