Strelec navštevoval školu, ktorá čelí obžalobe. Je riaditeľka homofóbna?
23 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Škola, ktorú navštevoval vrah, čelí žalobe. Bývalý zamestnanec tvrdí, že ho prepustili pre jeho orientáciu. Bola za tým homofóbia riaditeľky školy pre mimoriadne nadané deti?

Bývalý ekonóm Ladislav Makó, ktorý pracoval a bol neskôr prepustený zo školy vraha Juraja Krajčíka († 19),obviňuje vedenie školy z homofóbie. Študent, ktorý zastrelil dvoch mladých mužov na Zámockej ulici pre ich sexuálnu orientáciu, navštevoval Školu pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠpMNDaG), kde Makó pracoval ako ekonóm.

Zo začiatku iba ako externý zamestnanec, neskôr ho prijali do trvalého pracovného pomeru.

"Pani riaditeľka bola s mojou prácou spokojná, dokonca mi dávala aj štvrťročné odmeny. Chcela, aby som prebral celú ekonomickú agendu školy. Nevyzeralo to, že by sme mali mať nejaký konflikt,“ spomína pre Nový Čas, Makó na svoje začiatky v práci.

Hovorí, že už vtedy zaregistroval, že s riaditeľkou Jolanou Laznibatovou neboli spokojní všetci rodičia a v roku 2013 dokonca poniektorí žiadali jej odchod. Problémy sa mali týkať transparentnosti.

Dlhé a trápne ticho Joe Bidena, "zablokovala" ho otázka novinára (video)
Americký prezident Joe Biden sa zdal stratený, keď sa ho v novom rozhovore pýtali, či by jeho manželka Jill Biden chcela, aby sa v roku 2024 uchádzal o znovuzvolenie. Reakciu amerického prezidenta Joe Bidena, zverejnil maďarský portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Neštandardný záujem zamestnávateľa o jeho súkromie

Začiatkom školského roka 2015/2016 sa vzťah Ladislava s riaditeľkou zmenil, údajne po tom, čo sa ekonóm rozišiel so svojou ženou a našiel si partnera rovnakého pohlavia.

"Vtedy začala po mne pátrať, začala chodiť do kaviarne, kde sme bývali. Vypytovala sa aj mojej bývalej manželky, čo robím a kde robím. Môj priateľ pracoval v školskom bufete a ona ma žiadala, aby som ho poslal preč. Stále dokola opakovala, že ten život, čo žijem, nie je normálny, a že sa mám vrátiť k manželke. Nerozumel som, čo jej je do toho," priblížil neštandardný záujem riaditeľky o jeho súkromie. 

Naša "drahá", "šialená" Ursula
Politik Filippo označil šéfku EK von der Leyenovú za blázna pre obrovskú pomoc Ukrajine. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zbláznila, keď Ukrajine ponúkala obrovské dotácie. Napísal na svojom Twitteri francúzsky politik Florian... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca

Rozviazanie pracovného pomeru bolo neplatné, teraz ich žaluje

Ako Ladislav tvrdí, pre riaditeľku nie je homofóbia a nenávisť ničím novým. Vraj si uvedomil, že riaditeľka Laznibatová nenávidí inakosť, čo v jeho prípade vyvrcholilo tým, že ho vyhodila zo školy. Bývalý ekonóm to však nenechal len tak, vec dal na súd a ten rozhodol, že rozviazanie pracovného pomeru bolo neplatné. Preto sa snažil do svojho zamestnania vrátiť, avšak bezúspešne. Od ŠpMNDaG chce teraz vymôcť odškodné a žaluje ich z dôvodu diskriminácie kvôli sexuálnej orientácii. Riaditeľka tvrdí, že obvinenia sú vymyslené. 

Pred 30 rokmi prehradili Dunaj a spustili elektráreň Gabčíkovo
Na počiatku sa plánovalo vybudovať spoločné slovensko-maďarské vodné dielo Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN). V roku 1989 však Maďarsko odstúpilo od zmluvy z roku 1977, a tak Slovensko pristúpilo k náhradnému riešeniu. Rozhodlo sa dokončiť a spustiť do... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Redakcii Hlavný denník bolo doručené stanovisko školy

Škola má vážny ekonomický problém s pánom Mgr. Makóom, ktorý nesúvisí so sexuálnou orientáciou účastníkov. Pán Mgr. Makó ako ekonomický zástupca riaditeľa školy postupne previedol v rokoch 2013 až 2016 približne 100.000 EUR z bankového účtu školy na účet svojej firmy Exact Consulting s.r.o. na základe faktúr za fiktívne práce, ktoré touto firmou neboli nikdy vykonané.

Tým pán Mgr. Makó nielen obral o  peniaze maloleté deti, ale porušil aj niekoľko zákonov.

Škola dala na pána Mgr. Makóa trestné oznámenie, ktoré viedlo aj k jeho obvineniu orgánmi činnými v trestnom konaní. V tomto trestnom konaní bola obvinená aj ďalšia spolupracovníčka pána Mgr. Makóa, ktorá pracovala aj na škole a aj v jeho firme, podobne ako samotný pán Mgr. Makó. Jej sexuálna orientácia nám nie je známa. Taktiež z uvedených dôvodov škola doručila pánovi Mgr. Makóovi oznámenie o okamžitom skončení pracovného pomeru.

Škola vedie s pánom Mgr. Makóom viacero súdnych sporov a trestnoprávnych konaní, v ktorých si uplatňuje voči pánovi Mgr. Makóovi a jeho spolupracovníčke náhradu škody vo výške približne 100.000 EUR.

Uvedené súdne a trestné konania nemajú spojenie so sexuálnou orientáciou pána Mgr. Makóa. Pán Mgr. Makó  bol počas práce pre školu ženatý a jeho pani manželka, s ktorou majú dve deti, tiež pracovala na škole ako vychovávateľka. Svoju inú sexuálnu orientáciu na škole pôvodne neprezentoval, žil v heterosexuálnom manželskom vzťahu. Svoju inú sexuálnu orientáciu dnes používa iba ako formu nátlaku na školu, súdy a orgány činné v trestnom konaní, aby bagatelizoval svoju protiprávnu ekonomickú aktivitu.

V súdnych konaniach vypovedal ako svedok aj iný pracovník školy, bývalý učiteľ školy, ktorý sa otvorene prezentuje svojou homosexuálnou orientáciou a je verejným bojovníkom za práva komunity LGBTI. Tento učiteľ potvrdil v postavení svedka v súdnom konaní, že žiadna osoba z LGBTI komunity nebola nikdy na škole diskriminovaná alebo perzekvovaná z titulu svojej sexuálne orientácie.

Otec strelca sa ozval. Syna pripomenul TÝMITO slovami
Včera sa na sociálnej sieti Facebook objavil príspevok Juraja Krajčíka staršieho, otca strelca Juraja zo Zámockej. Syn Juraj pred podnikom Tepláreň zavraždil dvoch mladých mužov a napokon spáchal samovraždu. Ku svojmu činu sa po streľbe priznal na... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik