Rada pre mediálne služby odstraňuje kontroverzný rozhovor odvšadiaľ!
23 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Rada pre mediálne služby zasiahla a rozhovor Mariána Kotlebu s otcom vraha zo Zámockej odstránili z Facebooku. Na rade je YouTube, chcú ho vymazať aj odtiaľ.

Rada sa bude zaoberať aj reportážou v Správach RTVS. Dostala podnet kvôli poskytnutiu priestoru otcovi strelca ako aj pre odvysielanie záberov samotnej streľby, vrátane zásahu obete. Riešia sa aj reportáže Markízy a RTVS.

Informáciu o tom, že Rada pre mediálne služby považuje video s rozhovorom za problematické, priniesol portál topky.sk. Podľa nového mediálneho zákona má Rada právo zakročiť, nakoľko zákon od augusta stavia YouTube či iné streamovacie platformy na úroveň médií. Facebook už sporné video odstránil, stále je však dostupné na kanáli YouTube. Ich odpoveďou bolo, že jej pravidlá porušené neboli, v tejto veci však prebieha ďalšia komunikácia.

Strelcov otec: neurobil to môj syn

Juraj Krajčík, otec vraha z Teplárne, prehovoril prostredníctvom internetového rádia predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu týždeň po tragédii. Podrobnosti o rozhovore sme vám priniesli v článku nižšie. Strelcov otec tvrdil, že to neurobil jeho syn.

Strelcov otec: Neurobil to môj syn!
Otec vraha zo Zámockej tvrdí, že skutok nespáchal jeho syn. Pravdepodobne sa ani sám nezabil, jeho telo sa našlo v neprirodzenej polohe, akoby ho popravili. Už sa raz psychicky zrútil, ale ako ho psychologickí špecialisti dali dohromady, nebol s... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

V rozhovore odzneli kontroverné vyhlásenia. Úvodom uviedol Kotleba, že vziať niekomu život je neospravedlniteľné, dodal však, že sa "netreba čudovať, keď niekomu prepne a spraví niečo takéto, keď sa niektorí ľudia v LGBTI+ komunite prejavujú nevhodne". Krajčík v rozhovore uviedol, že jeho syn bol nekonfliktný, slušný a úctivý. Bol presvedčený, že jeho syn bol zneužitou obeťou a strelcom nebol on. 

Rozhovorom sa zaoberá polícia

Ako uvádza portál Mediaklik, rozhovorom sa už zaoberá polícia a okamžite po tom, ako ho Kancelária Rady pre mediálne služby zaevidovala, nahlásila video z nej prostredníctvom svojich eskalačných kanálov spoločnostiam Meta a YouTube. Hovorkyňa Rady Lucia Michelíčková uviedla, že dôvodom boli falošné informácie opisujúce streľbu ako čin zo žiarlivosti a nie teroristický čin a tiež že ním dochádzalo k šíreniu nenávistných prejavov smerom k LGBTI+ menšine. 

Spravodajské relácie televízií RTVS a Markíza budú po odvysielaní reportáže z rozhovoru tiež preverované. RTVS doplnila príspevok z rozhovoru aj zábermi streľby pred podnikom Tepláreň. Televízne noviny Markízy svoju reportáž o vyjadreniach otca, doplnených príspevkami strelca zo sociálnej siete tak isto okorenila zábermi streľby. "V tejto súvislosti Rada dostala jeden podnet – na Správy RTVS, ktorý okrem poskytnutia priestoru pre otca strelca v rozhovore s Marianom Kotlebom namietal aj odvysielanie záberov na samotnú streľbu, vrátane zásahu obete,“ uviedla Michelčíková. Na nevhodnosť záberov pre maloletých divákov neboli upozornení ani diváci Markízy. 

„Redaktori spravodajstva a publicistiky RTVS pri príprave spravodajských príspevkov dôsledne dbajú na dodržiavania novinárskych štandardov a etiky. Ak Rada pre mediálne služby vyhodnotí podnet ako opodstatnený a identifikuje konkrétne nedostatky v predmetnej reportáži, budeme sa týmto problémom zaoberať,“ uviedol RTVS pre Mediaklik.

Pripravte sa na výpadok!
Dňa 23. októbra 2022 ( v nedeľu), prebehne na našej stránke aktualizácia systému, čo môže mať za následok výpadok našej stránky na celom území Slovenska. Odstávka je plánovaná od 20:00 hod. do pondelka rána, do 07:00 hod. Ide o plánovanú... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nové vedenie RTVS

RTVS má od 2. augusta nového riaditeľa, ktorý si po nástupe do funkcie vybudoval nový manažment. Najsledovanejšími zmenami Ľuboša Machaja boli transformácie v spravodajstve. Novou riaditeľkou spravodajstva a publicistiky sa stala Mária Hlucháňová a Andrea Fajnorová bola poverená vedením televíznej časti spravodajstva a publicistiky, ako tímlíderka Reportérov.

Okrem tohto podnetu sa Rada bude zaoperať ďalšími tromi, tiež v téme streľby na Zámockej ulici. "V príspevkoch Televíznych novín a Prvých televíznych novín odvysielaných televíziou Markíza 13. októbra bola zobrazená fotografia obete streľby s vibrátorom v pozadí,“ doplnila Michelčíková. Vzhľadom na závažnosť situácie sa bude Rada na najbližšom zasadnutí 9. novembra zaoberať týmito podnetmi, ako aj so súvisiacimi príspevkami, ktoré monitoruje na základe vlastnej iniciatívy.

Vážny odkaz Erika Tomáša vláde SR
Nezaradení poslanci, pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD, nepodporia budúcoročný rozpočet, pretože nie je dobrý. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD). Koalícia bude podľa ministra práce... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik